Szexfüggőség – ráment Michael Douglas előző házassága, David Duchovny viszont pont a függőségi elvonóról nyerte el élete eddigi főszerepét; ő a nőcsábász Hank Moody a Kaliforgia című tévésorozatban. Az Amerikában készülő Új Pszichológiai Nagy Könyv ugyan még nem tudja, hová tegye, de tény: kezeléseket már kínálnak rá. Szexfüggőség, ahogy Tari Annamária pszichológus és Horváth Gergely (MR2-Petőfi rádió) látja.

Tari Annamária

Aki szexfüggőségben szenved, mintha ezt mondaná: „A feltét nélküli spagetti mindenhol egyforma ízű. A szósztól lesz más.”
(Eric Berne: Szex a szerelmben, Osiris, 2002)
És van, aki állandóan spagettit akar enni... Sajnáljuk őket, vagy irigyeljük?
A pszichiátriában ez az állapot kezelendőnek minősül, mert beszűkíti az életet, és - hasonlóan bármely más szenvedélybetegséghez – elkezdi uralni az életvezetést. Vagyis minden ekörül forog lassacskán, és az életben megszerezhető egyéb örömök már nem látszanak vonzónak. Ahogy egy alkohol/drogfüggő személyiség (egyre emelkedő adagokkal) a kémiai anyagnak él, úgy pásztázza a terepet az is, akinek a legfőbb örömtevékenysége a vadászat és a vad leterítése. Sokan rájönnek arra, hogy minden látszat ellenére, ez a legkomolyabb érzelmi magány fenntartása is egyben. Lehet valakinek heti 15 partnere is, valójában egy sincs, akivel megoszthatná a gondolatait, érzelmeit, fantáziáit. Vagyis nincs senki, akihez valóban kötődni tudna, akit a bizalmába merne fogadni. A szexfüggőség kialakulásának az okai kevésbé ismertek, mint a tüneti leírása. Többet olvashatunk arról, mi jellemzi ezt az állapotot és mennyire rombolja ez a valódi kapcsolatok lehetőségét. Tudunk sorolni sztárneveket, akik nyilvánosan vallottak és terápiára jártak, több-kevesebb sikerrel.
Sokakban ez a lelki működés olyan, mintha már koragyermekkoruktól azt a szexuális jellegű érzelmi emléket hordoznák, ami annak idején megnyugtató és biztonságos volt. A szülői, családi elfogadó szeretet hiányosságai, esetleg a korai szorongások elvezethetnek oda, hogy egy kisgyereknek a legfőbb megnyugtató dolog az életben egy autoerotikus cselekedet lesz. Ehhez a testi élményhez aztán később is az - átmenetileg legalábbis - megnyugtató érzés kapcsolódik, ami aztán megteremti az örök vágyat felnőttkorban is.
Vannak, akiknek az a nárcisztikus élményt kell, hogy mindent megszerezhetnek, akit/amit csak akarnak. Férfiaknál ez a működés a férfiasság örök bizonyítékaként újra és újra bizonyosságot is ad. Bármelyik változat is az érvényes, nem irigylésreméltó állapot ez, hanem olyan kényszer, melyben állandó és nyughatatlan késztetés uralkodik az egész életen.
Nem az élet császára/császárnője az, aki ennek a nyomása alatt él. Sokkal inkább foglya egy szokássá váló életvitelnek, amely aztán komoly számlát nyújt be...

Horváth Gergely

A kifejezés, szex, üres gyűjtőfogalom, nincs benne senki és semmi. A testi szerelem azonban nagyon is üdvözlendő (és üdvözítő) dolog, az élet egyik fő örömforrása, nagyon is megértem, aki ettől válik függővé. Csak éppen melyik forgatókönyv szerint? A megállíthatatlan nőcsábász élteti, aki lehetőségről lehetőségre száll, újra és újra friss(ítő) ösztönzést keres, vagy a stabil kapcsolaton belül megújuló, a kapcsolattal folyamatosan változó erők mozgatják? E kettőségre jó példa lehet David Duchony két élete.

Az, hogy Duchovny szexfüggőségi elvonón volt, szerintem kamu, épp akkor forgatta a Kaliforgiát, jót tett a reklámnak. Első ránézésére, kívülről a magánéletében minden rendben van: szimpatikus színésznő felesége van meg két gyereke, sose volt botrányhős, ellentétben az általa megformált Hank Moodyval, aki a legyet is röptében. De ha már Duchovny álságos és Moody „valós” függőségénél vagyunk, utóbbi karakter teljesen jól rávilágít arra, hogy mi lehet az egyik nehezen leállítható hajtómotor: az elköteleződés hiánya. Nem a formálisé, a valósé. Sajnálom Moody-t, nagyon vonzó figura, de a harmadik évadban kopik rendesen, ha az életében nem lép előre, előbb kedves bohóc lesz, majd észrevétlenül jelentéktelen figura, elhasználódott férfi. Na de az, hogy mivé lesz Hank Moody, a forgatókönyvírók dolga.

Persze ott van a másik nem is. Egy barátom a megmondhatója, hogy a megfelelő kapcsolatteremtési fórumokon - saját bevallásuk szerint - szexfüggő nők várják az arra érdemes vagy érdemtelen, szintén kéjkereső férfiak felbukkanását. Félreértés ne essék: a szexpartner kereső oldalakon alapesetben mindenki civil!

Szeretem azt hinni, hogy a biológiai késztetéseinken túl minden, ami függőséget okoz, valójában az agyunkban dől el. Azért szeretem ezt hinni, mert ezzel végső soron saját döntésünk kérdésévé tesszük a szenvedélyünket. Elismerjük, hogy logikus oka vagy okai vannak, amellyel szembenézhetünk, amire józanul reagálhatunk és saját elhatározásunkból a végére járhatunk. A szexfüggőség szerintem ilyen szenvedély. Nagyon megértem azokat, akiket hajt a vágy, de testi-lelki ifjúkorunk rügyfakasztó áradása nem tartható fent a végtelenségig. Jó hír, hogy erre talán nem is így van szükségünk.

A szexfüggőség nyilván több összetevős biológiai–pszichológiai futam. De ha már a kifejezést lebunkóztam az elején, hadd korrigáljak; nemszeretemségében is plasztikus. A szex ugyanis két ember összetartozásának egyik erősen kötő szövete, a testi-lelki-szellemi közösség egyik alapja, a másikkal való egységünk pillére. Ha ez nincs, a kapcsolat veszít egy dimenziót, és a hiány nyilván sajgóan érezteti a párunktól való függőséget, a kettőnk közösségével létrejött teljesség hiányát. Ez persze több, mint puszta kalandozás, mégis rávilágít arra, hogy a (párkapcsolati) boldogságunk nagyon is függ a testi örömszerzéstől.

A kifejezés, szex, üres gyűjtőfogalom, nincs benne senki és semmi, mégis toplistás bolygónk nagy keresőszavainak versenyében. Egy világ keresi, ami mögötte van. Azt hiszem, ez a valódi függőség.

Tari Annamária

Tari Annamária

Pszichoterapeuta, pszichoanalitikus kandidátus

Első diplomáját gyógypedagógusként szerezte, majd az ELTE pszichológia szakán végzett. Klinikai szakpszichológusi és pszichoterapeuta szakvizsgát tett. Fiatalkori álmát váltotta valóra akkor, amikor pszichológusként kezdett dolgozni, és szakterületének a pszichoanalízist választotta. A nagyközönség először az MTV Repeta című magazinműsorában ismerhette meg mint tanácsadót. Majd a közszolgálati televízióknak, a VIVA zenecsatornának, az RTL-nek és a Magyar Rádiónak köszönhetően nevét határon innen és túl sokan megismerhették. Rendszeresen publikál. Első könyve 2003-ban jelent meg Intim szféra címmel, melyben a 17–25 éves korosztály problematikájával foglalkozik. Tavaly látott napvilágot a Sejtem című kötet, melyben a rákos betegek pszichés problémáinak kezeléséről olvashatunk. Számos publikációját olvashatjuk weboldalán, a www.tariannamaria.hun. Egyebek mellett olyan témákról: mint például a munkaalkoholizmus, a blogolás vagy éppen az étkezési zavarok. Tari Annamária a pszichoterápia mellett kommunikációs és médiatréningekkel és oktatással is foglalkozik.

Horváth Gergely

Horváth Gergely

Rádiós műsorvezető, író

1972-ben született Budapesten.
A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett, majd az ELTE BTK történelem szakán folytatta tanulmányait. 1995-ben kerül a Magyar Rádió Petőfi adójához, ahol olyan műsorok készítésében vett részt, mint például a Reggeli Csúcs, Moziklub, Egy férfi, egy nő. 2007-ben az Európa kiadó gondozásában jelent meg első regénye, A szív útjai.

Jelenleg az MR2 Petőfi rádióban mixeli a popot a kultúrával.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.