Ma nyílt meg a Szépművészeti Múzeum új kiállítása: Courbet, Monet, Pissarro, Renoir, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Cézanne, Matisse, és persze Degas meg Picasso – a névsor elképesztő!

cikk-tious-rovid

 

Azok a csodálatos Degas balettáncosnők! A csíkos ruhás, turnűrös kis parisienne-ek Renoir-tól! Hogy megcsodálhassuk őket, nem kell Párizsba vagy Moszkvába utaznunk: megérkeztek a Hősök terére. Január 28. és április 25. között láthatók a moszkvai Puskin Múzeum gazdag gyűjteményéből való francia mesterművek a Szépművészeti Múzeumban.

Itt van Gauguin Tahitin készült alkotása, a Matamoe, Monet-tól feltűnik egyik kedvenc motívuma, a Fehér vizililiomok, nem hiányzik Cézanne Híd a tavon című festménye, és megnézhetitek Toulouse-Lautrec alkotásait és Picasso Harlekinjét is.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Tatjana Potapova, a Puskin múzeum gyűjteményi igazgatója, a világ egyik legnagyobb tekintélyű festményszakértője és muzeológusa elmondta, hogy a két múzeum közötti együttműködés kölcsönös: idén nyáron a budapesti múzeum Régi Képtárának anyagából válogatott tárlat az orosz fővárosban lesz látható.

A most kiállított 55 mű nagyrészt a 19-20. század fordulóján élt dúsgazdag orosz textilgyárosok, Ivan Morozov és Szergej Scsukin gyűjteményének voltak kiemelkedő darabjai, különféle művészeti irányzatokat képviselnek, az impresszionizmustól a szimbolizmusig, a barbizoni iskolától a modernizmusig.

 

Degastól Picassóig – a moszkvai Puskin Múzeum gyűjteményéből

időpont: 2010. január 28. – 2010. április 25.
helyszín: Szépművészeti Múzeum

Blogmustra