Féltékeny vagyok egy csecsemőre…

baba01Te éppen azt ecseteled a telefonban, hogy mit mondott a lökött exed tegnap éjjel a buliban, míg ő a mellszívó könyörtelenségét és a bőre berepedezettségét taglalja neked. Barátnők vagytok kiskorotok óta. Csakhogy most teljesen más szakaszban van az életetek. Te partizol, ő büfiztet.

Akkor lettetek legjobb barátnők, amikor a Katica óvodában kiosztották a jeleket. Ő virág lett, te pillangó. Azóta elválaszthatatlanok vagytok. Legalábbis voltatok. Eddig kitartottatok egymás mellett mindenben. Ám neki gyereke született és pelenkázik, felkel éjjel háromszor, a popsikenőcs az egyik legkedvesebb segédeszközbe és tiszta sárgarépa püré az egész élete. Nem tudod rögtön elmondani neki, hogy a főnököd megint beszólt a meetingen, nem válaszol az sms-re, amelyben a legújabb randidról áradozol, és egyáltalán, nem igazán követi mi is történik veled mostanában.

G. harmincas ügyvéd. Míg ő az egyetem után igyekezett megalapozni praxisát, legjobb barátnője (ha nem is az óvoda, de harmadik óta) fogorvos lett, majd három éve férjhez ment és megszülte kislányát. „Onnantól kezdve már soha nem volt ideje eljönni velem moziba, vagy vásárolni. Nem tudtam úgy felhívni, hogy éppen ne altatna, etetne, vagy kezelné a csemete kibújni készülő fogát homeopátiás szerekkel. Úgy éreztem, állanódan zavarom. Nem akartam mérges és féltékeny lenni, mert örültem, hogy végre révbe ért az élete, de mégis az voltam."

A nagy nehezen összeegyeztetett programokban sincs túl nagy köszönet. Ha sikerül is együtt eljutni  valahová, akkor állandóan álmos, a nadrágzsebéből kislapát vagy cumisüveg lóg ki, és az anyósa három másodpercenként hívja telefonon, ha nem talál otthon valamit. Valahol, mélyen legbelül nem érted, hogy miért nem vagy már neki fontos. Természetesen imádod a kis kölköt, már hárompercesen megnézted a kórházban, de amint kúszik-mászik a szőnyegen, néha eszedbe jut, hogy ő az, aki elvette tőled az édesanyját. A legjobb barátnőt, akinek most nincs ideje rád. Mi több, féltékenyen figyeled az új barátságokat, amelyek a játszóházban és a homokozó mellett köttetnek. A barátnődet, akinek új, kisgyerekes anyuka pajtásai lettek. Akikkel tud beszélgetni a mellszívóról és az almapüréről.

„Egy idő után már baromira idegesített hogy állandóan egy bizonyos Judit lett a hivatkozási alap."- meséli G. „Judit ezt mondta, Judit szerint a gyereknek ezt kellene enni, Judit milyen jól lefogyott a szülés után, Judit megint annyira vicces volt. Úgy éreztem meg tudnám fojtani. Mi tud ez a nő jobban mint én, azon kívül, hogy szintén kisbabája van? Hol volt ő a barátságunk első húsz évében, hogy most már többet beszél vele, mint velem?"

Egyik oldal helyzete sem könnyű, viszont egy dolog egészen biztos: a barátnőd jelenlegi státusa eljön a te életedben is. Lesz még idő, amikor téged nem érnek el telefonon és te fogsz órákig a pelenkamárkákról és a baba kibújt fogáról csacsogni. Mi több, lesznek játszótéri barátnőid is. Addig pedig légy toleráns. Ne sértődj meg, ha a másik nem teljesen érti, amiről beszélsz és értékeld, ha agyonhajtott életébe mégis sikerül belepréselnie téged egy-két órára. Hiszen, bár most máshol jártok, hamarosan úgyis újra találkoztok. Még az is lehet, hogy ő lesz majd leendő gyermeked keresztanyja. Praktikus megoldás lenne, nem igaz?

 

Mustra