tampon-szindromaA tampon kényelmesebb, mint a betét, vele még lubickolni is lehet – de rajta keresztül szerezhető a titokzatos TSS betegség.

 A tamponhasználat elterjedt és kedvelt gyakorlat lett az utóbbi harminc évben. Az 1980-as években azonban felfigyeltek arra, hogy – többnyire – a tampont használó nők körében üti fel a fejét egy megbetegedés, amit toxikus sokk-szindrómának (TSS) neveztek el. cikk-tipus-altalanos


Ezt a tünetegyüttest (a hirtelen fellépő, kezdetben az influenzára jellemző tüneteket) –  a magas lázat, hányást, vízszerű hasmenést, ízületi és izomfájdalmakat, általános rossz közérzetet, illetve a később jelentkező szédülést, vérnyomásesést, leégésre emlékeztető bőrtüneteket, néhány nap múlva pedig a tenyér és a talp bőrének hámlását  –  a hüvelyben és a méhnyakban fellelhető, a tampon anyagában, valamint a menstruációs vérben szaporodó baktériumtörzsek (általában Staphylococcus aureus, néha Streptococcus B) által termelt méreganyagok (toxinok) okozzák. Ezeket  a  tampon magába szívja, majd abból  kikerülnek és felszívódnak a szervezetben.

Mivel a TSS változatos tünetekből álló megbetegedés, nem könnyű  beazonosítani. Mindenestre a tampont használó nők körében meglehetős riadalmat okozott már maga a betegség lehetősége is, ezért a gyártók fontosnak tartották, hogy a termékhez egy TSS-sel foglalkozó, illetve az annak elkerülését ismertető tájékoztatót mellékeljenek. A toxikussokk-szindróma kockázatának csökkentésében segíthet, ha tampon helyett olykor  egészségügyi betétet használunk, illetve a tampont legalább 6–8 óránként cseréljük.

tampon


Támad belülről

A nőgyógyászok szerint különösen indokolt az elővigyázatosság a teherbeesés ellen spirállal védekező nőknél. Náluk a TSS elleni védekezés egyik sarokpontja, hogy tampont ne juttassuk a méhnyak közelébe, nehogy a tampon megduzzadásakor beleakadjon a jelzőszál a spirálba. Mielőtt a tampon még teljesen megtelne, – a fenti okok miatt – a nőgyógyászok javasolják annak gyakori cseréjét. Ugyancsak óvják a spirállal védekező nőket a tampon éjszakai használatától. Vannak, akik tamponnal bátran járnak a menstruáció idején is uszodába, sőt az sem ritka, hogy a fürdőhelyeken összeszedhető altesti fertőzések elkerülésére, mintegy dugóként használják a tampont. Fürdőzéskor, úszáskor különösen kritikus lehet a menzesz időszaka, mert ez alatt a néhány nap alatt a méhnyak csatornája nyitottabb, mint máskor, így a felszálló hüvelyi fertőzések kialakulásának is nagyobb a kockázata. Aki ragaszkodik ennek az intimhigiénés terméknek a használatához – és nem tud/akar még néhány napra sem lemondani a lubickolásról –, a tamponját fürdés/úszás előtt is, után is cserélje ki.  Egyébként a TSS-re is igaz, mint minden testi bajra: sokszor könnyebb megelőzni, mint meggyógyítani. Ha időben felfigyelünk pl. a menzesz-időszak alatti lázas állapotra, vagy egyéb, a TSS-re jellemző tünetre, és nőgyógyászhoz fordulunk,  a tünetektől és magától a kórtól néhány nap alatt  – gyógyszeres kezeléssel – megszabadulhatunk, ugyanis az időben felismert toxikus sokk szindróma, jól gyógyítható.
Azoknál, akiknek már volt TSS-ük, kiújulhatnak a tüneteik (pl. ezt jelzi, ha a havivérzés kapcsán visszaköszönnek a lázas periódusok). A terápia során/után a későbbi megelőzés lehetőségeiről is érdemes konzultálnunk az orvosunkkal. A védekezés alapja: a higiénés szabályok szigorú betartása a menstruáció idején – különösen a hüvelyen keresztül felhelyezendő eszközök (fogamzásgátlók, tamponok) használatánál.

 

• Igen fontos a vérzés alatt a szeméremtest tisztán tartása, ezért naponta 1–2 alkalommal alaposan le kell mosni. A hüvely kimosása nem szükséges, átöblítése (irrigálása) pedig –  ebben a néhány napban – kifejezetten ellenjavallott

• Nagyobb mennyiségű, bővebb vérzés esetén a betétet, míg az enyhébb, vagy csökkenő vérmennyiség esetén a tampont ajánlatos használni.

• A tampont legfeljebb 8 órán át lehet a hüvelyben tartani, de ezt követően mindenképp ki kell cserélni. A menstruációs vérrel átitatott tampon „melegágya” lehet a baktériumoknak, ami a legfőbb oka a toxikus sokk-szindróma kialakulásának is. Lehetőleg éjszakára ne használjunk tampont, és a nap folyamán is érdemes – két tampon felhelyezése között – inkább intimbetétet használni.

• Az orvosok és a betegek tapasztalatai azt támasztják alá, hogy a nagy nedvszívó-képességű tamponok veszélyesebbek a TSS kialakulása szempontjából.

• A tampon használata időnként hüvelyszárazságot, sőt akár fekélyt is okozhat, amely tünetek a tampon elhagyása után gyorsan gyógyulhatnak.

• A menzesz könnyebb napjain ne használjunk tampont, mert az kellő nedvesség hiányában könnyen felsértheti a vagina érzékenyebb hámrétegét.

• Tamponnal a testünkben ne szeretkezzünk! Ez veszélyes, mert az eszköz túlságosan felcsúszhat a hüvelyben, és így csak orvos tudja majd eltávolítani.

• Ha véletlenül fennmarad egy tampon, és nem tudja valaki saját maga eltávolítani, minél hamarabb kérje nőgyógyász segítségét, aki egy pillanat alatt segít ezen a bajon.

 

cikk-tipus-linkek

Először azt hiszed, hogy felfáztál: többször mész pisilni, az érzés égető, a szeretkezés is fájdalmas – könnyen lehet, hogy a candida a ludas. | Égető érzés

Mustra