Teszt: melyik pulykamell sonka a legkevésbé rossz?

11 típusú pulykamellsonkát teszteltünk, pedig a szerkesztőség jelentős része szerint a pulykasonka nem is létező dolog.

"A pulykasonka nem is sonka"- mondták többen is a szerkesztőségben, mikor kitaláltuk, hogy megnézzük milyenek a bolti pulykasonkák. Aztán kiderült, hogy olyan a pulykamellsonka, mint anno a Mónika show, amit senki sem nézett, de azért mégis mindenki tudta, mi történt benne, mert azért nálunk is mindenkinek nagyon pontos elképzelése volt arról, hogy milyen sonkatípust szeret és hogyan is kellene kinézni annak, ami jó. 

Bár tudjuk, hogy senki sem nézte a Való Világ akárhányat, de azért sokaknak az eszébe vésődött az a hatalmas veszekedés, amikor is az egyik játékos elől megették a "nem foltos" pulykamellsonkát és ettől sírógörcsöt kapott. Na ennyire fontos kérdés, hogy milyen is a jó pulykasonka és kiderült a teszt alatt, hogy a foltosság kérdése a pulykasonkáknál is legalább annyira lényeges, mint mondjuk az önbarnítók esetében

Abban igaza van a kétkedőknek, hogy a pulykamellsonka nem a klasszikus értelemben vett sonkák közé tartozik. Húsvétkor már írtunk arról, hogy milyen sonkatípusokat különböztet meg a Magyar Élelmiszerkönyv, ezért ennek a részletezésétől most eltekintenénk, helyette viszont elmondjuk, hogy mit is jelent a pulykamellsonkák hústartalma, és miért is érdekes ez a kérdéskör akkor, amikor próbáljuk eldönteni, milyen sonkát is veszünk le a polcról. 

Azt nem kell túlmagyarázni, hogy általában annál jobb egy hústermék, minél magasabb a hústartalma. Különösen igaz ez például a sonkákra, ahol persze nyilvánvalóan vannak benne ízesítőanyagok, de azért javarészt húsból készültek. De nem mindegy mit nevezünk húsnak? Szerencsére a Magyar Élelmiszerkönyv ezt is nagyon pontosan szabályozza. Az addig nem meglepő, hogy "a húskészítmények kizárólag a húsvizsgálat során emberi fogyasztásra feltétel nélkül alkalmasnak minősített és közvetlenül a felhasználás (feldolgozás) előtt is kifogástalan minőségű nyersanyagokból, adalékanyagokból, aromákból, technológiai segédanyagokból és egyéb jelleg- és ízkialakító anyagokból állíthatók össze".

De milyen hús az a hús?

Az Élelmiszerkönyv szigorítása óta tilos a csontokról mechanikusan lefejtett (MSM) húst beleszámolni a hústartalomba, ha szalámit vagy kolbászt készítenek, de a többi termékben sem haladhatja meg az MSM aránya a 10 százalékot. A csontokról mechanikusan lefejtett hús alatt egyébként azt kell érteni, amit csontozás után a húsos csontról vagy bontott baromfiról mechanikus eljárással nyernek úgy, hogy közben sérül vagy módosul az izomrostszerkezet. 

És mi a helyzet a bőrkével és hasonló dolgokkal?

Nem kell aggódni, a pulykamellsonka nem lesz tele ilyen dolgokkal, de nem is állítjuk, hogy nincs benne. "Húskészítményekben a húsipari eredetű melléktermékeket (szeparált hús, bőrke, étkezési vér, Laval-rost stb.) a késztermék tömegére vonatkoztatva összesen legfeljebb 10% (100 g/kg) mennyiségben szabad felhasználni, de csak hőkezelt készítményekben, és azokban, ahol az irányelv termékcsoport leírása azt lehetővé teszi, azzal a kikötéssel, hogy a termékösszetételben a bőrkekészítmények nyers bőrkére számított mennyisége a késztermék tömegére vonatkoztatva legfeljebb 6% (60 g/kg) lehet. Ezen belül a bőrkepor mennyisége legfeljebb 2% (20 g/kg) lehet. A bőrke szőrszálat és szőrmaradványokat nem tartalmazhat. (...) A baromfihús-készítményekben (csak hőkezelt készítményekben) a baromfi- és a húsipari eredetű melléktermékeket (baromfibőr, szeparált hús, étkezési vér, bőrkepép stb.) , a késztermék tömegére vonatkoztatva, összesen legfeljebb 10% (100 g/kg) mennyiségben szabad felhasználni, azzal a kikötéssel, hogy a késztermék tömegére vonatkoztatva a termékösszetételben lévő nyers baromfibőr mennyisége legfeljebb 6% (60 g/kg). Ezen belül a bőrkepor mennyisége legfeljebb 2 % (20 g/kg) lehet" - áll az Élelmiszerkönyvben. 

Külföldi sonka jobb sonka? 

Felmerül a kérdés, hogy mi a helyzet a külföldről behozott sonkákkal? Vajon abban több a csirkebőrke meg a csontról lekapargatott akármi mint azoknál a termékeknél, amiket Magyarországon állítanak elő? Erre szintén az Élelmiszerkönyv adja meg a választ, mely szerint "az előírásban meghatározott húskészítmény megnevezések a Magyarországon forgalomba hozott termékek esetében csak akkor használhatók, ha megfelelnek az előírásban rögzített követelményeknek. Az ebben az előírásban meghatározott technikai jellegű előírásoknak nem kell megfelelnie azon termékeknek, amelyeket az Európai Unió valamely tagállamában vagy Törökországban állítottak elő, illetve hoztak forgalomba, vagy az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes valamely EFTA-államban állítottak elő, az ott irányadó előírásoknak megfelelően, feltéve, hogy az irányadó előírások a fogyasztók védelme vonatkozásában az ezen előírásban meghatározottal egyenértékű védelmet nyújtanak"- azaz az EU országaiból érkező termékek esetében valamennyi változás lehetséges, vagyis előfordulhat, hogy nem teljesen egyezik húsról alkotott vélemény nálunk és az adott tagállamban, viszont az nem fordulhat elő, hogy egy gyakorlatilag MSM-ből összetákolt készítményt dobnak piacra nálunk pulykamellsonka néven. 

A teszt

A szubjektív tesztünkre vákuumcsomagolt pulykasonkákat válogattunk össze. Csak a natúr sonkák és csak a kimondottan pulykamell sonkák versenyeztek a teszten, egyéb megkötés nem volt. A szokásos módszerrel vaktesztet alkalmaztunk, vagyis a kollégák nem tudták, hogy éppen melyik gyártó sonkáját kóstolják. 1-5-ig pontoztak íz alapján, majd átlagoltuk a pontszámokat, így jött ki a végeredmény.

11. helyezett - Efef Alpi sonka (1,81 pont) (299 forint a Tescóból)

"65% gabonával takarmányozott pulykából, a neveléshez használt takarmány nem tartalmaz húslisztet, antibiotikumot, hozamfokozót" - áll az ALPI sonka csomagolásán, és az is kiderül, hogy GMO-mentes és az osztrák élelmiszerkönyvi irányelveknek megfelelően előállított termékkel van dolgunk, ennek ellenére nem igazán nyerte el a tesztcsapat szeretetét a termék. 

  • "Nemcsak rágós, hanem nyúlós és csúszós is. Elég undi."
  • Jézusom, azt hittem az egyik előzőnél nincs lejjebb, de ez mindennek az alja."
  • "Ez parizer?"
  • "Nekem tetszik az illata, mondjuk az íze lehetne jobb, de az állaga nagyon jó."
  • "Hülye mellékíze van."
  • "Műanyag ízű."
sonka 07
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: pulykamell 71%, ivóvíz, étkezési só, stabilizátor (E452), maltodextrin, dextróz, antioxidáns (E301), aromák, fűszerek, fűszerkivonatok, tartósítószer (E250)

9. helyezett - Herz Vital (2,125 pont) (399 forint az Auchanból)

A Herz sonkáról azt hittük, hogy az elején, hogy az élen fog végezni, aztán ez mégsem jött össze. Amin mi is meglepődtünk, hogy pont ebben a legkevesebb a hús, és úgy tűnik, hogy ez sajnos az ízén is meglehetősen érződik. 

  • "Ez sajnos halízű."
  • "Végre nem sós, jól is néz ki, az állaga is jó, de sajnos annyira semmi íze, hogy akár vegák is ehetnék."
  • "Papírvékony és nincs íze."
  • "Ennek a sonkának nincs semmi értelme, mert se íze nincs, se állaga."
  • "Van benne mócsing, de nem vészes."
sonka 09
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: pulykamell (46%), víz, pulykahús (22%), burgonyakeményítő, étkezési só, emulgeálószerek (E451, E452), zselésítő anyag (E407a), dextróz, antiodixáns (E316), aromák, tartósítószer (E250)

9. helyezett - Gallicoop Körös pulykamellsonka (2,125 pont) (249 forint a Sparból)

A Sparban vásároltuk a sonkát, ami minden egyes részletében magyar, legalábbis a csomagolásról kiderül, hogy magyar tulajdonú vállalat magyar munkaerővel dolgozza fel a magyar takarmányt evő, már a szülőpárral rendelkező, magyar vágóüzemben levágott, magyar alapanyagokból készült. De nézzük, mit vettek észre ebből a tesztelők?

  • "Mócsingos, de legalább van íze, ami leginkább a fokhagymának köszönhető."
  • "Nincs illata és rágós."
  • "Gépsonka-fajta."
  • "Darabkás, klasszikus gépsonka íz."
sonka 04
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: pulykamellhús (76%), ivóvíz, étkezési só, szójafehérje, páckeverék: [stabilizátorok (difoszfátok, trifoszfátok), sűrítőanyag (karragén), dextróz, antioxidánsok (nátrium-eritroaszkorbát, rozmaringkivonat), élesztőkivonat ] savanyúságot szabályzó anyag (nátrium-acetát), aromakivonat, fűszer, tartósítószer (nátrium-nitrit)

8. helyezett - Dulano Royal pulykamellszeletek (2,25 pont) (499 forint a Lidlből)

A Royal pulykamellszeletek már csak nyomokban tartalmaztak mást, mint pulykahús, de talán a fűszerezése nem volt a társaság kedvére való, ezért nem került az élmezőnybe, pedig a magas hústartalma miatt egy próbát mindenképpen megér azoknak, akik szeretik ezt a műfajt.

  • "Papírvékony és nincs semmi íze."
  • "Hiányzik belőle a karakter."
  • "Nincs íze, de olyan egészségesnek néz ki."
  • "Hal és fokhagyma íz."
  • "Sós gumi."
  • "Nincs íze csak állaga, némi füstös mellékhatással."
sonka 01
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: 96% pulykahús, étkezési só, dextróz, stabilizátorok:difoszfátok, antioxidáns: nátrium-aszkorbát; fűszerek, tartósítószer: nátrium-nitrit

7. helyezett - Baroni (Lidl) (2,6 pont) (199 forint a Lidlből)

A Gallicoop gyártja ezt is, vagyis ízig-vérig magyar pulykasonkáról van szó, ennek kicsit már kicsit magasabb a hústartalma is, mint a Körös sonkának és volt, akinek kifejezetten ízlett. 

  • "Rágós, valami csomóra ráharaptam. Iskolai menza jellege van"
  • "Szarul néz ki, rossz és nagyon sós is."
  • "Mint gyermekkorom zalai felvágottja."
  • "Jó illat, jó ízvilág, jó állag."
  • "Kicsit löncshúsos íze van."
sonka 11
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: 78% pulykamellhús, ivóvíz, étkezési só, szójafehérje, páckeverék, stabilizátorok: difoszfátok, trifoszfátok, sűrítő anyag: karragén; étkezési só, szójafehérje, antioxidánsok: nátrium-eritroaszkorbát, rozmaringkivonat; (élesztőkivonat), savanyúságot szabályozó anyagok: nátrium.acetátok; aromakivonat, fűszer, tartósítószer: nátrium-nitrit

6. helyezett - Tesco pulykamellsonka (2,75 pont) (239 forint a Tescóból)

100 százalékos elégedettségi garancia áll a Tesco pulykamellre is, vagyis ha nem ízlik és visszaviszi, akkor visszakapja az árát, úgyhogy érdemes tenni vele egy próbát, mert tipikus középutas sonka, ami a társaság egyik fele szerint egyáltalán nem ehetetlen, míg a másik fele kiborult rajta. 

  • "Sós, vizes, más jellemzője nincs. Nagy erénye, hogy legalább nem bántó."
  • "Gusztustalanul néz ki, tuti nem venném meg a boltban, ettől függetlenül nem is szar."
  • "Túl puha."
  • "Tökéletesen semmilyen."
  • "Színre elég sonka színe van, íztelen de legalább nem büdös."
  • "Jó vékony, de nincs rossz íze."
sonka 12
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: pulykamell (68%), ivóvíz, étkezési só, módosított kukoricakeményítő, burgonyakeményítő, stabilizátorok (trifoszfátok, polifoszfátok), sűrítőanyag (feldolgozott Euchema moszat), aroma, antioxidáns (nátrium-eritroaszkorbát), tartósítószer (nátrium-nitrit)

5. helyezett - Kometa Gustavo sonka (2,8 pont) (449 forint a Tescóból)

A Kometa Gustavo sonkáján még olasz felirat is csábítja azokat, akik valami nagyon különleges kulináris élményre vágynak, de az sajnos egyáltalán nem derült ki belőle, hogy mitől is olyan olaszos ez az sonka. Mondjuk tény, hogy ha pulykamellsonkás pizzára vágysz, akkor talán nem rontja el annyira a dolgot, mint mondjuk a teszt utolsó helyezettje. 

  • "Műfüstös gumigranulátum, sok sóval. "
  • "Füstölt sajthoz hasonló az íze."
  • "Nyúlós, rágós és nem jó a szaga."
  • "Ez már hasonlít a pulykamell sonkához."
  • "A füstölt kategóriában nem kimagasló, olyan semmilyen."
  • "Hű ez jó, enném!"
  • "Ez nem csemegekaraj?"
sonka 02
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: pulykamellhús (77%), víz, étkezési só, burgonyakeményítő, szőlőcukor (dextróz), aromák (füstaroma), növényi rost, zselésítő anyag (E407A), stabilizátor (E508), cukor (szachróz), savanyúságot szabályozó anyag (borecet), antioxidáns (E301), sűrítő anyag (E415), tartósítószer (E250)

4. helyezett - Gallicoop ínyenc sonka (2,93 pont) (249 forint az Auchanból)

A Gallicoop ínyenc sonkája jobb helyen végzett, mint a sima sonkáik, ebből levonhatjuk azt a következtetést, hogy a tesztelők igazi ínyencek, vagy azt, hogy tényleg ennek az ízvilága a legjobb a pulykamellsonkáik közül. 

  • "Sós és gumis."
  • "Ez is egy olyan darab, ami jobb, mint ahogyan kinéz!"
  • "Ehetőnek mondanám."
  • "Nem elég karakteres, de az állaga jó."
  • "Picit rágós, ezt nem szeretem, mert az jut eszembe, hogy milyen mócsingok lehetnek benne."
  • "Ez a klasszik közepes"
sonka 10
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: 78,7% pulykamellhús, ivóvíz, szójafehérje, páckeverék [stabilizátor (difoszfátok, trifoszfátok), étkezési só, szójafejérje, dextróz, sűrítőanyag (karragén), antioxidáns (nátrium-eritoaszkorbát, élesztőkivonat, repce olaj], étkezési só, sűrítőanyag (karragén), aromakivonat, fűszer, antioxidáns (rozmaring kivonat), tartósítószer (nátrium-acetát, nátrium-nitrit)

3. helyezett - Aldi pulykamell sonka (3,25 pont) (519 forint az Aldiból)

Laktóz- és gluténmentes sonka, és ebben már csak 4 százalék más dolog található, mint pulykamellfilé, szóval aki az összetevők szerint választ, annak ezt mindenképpen ajánljuk, és szerencsére íz alapján sem volt borzasztó. Ráadásul csak egy kevéssel csúszott le arról, hogy megnyerje a versenyt. 

  • "Ez egész jó. Mármint ez is túl sós, de legalább nem undorító."
  • "Ennek legalább van íze. Már ha egyszerre hármat veszek be belőle."
  • "Illata finom, állaga nagyon jó, íze is oké"
  • "Ez simán jó. Talán fűszeres is egy kicsit"
  • "Jó az illata és az íze is. Jéé!"
sonka 06
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: 96% pulykamellfilé, jódozott étkezési só (étkezési só, kálium-jodát), tartósítószer: nátrium-nitrit, szőlőcukor, fűszerek, stabilizátor: trifoszfátok, antioxidáns: nátrium-aszkorbát

1. helyezett - Saga sült ízű sonka (3,3 pont) (359 forint az Auchanból)

A sült ízű sonka ugyebár nem jelenti azt, hogy sült is, hanem azt, hogy megtámogatták egy kis aromával. Mondjuk jobban örültünk volna, ha valóban sült lenne, de a tesztelőknek összességében nem volt problémája az aromákkal, de talán pont abban ment félre valami, hogy többen is halízt éreztek ki belőle. 

  • "Enyhén halízű, kicsit gumis."
  • "Füstös, állagra és kinézetre jó, önmagában van egy kis mellékíze."
  • "Nem látok benne inas részt, ami jó mert általában pont ezek miatt nem veszek meg egy felvágottat."
  • "Kellemesen fűszeres, könnyű állagú."
  • "Ez jó!"
  • "Halíze van a pulykasonkának, ez borzasztó."
sonka 05
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: pulykamellhús 78%, ivóvíz, étkezési só, keményítő, aromák (csirkefehérjét tartalmaz), stabilizátorok: karragén, E451, E450, E452, pulykafehérje, dextróz, színezékek: kárminsav, karamell, karotinok, ízfokozók: E621, E627, E631, glükózszirup, karamellszirup, cukor, fűszerkivonatok, növényi kivonat, antioxidánsok: nátrium-aszkorbát, citromsav

1. helyezett - Efef pulykamellsonka (3,3 pont) (249 forint a Tescóból)

Holtversenyben a másik nyertes az Efef pulykamell sonkája, amit mint kiderült senki sem ismert előtte, sokak szerint a csomagolása sem túl bizalomgerjesztő, na meg a 68 százalék hústartalom sem olyan hívogató, mégis a legtöbb pontot kapta. 

  • "Szintet ugrottunk gumisságban, ez egy sós radír"
  • "Egész jól eltalálták az arányokat a só-állag-íztelenség triumvirátusban. Tulajdonképpen ízlik."
  • "Ennek paprikás íze van. Kéne?" (elvileg nem - a szerk.)
  • "Állaga oké, de rágós."
  • "Tök rendben van."
  • "Ezt úgy megenném egy délutáni szendvicsnek."
  • "Ez elég jó. Végre!"
sonka 03
Kaszás Tamás / Dívány

Összetevők: pulykamell 68%, ivóvíz, étkezési só, módosított burgonyakeményítő, burgonyakeményítő, stabilizátorok (E451, E452), sűrítőanyag (E407a), aroma, antioxidáns (E316), tartósítószer (E250)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek