A szőke herceg kamionnal jött

moszkva_belgiumEgy nő, aki férjnél van, és elmúlt negyvenéves, bizonyos helyzetekben joggal tolathat bele a parkolóban veszteglő kamionba. Bizonyos helyzetnek tekinthető, ha a férj épp az ütközés előtt jelenti be: elhagyja őt egy nála jóval fiatalabb nő kedvéért… Na, most mi is ehhez képest egy karambol?






Sose tudhatjuk, hogy bizonyos helyzetekből mi sülhet ki.
És ezt nem azért mondom, mert épp a napokban meditáltam azon, vajon miféle istenverésnek tekinthető, amikor a férj, ránézve a kezedre, azt mondja: néha azért krémezhetnéd is. Te meg tekered tovább a kormányt, szép lazán, a napszemüveged meg remekül takar, így legalább a szemeden nem látszik az idő. Mondanád neki,  térjen magához, az a sok, fránya, összeérő vonalka nem a nem hidratálás, hanem az idő jegyében született, és letörölhetetlen ráncnak hívják.
De inkább hallgatsz.
Szóval, azt nem tudom, egy ilyen helyzetből vajon milyen sorsfordító jelenet következhet – én speciel maradtam férjnél –, de mélyen együtt érzek és egyetértek Mettyvel, a legújabb romantikus belga film főhősnőjével. Merthogy Metty legalább kiadja a mérgét.

Történetünk női hősét ugyanis épp elhagyja a férje – rögtön a film elején. Egyedül marad nagyszájú, kamaszodó lányával és a teljes döbbenettel. Miért is jár neki mindez az élettől? Hogy is van az, hogy lehúz egy házasságból majd’ húsz évet, már épp fellélegezne, kevesebb a teher, viszont nagyobb a gyerek, csökken az adósság, ők gyarapodnak, amikor a férj lelép. Ráadásul egy fiatal tyúkkal. Egy nagyon fiatal tyúkkal. Dráma, ha nem mondjuk ki, akkor is az.

Ebben a helyzetben érthető igazán, miért is tolat neki Matty teljes gázzal a prakolóban veszteglő kamionnak. A fickónak – akiről később kiderül, hogy ő a majdnem szép moszkva_belgium_1szőke herceg – kissé kedvét szegi az apró malőr, de hirtelen kívülről látja a kiabáló nőt. A kissé lestrapált, negyvenes, elkeseredett nőt. És ahogy a moziban meg a mesében lenni szokott: beleszeret. Ettől a pillanattól kezdve romantikus fordulatokba, kellemes humoros jelenetekbe csap át a kezdeti dráma, de nagyon is kedves – a hasonló témájú, amerikai feldolgozású, hollywoodi filmekre nyomokban sem emlékeztető –, szerethető filmmé. Szerethető, kedves emberekkel. Egy kis csavart is tartogat a történet, most legyen annyi elég, hogy a végén minden jól sül el, és hozzátenném: a csudába is a ráncokkal meg a többivel, még egy lestrapált nővel is történhet csoda!
Amennyiben mégsem, úgy marad a hidratálás...

Ajánlanánk ezt a különös hangulatú filmet minden negyvenes nőnek, persze harmincasnak is, sőt ötvenesnek is… és jöhetnek a húszasok is. Szem nem marad szárazon!


szelesvaszon-try

Moszkva, Belgium
Belga romantikus vígjáték, 102’
Bemutató: 2009. július 2.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány




Oszd meg másokkal is!
Érdekességek