2020-ra nem lesz majd otthon butakészüléke

2020-ra minden Samsung termék képes lesz arra, hogy összekapcsolódjon egy másikkal, vagyis a hűtő és a sütő kommunikáljon a mobiltelefonnal, vagy éppen a tévével. A Samsung Monacóban tartott egy EU Fórumot, ahol testközelből láthattuk a legújabb termékeket, valamint megtudtuk mit hoz a jövő. 

Természetesen a Samsung háza táján most mindenki azt találgatja, hogy milyen lesz az új csúcstelefonjuk, de erről Monacoban még semmi izgalmas nem derült ki, mindössze annyit tudtunk meg, hogy egy átlagember naponta 85-ször nézi meg a telefonját, ez pedig átlagban 5 óra használatot jelent. Ráadásul az újabb generáció már nem okostelefonként tekint egy csúcskészülékre, nekik ez a sima telefon, ahogy a fényképezőgépek sem digitális kamerák, hanem az általuk jól ismert, számukra természetes kamerák. A gyártóknak pedig ehhez mérten kell újratervezni az eszközöket. 

Minden készülék legyen okos

A Samsungnak jelenleg 100 millió készüléke van 80 millió otthonban. David Lowes, a Samsung Europe marketingigazgatója pedig arról beszélt, hogy a cél az, hogy ezek a készülékek összekapcsolódjanak egymással. Ez azt jelenti, hogy a hűtőt és a mosógépet nemsokára telefonon keresztül is el tudja érni, vagy éppen az órájára érkezik majd üzenet, ha kész a pizza a sütőben. Továbbra is eltökélt szándéka a Samsungnak, hogy 2020-ra már csak olyan termékeket dobjon piacra, amelyek képesek arra, hogy egymással is kommunikáljanak. 

Új termékek

Bár a CES-en elég sok újdonsággal rukkoltak elő, Monacoban testközelből meg lehetett nézni például a Family Hub hűtőszekrényt, ami egyszerre hűtő, és közben szórakoztató központ is, vagy az Ad Wash mosógépet, aminél nem baj, ha a program közepén dob még bele egy pólót, vagy valamelyik zokni másik felét. De ott volt a Samsung Tab Pro S is, a kettő az egyben táblagép, ami amellett, hogy nagyon vékony, kapott egy szintén vékony, mégis nagyon kézreálló billentyűzetet és Windows 10 fut rajta. Azaz nagyjából pontosan ugyanúgy használhatja, mint a megszokott laptopokat, miközben könnyen hordozható és több mint tíz órán keresztül lehet használni egy töltéssel. Ha meg mondjuk filmet nézne utazás közben a Super AMOLED kijelzőn, akkor úgy tudja használni, mint egy sima tabletet. 

Okos háztartás

A háztartási gépek terén végre alaposabban is feltérképezhettük, pontosabban mi mindent is tud a Family Hub hűtő és az Ad Wash mosógép. Előbbi egy kijelzőt kapott, ezen azonnal megoszthat fényképeket, küldhet rá üzenetet, sőt zenét is hallgathat, hogy szórakoztatóbb legyen a főzés. Menedzselheti azt is, hogy mi van a hűtőjében: ehhez elég a hűtő beltartalmáról készült fotón rábökni a termékre és beállítani, hogy hány nap múlva riadóztasson a hűtő, hogy hamarosan le fog járni. Ha pedig összekötötte a telefonjával, akkor akár a boltból is belepillanthat, hogy megnézze, miből mennyi van otthon és mit kell venni. Bővült a Club des Chefs, azaz a Séfek klubja alkalmazás sztárséfjeinek a köre is, így most már akár a két Michelin-csillagos  Michelin Roux Jr. receptjei közül is válogathat, akár attól függően is, hogy épp mi van otthon, vagy minek jár le nemsokára a szavatossága, amit gyorsan fel kell használni. És persze mindezekből a vacsorát okossütőben is elkészítheti. 

Ugyanígy a mosógépét is ellenőrizheti a telefonon keresztül, ráadásul az AdWash gépbe a program indítása után is betehet ruhadarabokat. A cél itt is az volt, hogy megkönnyítsék a felhasználók életét, hogy például ne kelljen azon bosszankodni, ha kimaradt a zokni egyik párja, vagy éppen az öblítés programhoz még bedobna gyorsan egy pólót. Ráadásul a normális mosási program rövidebb is, mint egy óra. A mosógép februárban már kapható lesz itthon is. 

Az okosporszívók közül a POWERbot turbo wi-fi porszívó az újdonság, ami természetesen szintén összekapcsolódik a mobiltelefonjával. Ez pedig azért klassz, mert a porszívó képes arra, hogy térképet készítsen a lakásról, így ön pontosan abba a helyiségbe irányíthatja az app segítségével, amelyikbe csak szeretné. Az meg már szinte természetes, hogy mindehhez már nem kell ott állnia fölötte, akár a munkahelyén ülve is megteheti. 

Tényleg minden összekapcsolódik mindennel

A Fórumon az is elhangzott, hogy a Gear S2 órájuk hamarosan iOS rendszerekkel is kompatibilis lesz. És persze a hűtőjét vagy éppen a robotporszívót is irányíthatja majd iOS készülékről is. A Samsung arra törekszik, hogy a fogyasztó is fejlődjön a termékekkel együtt, vagyis ne legyenek ezek az eszközök túlságosan bonyolultan irányíthatóak és az összekapcsolás se okozzon gondot a felhasználóknak. "Ha nem egyszerű a kezelése és nem megbízható, akkor az nem is okos" - hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Egyszerűsített távirányítók

Van aki nem utálja, hogy legalább 3-4 távirányítóval kell neki egyszerre zsonglőrködni, hogy működtetni tudja az összes készülékét? Na, ennek szerencsére hamarosan vége lesz, ugyanis rájöttek a tervezők, hogy a távirányítók többsége tele van olyan gombokkal, amiket soha senki nem nyom meg, vagy csak ünnepnapokon. Az új készülékekhez már egy kicsi, de természetesen okos távirányító jár, mindössze néhány gombbal és egyszerű irányítással, ami ráadásul kitanulja az újonnan csatlakoztatott készüléke kezelését is, és így mindent lehet majd vele irányítani. Ha pedig ez nem tetszik, akkor természetesen a már szinte természetesnek tűnő módon, egy appon keresztül mobiltelefonnal vagy a tablettel is lehet irányítani a készüléket. 

Menőbb cuccaink vannak otthon, mint a munkahelyen

Gondolja végig a munkahelyi eszközeit és azt, hogy milyen kütyüi vannak otthon! Mára globálisan megfordult az a tendencia, hogy a munkahelyén modernebb eszközökön dolgozik, sokaknak otthon sokkal korszerűbb eszközei vannak, amiket akár munkájuk során is szívesen használnának. A jobb esetben középkategóriás, legalább három éves céges telefonja helyett például mennyivel hatékonyabb lehetne a munkája, ha a telefonján is kényelmesen tudna e-maileket olvasni és válaszolni, vagy éppen táblázatokat szerkeszteni. A legtöbb esetben ennek nemcsak technológiai, de biztonsági korlátai is vannak. Hamarosan azonban mindez változhat, hiszen a Samsunk Knox rendszere például már kormányzati és banki protokolloknak is megfelel, Angliában pedig már a rendőrök is Note készülékeket használnak. 

Mikor jön már a mobilfizetés? 

Egyelőre sajnos még nem most. Bár az NFC fizetés már itthon is elérhető, a Samsung Pay hozzánk még nem érkezik: 2016-ban Anglia és Spanyolország próbálhatja ki először. Pedig a modell sikeres, egyre többen és egyre magabiztosabban használják, vagyis nagyobb összegeket is fizetnek és naponta előkerül. A jövőben pedig még egyszerűbb lesz az egész, hiszen elég lesz az okosóráját a terminálhoz érinteni, a telefonját már elő sem kell vennie. 

A jövő a virtuális valóság

A Samsung Gear VR továbbra is népszerű, a virtuális vagy kiterjesztett valóság a szórakozás egészen új formáját hozza el a háztartásokba. A várakozások szerint a tartalomfogyasztási szokások megváltozásával egyre nagyobb szerephez jut a virtuális valóság. Természetesen a játékok egy teljesen új generációja épülhet arra az élményre, hogy egy szemüveg segítségével már 360 fokban képes forogni. Most gondoljon el egy szimpla lövöldözős játékot, ahol az események középpontjában állhat, ahol jobbra-balra vagy akár még hátra is pillantgatnia kell, hogy merre van az ellenség. De egy sima film is teljesen más élmény, ha közben nézelődhet és azt is elfelejtheti, hol van. A Gear VR egy fejhallgatóval ugyanis pontosan ezt tudja, és Monacóban ki is próbálhattuk (a tériszonyosok például imádni fogják a Land's End nevű játékot, főleg mikor egy szikla tetejéről néznek le). De a virtuális valóság nemcsak a szórakozásban, de az oktatásban is teljesen új távlatokat nyithatna, ha a döntéshozók felismernék az ebben rejlő lehetőségeket. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra