Szex-súly-problémák

Zanza!

koverEgy nő átlagos súllyal és alakkal. Intelligens, szakmájában sikeres, szimpatikus, attraktív. De mindezek ellenére utálattal szemléli képét a tükörben. A szexuális örömök is elkerülik - a túlzottan erős önértékelés a vágyat is elporlasztja. Ő J., az unokatestvérem.

J. (34) számára komoly problémát okoz, hogy szexuálisan átengedje magát annak a férfinak, akibe sok év szingliség után, beleszeretett. Kétségeit elsősorban alakja befolyásolja, problémái vannak a külsejével, bizonyos helyeken túl kövérnek, az ő szavaival élve, torznak tartja magát.
„Utálom a tükörképem" - fakad ki mindig. Meggyőződés nélkül kipróbált már különböző fogyókúrákat, sportolni is elkezdett, de aztán mindig feladta. A mérleget kerüli, mióta egyszer, pár héttel ezelőtt a mutató 72 kilógrammot nyomott. „Csak azt ne mondd, hogy ez nem látszik!" - védekezik állandóan. És mindig kimondja: tényleg nem látszik. Én egy normális súlyú és alakú nőt látok, aki intelligens, szakmájában sikeres, kedves és attraktív.
„Önértékelésem a testemtől függ. Tudom, hogy ez irracionális, de így van. Rosszul érzem magam a bőrömben, és bármennyire is szeretném, nem vagyok képes ráhangolódni a szexre." Ahogy mondja, párja gyengéden, szeretettel közelít hozzá, tehát rajta nem múlhat a dolog, sőt, még az alakját is tökéletesnek találja - J. éppen ezért nem is akarja tudtára adni, hogy éppen a teste a legfőbb problémája.


Nem képes elfogadni önmagát


Hiába látja a probléma forrását, képtelen kiszabadítani önmagát ebből az állapotból. Nem a férfi reakciója, vagy a barátnők szurkálása, hanem saját belső szenzorai nehezítik meg, hogy elfogadja önmagát. Nem prűd, szexuálisan nem gátlásos, de amikor partnerével intim helyzetbe kerül, akaratlanul is egy zavaró önmegfigyelésbe kényszerül. Ezután már nem képes átadni magát szexuális vágyainak, ellenkezőleg, gondolatainak béklyójába kerül, figyelme elkalandozik, és arra koncentrál, hogy teste mennyire tökéletlen.


Testsúly és szexuális kielégülés


Széles körben elterjedt jelenség, hogy a nők elégedetlenek a saját testükkel szemben, ami erős befolyást gyakorol szexuális életükre, kedvükre, izgalmukra és kielégítettségükre.
A témában végzett kutatások eredményei azonban azt mutatják, hogy az objektív súly és a szexuális kielégítetlenség között csak nagyon gyenge összefüggések tapasztalhatók. Ez annyit jelent, hogy nagyon sok, normál alakkal és átlagos testsúllyal rendelkező nő elégedetlen az alakjával, és a folytonos önmegfigyeléssel negatívan befolyásolják saját szexualitásukat. Ezzel ellentétben, nagyon sok túlsúlyos nőnek teljesen kielégítő a szexuális élete. Nem az objektív testsúly, hanem az önértékelő tekintet a probléma forrása.


A 80 százalék jobb, mint a 100


J. önértékelése pozitív irányba változik, amikor több időt fordít magára, a testére. A kozmetika, a wellness, fitnesz-stúdió és a méregtelenítő kúrák jó hatással vannak rá, pszichológushoz is rendszeresen jár, aki igyekszik megértetni vele, hogy nyolcvan százalékos testtel (ha már feljebb nem tudják tornászni ezt az értéket), "csak" nyolcvan százalékos szeretőként sokkal jobban élhet, mint a száz százalékos elvárásokkal. Talán egyszer J. is megérti ezt.

Blogmustra