Rovarirtás otthon: A sütőpor hatásos, a fogamzásgátlós májkrém kevésbé

Ahogy beköszönt a jó idő késő tavasszal, gyakorlatilag minden lakást ellepnek a hangyák, legyek, egyéb rovarok. Munkatársunk szerencsétlenségére egy negyedik emeleti panellakásba is befészkelték magukat a hangyák, és a legapróbb kajamorzsára is vércseként csapnak le. Utánanéztünk, mik a kevésbé hatékony, és mik a tuti módszerek az ízeltlábú betolakodók ellen, ha magunk akarunk elbánni velük, és nem egy rovarirtó cég.

Tartson otthon sörényes hangyászt
Tartson otthon sörényes hangyásztSascha Radke/davids

Az emberek zömének egyből a környezetbarátnak semmiképp sem nevezhető idegmérgek jutnak az eszébe, amiket spray formájában lehet kapni. Van ezek között olyan is, amelyikkel röptében le lehet fújni a legyet, amely utána dugóhúzóban zuhan le, majd hallgat el végleg. A hatékony fújást követően azonban émelyítő büdös terjeng a lakás adott részében. Munkatársunk meg is jegyezte: "a mi lakásunkat legyek lepték el. A teljes lakás Morteinnel befújása hatásosnak tűnik, csak kicsit féltem, hogy én sem élem túl."

Ecetes sprickolás

Ha nem akarja vegyi támadásnak kitett világháborús lövészárokban érezni magát, érdemes környezetbarátabb, házilag is előállítható mixeket bevetnie. Kollégánk egészen egyedi fejlesztését ajánljuk: "minden tavasszal egy csomó darázs, méhecske, légy meg szúnyog jön be a tetőablakon keresztül, amire nem lehet szúnyoghálót rakni. Valahol viszont olvastam, hogy egy virágspriccelő flakonba kell rakni vizet meg ecetet, és azzal bespriccelni az ablakpárkányokat, és azokat a részeket, amiket kereszteznek a kis nyomik, amikor bejönnek."

stockfresh 348796 ant-character sizeM

A trükk úgy tűnik bejött: "egy pár héten keresztül, amikor igazán nagy volt a rajzás tavasz végén, nyár elején, hetente egyszer végigspricceltem a kérdéses részeket, és tök jól kint maradtak. Az ecet szagát érzi az ember 1-2 órán keresztül, de aztán elmúlik annyira, hogy ne zavarjon téged, csak az állatokat ezek szerint." Kollegánk azt nem tudta megmondani, hangyák ellen jó-e a trükk, de az internet szerint a forró víz + ecet kombó bolyra öntése is hatásos trükk.

Fehér por

Jó módszernek tartják egyesek, ha mindenféle fehér port szívatnak hangyákkal: a BeGreeny nevű oldal egyik olvasója a sütőport ajánlotta, amitől felfúvódnak és elpusztulnak a hangyák. Ez tapasztalataink szerint á la nature nem feltétlen működik, jó trükk lehet szétválaszthatatlanul összemixelni porcukorral, hogy tuti rábukjon a populáció. A hangyák jó esetben behurcolják a bolyba a tápnak hitt "mérget", amiből eszik a királynő is, ez pedig a kolónia végét jelenti. A fórumokon olvasott tapasztalatok szerint azonban csak pár nap nyugalmat okoz a sütőpor.

Ugyanezt meg lehet csinálni a bórax nevű sóval (azaz nátrium-tetraboráttal), amit élelmiszerekben savanyúság szabályozására és tartósításra használnak, de gombaölőszernek is jó. Ezt is jó trükk cukorral összekeverve megetetni a hangyákkal. Vigyázni kell vele azonban, nagyobb mennyiségben (0,1-0,5 g/testsúlykg) a szervezetbe kerülve akár halált is okozhat. Mégsem tekinthető hardcore vegyszernek, több internetes- vagy normál boltban is kapható akár 500 grammos kiszerelésben is.

stockfresh 994115 ants-on-snow sizeM

Fűszer a hangyák ellen

Végül ott van a sokat emlegetett citromkarika, amit a vonulási útra kell tenni. A legendákkal ellentétben ez nem tántorítja el a hangyákat, csak egyszerűen kikerülik. Tesztünk szerint a fahéj hatása ugyanez, akkor is, ha egyenesen a bolybejárat tövébe szórjuk. Az ÉpítInfó ír még a levenduláról, kis kivonatot a nyílászárókra csöpögtetve távoltarthatók a hangyák (ez nem igazolt módszer). Egyes fórumokon ajánlják még az uborkahéjat, a fokhagymát, a szegfűszeget, az őrölt chilit, az őrölt csípős paprikát, és a szárított borsmentát. Ha kertes házban lakunk, nem árt körülnézni, mert a tetvek szimbiózisban élnek a hangyákkal, így azoknak is neki kell mennünk a teljes sikerhez – olvasható a Hogyankell.hu-n.

Fogamzásgátó?

Ha élvezzük az állatok szenvedését vagy egyszerűen az utolsó, legkegyetlenebb szalmaszálba kapaszkodunk, akkor szintén a BeGreenyn ajánlanak egy szemét módszert a kertbe: virágcserepet kell fejjel lefelé elhelyezni a napon, a hangyák elvileg begyűlnek a jó kis rejtek alá, aztán meg kell fogni az egészet, és bevágni a forró vízbe. Szerencsétlen rovarok szétfőnek. Ez is nehezen hihető módszer, de a legnagyobb kamut az egyik fórumozó írta: "A végleges irtás, ha összetört fogamzásgátló tablettát keverünk májkrémbe és azt rakjuk a boly kijáratához."

És ön hogyan irt rovart lakásában? Egyáltalán, vannak önnél rovarok? Kommentben várjuk a különféle házi praktikákat, de csak bevált trükköket írjanak, köszönjük!

Oszd meg másokkal is!
Mustra