Nem érti a mosógép piktogramjait? A japán vécéket még annyira sem fogja!

Egészen szürreális előkészületekkel is jár a japánok számára, hogy 2020-ban Tokióban lesz az olimpia. Tavaly például a buddhista templomokat jelző táblákon szereplő fordított szvasztika szimbólumokat cserélték a külföldi turisták számára lényegesen egyértelműbb pagodára a térképeken, így talán kevesebben gondolják, hogy úton útfélen náci relikviák vannak Japánban. Az országban meglepően sokat foglalkoznak vele, hogy a térképeken, közösségi helyeken olyan szimbólumrendszert alkalmazzanak, amit a külföldiek is könnyen megértenek. Ez a reformgondolat érte el a napokban a köztéri vécéket is!

Japánban ugyanis rendkívül fejlett a toalettkultúra, ezért külföldi szemmel űrtechnikának beillő vécéket használnak a legtöbb helyen. A fedél nyitását, zárását gombokkal vezérelhetjük, lehúzza magát, bidéként is funkcionál, sőt szárító is van beleépítve, és ezeket a funkciókat természetesen egy bonyolult, elsőre nehezen értelmezhető piktogramokkal ellátott vezérlőpanellel lehet irányítani. Nézzünk is meg egyet működés közben!

Természetesen a térképeken található szvasztikákhoz hasonlóan ezek a vécék is általános fejvakarásra késztetik az átlagos turistát, ezért a mindig precíz japánok úgy döntöttek, egységesítik és egyszerűsítik a vécék vezérléséhez szükséges piktogramokat - írja a The Verge.

Az új, egységesített piktogramok
Az új, egységesített piktogramokSanitary Net

Összesen nyolc funkcióban és piktogramban állapodott meg a Japan Sanitary Equipment Industry Association (Japán Szaniterfelszerlés-ipari Szövetség), ami olyan ismert gyártókat tömörít egybe, mint a Panasonic vagy a Toshiba, amik szintén gyártanak szupervécéket.

A fenti galériában megnézheti az új ikonokat, és hogy melyik pontosan milyen funkcióhoz kapcsolódik!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek