SOS különleges ajándékok az afrikai vásáron

Karácsonyi vásár-körutunk egyik állomása egy nem éppen szokványos helyszín. Az Afrikai Kulturális Központban – az első magyarországi állandó afrikai képzőművészeti kiállítással egy időben – afrikai karácsonyi vásáron jártunk.

Első hallásra úgy gondoltuk, egy afrikai karácsonyi vásár nem állhat másból, mint hatalmas dobarzenálból, különleges hangszerekből és ékszerekből, illetve a legkülönfélébb afrikai csemegékből (és nem utolsó sorban virtuóz hajfonásból). Aztán megérkeztünk a Wesselényi utcában (az 51. szám alatt) található Afrikai Kulturális Központba, és egészen más fogadott minket.

Kettő az egyben: kiállítás és vásár

A feltehetően szűkös anyagi helyzet miatt, nem egy hatalmas csinnadrattával találtuk szembe magunkat, sokkal inkább egy szolid, mégis meghitt rendezvénnyel, ahol egy kitartó és lelkes csapat – az Afrikai Művészet Csoport és az Ebony Afrikai Kulturális, Művészeti és Emberi Jogi Egyesület – tett meg minden tőle telhetőt az afrikai alkotók munkáinak népszerűsítéséért.

A december elején megnyílt vásár az első magyarországi állandó afrikai képzőművészeti kiállítás kísérőrendezvénye: tulajdonképpen „2 az 1-ben”-megoldás, hiszen a vásáron gyakorlatilag az állandó kiállítás darabjai is megvásárolhatók, csak éppen kicsit borsosabb áron. A kiállítást egyébként nem úgy kell elképzelni, mint a Néprajzi Múzeum egy-egy népet vagy népcsoportot a legapróbb részletekig körüljáró tárlatait: itt ugyanis leginkább egy tradicionális afrikai képzőművészeti technika, a viaszbatik képviselteti magát.

Mozambiki alkotók egyedi viaszbatik-képei

A rendkívül idő- és energiaigényes műfaj 12 fázisát a kezdettől végigkísérhetjük egy mintán, de az igazi különlegességet a kiállított képek jelentik. Az itt látható alkotásokat a mozambiki DLHAMBO batikművészeti egyesület tagjai készítették, akik a tipikusan a hazájukra jellemző, Maputo környékén elterjedt eljárást alkalmazzák. (A csoport 11 éve, a legtehetségesebb batikművészek közreműködésével alakult Mozambik fővárosában.)

Munkáik fő témáját a csoport neve – és egyben a kiállítás címe – is érzékelteti, a DLHAMBO ugyanis annyit tesz: „a Nap Shangane egén”. Életképeiken a mozambiki mindennapok elevenednek meg: vízhordó asszonyok, halászat és mesebelinek ható tájak tűnnek fel rajtuk. Természetesen egyik alkotásról sem hiányozhat a hatalmas napkorong, ami ugyan közös az egyes képeken, ám a művészneveket használó alkotók – Hambro, Chico, Jamisse, vagy éppen Tinga – azért a hagyományos technika kötöttségei között is találnak lehetőséget a saját hang megszólaltatására. Egyedi, számozott alkotásaik nem sorozatgyártmányok, garantáltan nem jönnek szembe egy ismerős nappalijában sem.

Nem csak remek ajándék, de segíthetünk is vele

A mozambiki csapat másfél éve programot indított a Maputo-i hátrányos helyzetű gyerekek tehetségfejlesztése érdekében, amelyet saját képei eladásából finanszíroz. A kiállított alkotások megvásárlásával tehát közvetve mi magunk is segíthetünk ebben, emellett természetesen magát az egyesületet is támogatjuk. Az Afrikai Művészet Csoport nemzetközi kapcsolat-felelőse, Dohnal Ada elárulta: egyik fő céljuk a Mozambikból Európa, illetve Magyarország felé áramló fair trade kereskedelem elősegítése. A valóban kuriózumnak számító képek szerintünk igazán különleges ajándékként szolgálhatnak: mérettől függően 6500 forinttól egészen 27 ezerig terjed a skála.

Az afrikai karácsonyi vásár tehát többnyire - az egyébként zseniális - viaszbatik-képekben merül ki, illetve egyszerű, de nagyon dekoratív fakarkötőkben (1500 Ft), amelyekről viszont nem sikerült kiderítenünk, hogy milyen fából készültek. Ehhez társulnak Dohnal Ada kézműves-munkái: magyar-módra batikolt pólók, kendők, sapkák és gyöngyből fűzött fülbevalók, karkötők, festett üvegtárgyak. A kissé eklektikus vásárt nem csak azoknak ajánljuk, akik kedvelik az afrikai kultúrát, hanem azoknak is, akik szeretnének segíteni, vagy egyszerűen valami kevésbé szokványosat akarnak a fa alá tenni. A vásár 24-éig várja a betérőket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek