Ezekben a sisakokban érdemes síelnie

Itt a síszezon, úgyhogy mi másról írna a legnagyobb német fogyasztóvédelmi szaklap, mint a sí- és snowboard sisakokról? Jöjjön hát a Stiftung Warentest tesztje, amelyben olcsó és drága sisakok egyaránt a laborban végezték. Fontos tudni, hogy több országban, köztük Ausztria több tartományában 15 éves kor alatt síelésnél is kötelező a sisak viselete.

A tesztelőket lehet irigyelni, ők a Hintertux gleccseren próbálták ki, mit tudnak a fejfedők, melyek 90-235 euro közti összegért szerezhetőek be. 

shutterstock 545514418

Próbálni, próbálni, próbálni!

Mondja ezt Andreas König, a német síszövetség biztonságtechnikai szakértője, aki szerint nagyon fontos időt hagyni a megfelelő sisak megtalálására. Se az nem jó, ha kicsi a sisak, sem az, ha túl nagy és lötyög a fejen. Legyen kényelmes, könnyen rögzíthető, de ne túl szoros, és illeszkedjen megfelelően a koponyára. König véleménye szerint ezért sem javasolt próba nélkül online rendelni, mert hiába tudjuk a fejkörméretet, ez nem mindig elég a tökéletes sisak megtalálásához. Amit még érdemes fejben tartani, hogy nem minden sisak passzol minden síszemüveghez, úgyhogy mindenképpen vigye magával a szemüveget is, amikor sisakot keres (és akkor már a sapkáját is, hiszen a pályán is azzal fogja viselni). Bővebben a témáról itt olvashat egy jó összefoglaló cikket. 

Néha cseréljen!

Ahogy a motorsportnál vagy a biciklizésnél is a lelkünkre kötik, síelésnél is érvényes, hogy baleset vagy esés után új sisakot kell venni, ez alapvető szabály. De mi van, ha nem történik semmi? A gyártók 3-5 évente javasolják a cserét, sőt érdemes megnézni a gyártási dátumot (akárcsak a gumiknál), mert bizonyos idő elteltével elöregedik az anyag. A tesztelők augusztusban vásárolták a sisakokat, melyek közül az Uvex p1uson és a Head Variuson rossz gyártási dátum szerepelt. Az Uvexen rögtön kettő is, az egyiken 2016 decemberi, a másikon májusi. A Head esetében ugyanez volt a helyzet, így lehet találgatni, vajon melyik lehet a valós dátum.

Így teszteltek

10 sisakot vizsgáltak meg, melyeket nyár végén szereztek be,és októberben ellenőrizték újra az elérhetőségüket. A rezgéscsillapító hatást egy tesztfejen végezték el plusz és mínusz 20 Celsius-foknál, majd mesterségesen öregítették a sisakokat. Az ütközési sebességet 6 méter/másodperc sebességgel vizsgálták meg, frontálisan, oldalról és hátulról egyaránt. A zár teherbírását 500 és 1000 erőt kifejtve. Azt is vizsgálták, mennyire kényelmesek a sisakok, illetve milyen esetleges rákkeltő anyagokat tartalmaznak. 

Ők a nyertesek

Casco SP-6 Airwolf, az Uwexp1us, a Giron Nine Mips, az Atomic Savor LF, a Head Varius, és a K2 Phase pro egyaránt jó minősítést kapott, a teszt győztese a Casco SP-6 Airwolf - ez egyébként a mezőny legdrágább terméke, itthon 70.000 forint körül kapható (amúgy 235 euró. A legolcsóbb, de szintén jó minősítést kapott fejfedő pedig a K2 Phase pro, ami itthon 20.000 forint körül kapható, Németországban pedig 90 euróért vásárolható meg. 

Ezekben a sisakokban érdemes síelnie clk

Akiket nem ajánlanak

Scott Symbol Mips 25000 forintba kerül itthon, sajnos a rezgéscsillapító hatása és a zár nem megfelelő rögzítése kifogásként merült fel, így csak kielégítő eredményt kapott, csakúgy, mint az Alpina Grap 2.0.LE (29000 Ft), amely pontosan ugyanolyan minősítést kapott. A Salomon Ranger2 (29900 Ft) megbízhatósága sem az igazi, de legalább nem tartalmaz káros műanyagot. A legrosszabb minősítést a POC Fornix sisakja szerezte meg (pedig nem is olcsó, 39000 Ft), amelyet nem azért érdemelt ki mert annyira kevéssé védené a fejet, hanem azért, mert nagy mennyiségben találtak benne potenciálisan rákkeltő policiklusos aromás szénhidrogéneket. Ha azonban önt ez nem érdekli, akkor vegye meg nyugodtan ezt a sisakot is. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek