Einsteint cáfolja a legújabb csodagyerek

Mindössze tizenkét évesen már fizetett kutatói állása van egy egyetemen, és a világ keletkezésével foglalkozik Jake Barnes, az új kis zseni, olvasható a Yahoo News oldalán. A tini nem csak Einstein relativitáselméletét kérdőjelezi meg, de az ősrobbanás elméletét is szeretné a sajátjával felváltani. Ha sikerül neki, szinte biztos a Nobel-díj.

Sok szempontból Jake Barnett ugyanolyan, mint bármelyik más tizenkét éves gyerek. Játszik a számítógéppel, kosarazik és van egy - egyelőre plátói - barátnője.

Tizenkét évesen egyetemi kutató

Kicsit azért mégis más. 170 az IQ-ja, hároméves korában már ötezer darabos puzzle-t rakott ki nem sokkal azután, hogy az autizmus enyhe formájának számító Asperger-szindrómát állapítottak meg nála. (Az Asperger egyébként gyakran jár kivételesen magas IQ-val, a betegségről itt olvashatsz többet).

Fotó: Kelly Wilkinson, Indy Star
Fotó: Kelly Wilkinson, Indy Star

Pár évvel később két hét alatt megtanult deriválni és integrálni, elsajátította az algebrát és a geometria tudományát. Nyolc évesen fejezte be a gimnáziumot és most asztrofizikai tárgykörben folytat egyetemi tanulmányokat, valamint idősebb osztálytársait korrepetálja. Legutóbb egy fizetett kutatói állást fogadott el az indianai egyetemtől.

Új magyarázatot keres a világ keletkezésére

Most a világ keletkezését magyarázó leginkább elfogadott elméletet, az ősrobbanást kikezdő teórián dolgozik. Nem tudni, hogyan jutott következtetéseire, de szakértők azt mondják, jók a kérdései. Az egykor Einsteint is diákjának tudó Princeton Egyetem egyik professzora azt mondja, hogy az elmélet, amin Barnett dolgozik, érinti az asztro- és az elméleti fizika legkeményebb kérdéseit. "Aki ezeket meg tudja oldani, Nobel-díj-várományos lesz" - tette hozzá.

Kioktató hangnem a planetáriumban, háromévesen

"Akárhányszor a matekról beszélek valamelyik családtagommal, csak bambán bámulnak rám" - nyilatkozta a fiú, aki ezek szerint nem szüleitől örökölte tehetségét. Persze attól, hogy a matematikához nem értenek, a szülei az elejétől fogva bátorították fiukat. Barnett anyja így emlékezett vissza egy történetre, amikor egy planetáriumban jártak: "Mi csak ültünk a tömegben, és hallgattuk a fickót, aki megkérdezte, hogy tudja-e valaki, hogy a Mars körüli holdak miért krumpli alakúak és nem kerekek. Jacob jelentkezett és azt kérdezte: Bocsánat, de mekkorák a Mars holdjai? Az előadó válasza után Jacob azt felelte: A Mars gravitációja annyira nagy, hogy a holdak nem képesek kerek alakot felvenni saját gravitációs erejük által." Ebben a pillanatban az egész terem a gyerekre meredt, aki ekkor még csak három éves volt.

Az interneten cáfolja a relativitáselméletet

Jake anyukája segítségével a YouTube-on osztja meg matematikai és fizikai elgondolásait. Legutóbb Einstein relativitáselméletét elemezte, kifejtve, hogy ő másképp látja a dolgot. "Az elsőszámú észrevételem az, hogy a fénynek is van tömege," mondja. "Nyilvánvaló, hogy az energia másképpen nem őrizhető meg egy fényt kibocsátó rendszerben. Lehet, hogy később megváltozik a véleményem, de jelen pillanatban ezt gondolom.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek