Szexuális egészég. Neked is jár!

De mit is takar a fogalom? A kérdésre nagyjából minden nemileg érett ember össze tudná gyúrni a maga kis válaszát, amiben helyet kapna az orgazmus, az elfogadás, a rendszeresség, a tisztelet, vagy éppen a szabadság, a nemi hovatartozás, és a szexuális határok.

Bszexegizonyára sokan előhalásznák azt is, hogy a szex jótékony hatással van az egészségre, kiváló antidepresszáns, alvászavarok vagy súlyfelesleg esetén is gyakran javasolt étrendkiegészítő, de elősegíti a szervezet oxigénellátását is... sorolhatnánk hosszasan. Lényeg, hogy minden ember számára más és más jelenti az egészség alapját. Aki esetleg nem érné be saját kis definíciójával, annak előhalásztuk, hogy az Egészségügyi Világszervezet, a WHO döntéshozói egészen pontosan mit értenek a terminus alatt. Vigyázat, néhány száraz sor következik:

A szexuális egészség a testi, érzelmi, szellemi és szociális jólét állapota, ami nemcsak az egészséges emberek privilégiuma. Minden embert megillet a felelősségteljes, kielégítő és biztonságos nemi élet, minden embernek szíve joga az utódnemzés, és annak eldöntése, hogy él-e nemi életet, ha igen, azt mikor és hányszor teszi. A kiteljesedett, egészséges nemi élet akkor valósulhat meg, ha az nem kényszer, erőszak hatása alatt történik; ahhoz, hogy az ember szexuálisan egészséges legyen, és ez az állapot fenntarthatóvá váljék, az egyén szexuális jogait tiszteletben kell tartani, támogatni kell, és jótállni azokért. Minden férfi és nő joga, hogy szexuálisan informálódjon, és, hogy szabadon hozzáférjen minden olyan megoldáshoz, amivel a védekezés biztonságos, hatékony és elérhető.