Tíz tojás, de csak egy nyerhetett

Közeledik a Húsvét. A hús és a tojás ára szépen kúszik felfelé. A múlt héten az óbudai piacon 46 forint volt egy tojás, ugyanannál az árusnál tegnap 48 forintba került. Kíváncsi vagyok, hogy az elkövetkező három hétben meddig emelkedik az áruk, és hogy ne érje csalódás, le is teszteltük a piaci árut három hiper kilenc fajta termékével együtt. Szerencsére az egyik olcsóbb tojás nyert, a kérdés csak az, hogy ugyanez mennyibe kerül majd közvetlen Húsvét előtt!

Hazai Tojás – 10 darab, 699 forint

Szuper a tojások doboza! Nagyon egyszerű kinyitni-becsukni, és nagyon masszív is. Egyetlen tojás sem szorul vagy ragad a papírdobozba, és mindegyik könnyen kiemelhető anélkül, hogy a mellette levő összeroppanna. A forgalmazó szerint a tojások mérete M-L, szerintünk meg inkább S-M. A tojáshéjak nagyon kemények, viszont elég haloványak, az meg csak plusz pont, hogy nem figyel rajtuk semmi olyasmi, ami nem oda illő. Nyersen felbontva a szép színű sárgája egyben maradt. Miután megfőztük, és egészen kicsit kihűtöttük, megpróbálkoztunk a megpucolásával. Igaz, hogy a héja nem tapad a fehérjére, de sajnos szilánkosan jön csak le, így elég időigényes a megpucolása.

Egy tojás 69,9 forintba kerül.

Ennél a tojásnál külön pontoztuk a csomagolást is, mert teljesen eltér a megszokottól, ötletes és praktikus!

Csomagolásra öt, árra, kinézetre és pucolhatóságra átlagban 2,6 pontot kapott a maximális ötből.

Spar Bio Tojás – 6 darab, 549 forint

„Hát, ha ilyen a bio, akkor inkább kösz, nem!" kiáltott fel az egyik tesztelő, ahogy résnyire nyitottam a doboz fedelét, és előtűnt a törött tojástól foltos kis készlet.

A dobozon jelzett L-es méretnek nem túl sok köze van a valósághoz, inkább M-es a reális. A tojások héja nagyon vékony, és a sárgájuk színe alig tér el a fehérjétől – viszont embriómentesek. Valamit valamiért

A sárgája szétfolyik a tojás feltörése után, viszont rántottához ideális. Sőt, ha még feltörés előtt egy kicsit megrázza a  tojást, össze se kell keverni, egyből öntheti is a serpenyőbe. Miután megfőztük és egy kicsit lehűtöttük, próbáltuk levarázsolni a héját. Először ellenállt, de egy idő után mégiscsak feladta a küzdelmet.

Egy tojás 91,5 forintba kerül (wtf?!)!

Árra, kinézetre és pucolhatóságra átlagban 1,67  pontot kapott a maximális ötből.

Jó tanács: Mindig nézze meg, hogy a dobozban ép tojások rejlenek-e, ha nem akar úgy járni, ahogyan mi! Ráadásul ilyen horrorisztikus árú termék esetén a sérült darab elég bosszantó.

Mélyalmos Farm Tojás – 10 darab, 699 forint

Az egyik legrémisztőbb tojás, amellyel a teszt alatt találkoztunk! Már eleve elgondolkodtató, hogy milyen segítséggel készülhet" az XL-es méret. Egyébként a fehérje mennyisége volt több, a sárgája legfeljebb 10%-kal tért el a többi tojásétól. Aztán a dobozban egy roppant érdekes tojásra lettünk figyelmesek: egy ráncos, gyűrött héjú darabra.

A Mars felszíne – arányaiban – tükörsík lehet ehhez képest. Hiába, a világ előrehaladtával megdőlni látszik a régi mondás: „Úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás.” Vajon, csak mi vagyunk olyan pechesek, hogy még nem láttunk ilyet? Bizony, nem igazán volna gusztusunk belekóstolni. Vajon ez annak az eredménye, hogy a tyúk mérhetetlen szenvedések közepette, nehezen tolta ki magából a tojást? Esetleg génmanipulációról van szó? De akkor milyen gént manipulálnak? A tyúkét vagy a tojásét? Mekkora tyúkok lehetnek, amelyeknek ilyen extra méretű – a normálisnál 20-30%-kal nagyobb – tojást kell tojniuk? És közéjük keveredett egy kisebb tojó?

Már nagyon furdalt bennünket a kíváncsiság, hogy mit is rejthet az igen vastag héj. A sárgája gyönyörű, csak itt megint felmerült a kérdés, hogy mitől?".

A viszolygás nyomán először hímes tojásnak javasoltuk volna , de pechére főzés közben ez volt az egyetlen, amelyik megrepedt! Úgyhogy a festés is kilőve, marad a hajra kenés vagy a szomszéd ra dobálás.

A megfőtt tojás héja egyébként nagyon könnyen lejön a fehérjével együtt!

Egy tojás 69, 9 forintba kerül.

Árra, kinézetre és pucolhatóságra átlagban 1 pontot kapott a maximális ötből.

Tesco Extra Sárga Friss Tojás – 10 darab, 599 forint

Elég béna a hagyományos papundekli, viszont mindenért kárpótol, hogy a tojások tényleg L-es méretűek, és könnyen kiemelhetőek a dobozból. Elég kemény a tojás héja, szép színű a sárgája, és a lábasba öntve is egyben is maradt. Fura, hogy megfőzése után nem jött le egyben a héja, kicsit szenvedni kellett vele. Nagyon érdekes, hogy a nyertes Sparos bicskei tojáshoz hasonlít, mégsem ugyanaz a minőség…

Egy tojás 59,9 forintba kerül.

Árra, kinézetre és pucolhatóságra átlagban 3,3 pontot kapott a maximális ötből.

Budget Tojás – 10 darab, 479 forint

A doboza semmi extra, hagyományos papírdoboz, viszont elég ronda. A tojások mind könnyen kijönnek belőle, ami nem is csoda, hiszen S-M méretre lett gyártva, míg a tojáskák alig közelítik meg az XS-es méretet!

A tesztelt tojások közül ennek volt a legkeményebb héja, a sárgája viszont citrom színű. Elég becsapós a külcsín a beltartalomhoz képest: megtévesztheti a vásárlót a szép mélybarna színű tojáshéj.

Teljességgel pucolhatatlan kategória, rétegesen bontható a fehérje; a héj lehántolása után az XS-es tojásból XXS-es lesz, és szinte csak a sárgája marad meg.

Nem sok mindenre használható, talán a héja miatt festésre jó.

Egy tojás 47,9 forintba kerül.

Árra, kinézetre és pucolhatóságra átlagban 2,3 pontot kapott a maximális ötből (de csak azért, mert olcsó).

Wellness Tojás – 10 darab, 699 forint

Nagyon kedves az ugrándozó család a papírdobozon, de ettől még nem lesz jobb a karton minősége. Inkább költöttek volna egy kicsivel drágább dobozra, mint az érthetetlen reklámra! Szerencsére a tojások mind szépen kivehetőek a gyatra minőségű dobozból.

A tojások kicsit horrorisztikus színűek, mintha színbetegek lennének: a halvány sápadttól egészen a barnáig minden megtalálható a dobozban. A mérete M-es, ami nagyjából megfelel a valóságnak. Nagyon törős és vékony a héja,  a sárgája viszont szép sárga, és nem folyik szét, bár elég undorító a sok fekete embriókezdemény, ami szorosan mellette úszkál. Mi nem szeretjük az ételben hagyni ezeket a kis apróságokat, kiszedegetni meg roppant idegtépő és időigényes meló! Viszont a pucolása gyors és egyszerű, ezzel az embrióhalászással töltött idő behozható…

Egy tojás 69,9 forintba kerül.

Árra, kinézetre és pucolhatóságra átlagban 3,3 pontot kapott a maximális ötből.

Lidl Magyar Bio Tojás – 6 darab, 479 forint

A ritka csúnya zöld doboz azt sugallja, hogy valóban bio a benne rejlő tojás. Sajnos, a hatból négy annyira bele volt ragadva, hogy a tojások kiemelésekor a csomagolás is foszladozni kezdett, de a tojások legalább épek maradtak… A méretük tényleg M-L, a színük nagyon ígéretes!

Aztán jött a meglepetés: iszonyatosan könnyű feltörni, mert papírhéjú, és a sárgája meg az előző bióhoz hasonlóan citromsárga.

„Húha, minél bióbb annál szarabb?" – csúszott ki az egyik tesztelőből.

Egyre inkább az az érzésünk,. hogy a bio jelző a fedőneve a gyenge minőségnek.

Egy jó mégis van a Lidl tojásában: nagyon könnyen pucolható.

Egy tojás 79,8 forintba kerül.

Árra, kinézetre és pucolhatóságra átlagban 2,3 pontot kapott a maximális ötből (mert könnyű pucolni).

Meglepő, hogy mindkét biotojás sárgája (és csak az övék) feltörés után úgy terült el, mint Salvador Dali ecsetvonása. Kizárólag ezek esetében fordult elő, hogy az őket körülvevő hártya felületi feszültsége nem volt képes összetartani a tojássárgát. És milyen halovány a színük! Úgy látszik, ezeket a tojásokat tojó tyúkok valóban nem tápon élnek. De vajon mit kaphatnak?
Egyáltalán, igazi tojások ezek?
Állítólag Kínában már gyártanak tojást – tyúkok kihagyásával; igaz, hogy az rém olcsó. Mindmegannyi megválaszolásra váró kérdés… Na jó, elég a tudományos fantasztikum világából. Ez itt a húsvéti tojások (sereg)szemléje, nem pedig a jövőbeni lét és nemlét, gasztronómia vagy a jövő mezőgazdasági iparának kérdéseit boncolgató oknyomozó újságcikk.

Következzen a rettegett Tesco gazdaságos tojás!

Tesco gazdaságos – 10 darab, 479 forint

Az egyik legjobb és legpraktikusabb csomagolása a Tescós tojástartónak van: műanyag, ami százszor jobb, mint a papír, mert nem tud beleragadni a tojás, és ha esetleg hazafelé megtörik, akkor sem fog minden ragadni, ugyanis a műanyag doboz nem ereszti ki magából a ragacsos, nyúlós tojást. Ugyanakkor elég környezetszennyező is, ezért tennénk egy javaslatot a Tescónak:

Fogadja vissza az üres műanyagtartókat, és hasznosíttassa az új dobozok készítésénél! Így mi is jól járnánk, mert a dobozért nem, csak a tojásért kellene fizetni az angol hipernek.

A műanyagdobozon az áll, hogy különböző méretű tojások vannak a dobozban, ami azt takarja, hogy egységesen különbözően kicsi XS-es méretű tojások felhozatala. A héjak elég halovány színűek, és némelyik, úgy nyolc a tízből meg foltos. Közepesen kemény a tojáshéj, a sárgája inkább sárgás mint narancsos és folyós. Jól pucolható, de csak akkor, ha nem forró a tojás, akkor ugyanis szilánkosan törik a héj!

Egy tojás 47,9 forintba kerül.

Árra, kinézetre és pucolhatóságra átlagban 3,67 pontot kapott a maximális ötből.

Ez a tojás a legolcsóbb a piaci tojással egyetemben. Ha már választani kéne, akkor mégiscsak a piaci  a menőbb!

Íme a teszt nyertese:

Spar Extra Sárga Tojás – 10 darab, 579 forint

A neve nagyon bizalomgerjesztő: extra sárga. Kíváncsian vártuk, hogy ez mégis mire vonatkozik. Szokásos kartondobozban vannak a tojások, könnyen kivehetőek, és nincsenek beleragadva, beleszorulva. Megfelel a valóságnak az L-es méret, tényleg szép nagy, egészséges tojások lapulnak a dobozban. A héjak jó kemények és egyenletes barnás színűek: mintha Húsvétra készülve lila hagyma levelét tartalmazó vízben lettek volna áztatva. Nagyon szép a sárgája, ami egyben is marad, de sajnos tréfli, mert van benne embriókezdemény. Roppant egyszerű megpucolni, majdnem egyben lejön a héja.

Egy tojás 57,9 forintba kerül.

Árra, kinézetre és pucolhatóságra átlagban 4,6 pontot kapott a maximális ötből.

Piaci tojás – 1 darab, 48 forint (egy hete még 46 forint volt!)

Azért tettük ezt a tojást a végére, mert ez csak az ellenpéldája a hiperekben kaphatóaknak. Csak mutatóban van, mert nem garantálható a minősége még akkor sem, ha ugyanannál az árusnál veszi.

Sajnos, elég picurka ezért az ötven forintért. Rendkívül jól lebontható a héja, és a sárgája szép, nagy.

Tippek tojás főzéséhez és pucolásához:

  1. a hűtőből kivéve kicsit engedje felmelegedni.
  2. hideg vízbe téve tegye a tűzre.
  3. tegyen a vízbe egy csipetnyi sót.
  4. gombostűvel szúrja meg az enyhébb görbületű (kevésbé csúcsos) végét, hogy a héj és a tojásburok közötti – hő hatására táguló – levegő el tudjon távozni.
  5. hogy könnyebb legyen eltávolítani a héját, közvetlen főzés után hirtelen hűtse le a tojást hideg folyóvízzel.

Tetszik önnek a Dívány Shopaholic blogja? Keressen bennünket a Facebookon!

Oszd meg másokkal is!
Mustra