A fájdalmak töredékét fogadjuk csak be: Worldpress Photo 2010

Olvasási idő kb. 5 perc

A dráma intenzitása valósággal bénító vizuális hatást gyakorolt ránk, annyira sűrűn ismétlődött – mondta a World Press Photo zsűrielnöke a kiállítás megnyitóján. Idén rekordszámú pályázat érkezett, és magyar sikernek is örülhetünk.

Ismét magyar siker

A héten már látható a Millenáris Fogadóban a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó kiállítása, a World Press Photo. A kiállítás anyagát rekordszámú pályázatból válogatta ki a nemzetközi zsűri, mely 13 napot töltött Amszterdamban a munkák értékelésével. 23 nemzet 63 fotográfusát díjazták, és ezek váltak az utazó kiállítás anyagává. A díjnyertes fotók között idén is büszkélkedhetünk hazai vonatkozású alkotással: Szentpéteri L. József,művésznevén Joe Petersburger biológus-fotóriporter az egyedi természetfotó kategóriában nyerte el az első helyezést, vadászó jégmadarat ábrázoló felvételével.

A sajtófotózás független műhelye

A World Press Photo egy független, non-profit szervezet, mely 1955-ben alakult meg Hollandiában. Fő célkitűzése a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát. Céljai megvalósítása érdekében a World Press Photo szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotó-versenyét. A díjazott fotókból vándorkiállítás készül, amelyet évről évre mintegy 2.5 millió ember tekint meg 100 helyszínen a világ 45 országában. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv hat nyelven jelenik meg.

Képi utazás százezer fotóval

“... A 101.960 benevezett kép láttán a zsűri minden tagja pontosan érzékelte, hogy a világban átélt fájdalomnak csak a töredékét vagyunk képesek befogadni. A dráma intenzitása valósággal bénító vizuális hatást gyakorolt ránk, annyira sűrűn ismétlődött... Ez a válogatás nem leltár a világ eseményeiről, hanem képi utazás...” – mondta Ayperi Karabuda Ecer, a zsűri elnöke. Valóban, a kiállítás tükröt mutat az elmúlt évek történései felé. A hétköznapjainkat átszövő eseményeket sűrítetten, megrázó őszinteséggel mutatják be a képsorok. Korunk történelme, politikája, sportja, művészete, természeti változási, tudományos eredményei s mindaz, ami a hírekben, címlapokon megjelenik, szívszorítóan szembesít bennünket a realitással. Mégis, a művészi látásmód megnemesítő és e fájdalomtól kissé megóvó szemüvegén keresztül van módunk szemlélődni. Mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni a körülöttünk zajló eseményeket, akik veszik a bátorságot, hogy a hírek mögött húzódó valós emberi érzelmeket egy pillanatra tetten érhessék, izgalmas élményt nyújt a kiállítás.

Szegénység és kirekesztettség

A korábbi évekhez hasonlóan idén is kísérő kiállítással is bővítették az élményanyagot a szervezők. Az Árnyékban – szegénység és kirekesztettség címet viselő kiállítás a Pódium Galérián kapott otthont. Ennek apropója, hogy a 2010-es év a Szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem európai éve. Ennek szellemében állították össze a kiállítás kurátorai a kiállítás képanyagát, mely magyar fotográfusok Magyarországon készült riportjaiból áll. Értelmi sérült színészekről, autista gyerekekről, vakokról, árvákról, mélyszegénységben élőkről, hajléktalanokról, rabszolgasorba kényszeríttet emberekről, reménytelen helyzetben is békességben élő romákról, a tanyasi életről láthatunk szívbemarkoló képriportokat. Olyan elismert hazai fotográfusok munkái nyomán, mint Bege Nóra, Fazekas István, Hartyányi Norbert, Hernád Géza, Simon Márk, Sopronyi Gyula, Stiller Ákos, Szandelszky Béla, Székelyhidi Balázs, Tury Gergely.

Amatőr fotósok is pályázhatnak

A Civil Expo elnevezésű kiállítás idén második alkalommal kíséri a magyarországi World Press Photo kiállítást. Az elsősorban amatőr fotósok munkáit bemutató esemény célja, hogy a mai magyar valóságot és életérzést megörökítő „civil” munkákkal a közönség a díjnyertes sajtófotókkal közös kiállítási térben találkozzon. A fotópályázatára a kiállítást megelőző héttől és a kiállítás teljes időtartama alatt bárki pályázhat. A zsűri által legjobbnak ítélt pályaműveket a helyszínen, óriás kivetítőkön tekinthetik meg a látogatók. A napról napra bővülő vetítés során mindig újabb érdekes, izgalmas, vagy éppen elgondolkodtató fotókkal találkozhatunk. Idén a World Press Photo egyes kategóriájában indíthatnak fotót a pályázók, így hírfotó, emberek a hírekben, sportfotó-akció, sportfotó-történetek, mindennapi élet témájú képekkel ugyanúgy pályázhatnak, mint portrékkal és természetfotókkal. Majd Révész Tamás fotográfus elnökletével egy szakértőkből álló zsűri választja ki azokat a kiemelkedő munkákat, melyekből a kiállítás helyszínén vetítés készül.

Szerző: Buczkó Linda

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek