Van, amikor a férfi nem akar szexelni

Libidókülönbség, stressz, depresszió és betegség – többek közt ezek is közrejátszhatnak abban, ha egy férfi nem, vagy csak nagyon ritkán mutat hajlandóságot a szexre. Előfordul, hogy egy másik nő van a képben, de az sem ritka, hogy a családi háttérben keresendő a probléma gyökere.

Ha megkérdezel egy férfit, hogy miért nincs testi kapcsolata a feleségével, általában ugyanazt a választ kapod: mert a nő nem akarja – a folyamatos elutasítást pedig a férj meglehetősen nehezen viseli. Ebben többek közt az is közrejátszik, hogy a visszautasítást – legyen bármilyen egyszerű az ok – egy férfi minden esetben halálos, és mindenek előtt személyes sértésnek veszi.

Bármilyen meglepő, az sem ritka eset - sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk -, hogy a férfi az, aki huzamosabb ideig nem vágyik vagy nem képes a szexre. Ilyenkor előfordulhat, hogy betegség - például különböző mentális zavarok és depresszió - miatt vagy éppen egy gyógyszer mellékhatásának köszönhetően lankad a szexuális érdeklődése. Emellett persze nem árt számításba venni azt sem, hogy a pasi esetleg más nő karjaiban keres vigaszt - bár van, aki szerint akkor sem érezhetjük magunkat biztonságban, ha egy férj történetesen aktív szexuális életét él a feleségével: emellé bőven befér még egy szerető is.

"Ez egy olyan helyzet, amit nem kívánok senkinek"

Az ugyanattól a nőtől érkező visszautasítás - pláne az állandó - hosszú távon kétségtelenül a nő iránti érdeklődés csökkenéséhez vezet, ahhoz viszont valóban a végletekig kell elmenni, hogy egy férfi szexuális szempontból semmilyen szinten ne érdeklődjön a másik iránt.

Helga (32) egyike azoknak, akik a saját bőrükön tapasztalták meg ezt a nem éppen kellemes jelenséget, de a baráti körében is szinte minden lány járt már olyan fiúval, aki nem akart szexelni. "Ez egy olyan helyzet, amit nem kívánok senkinek, és az vele a baj, hogy ez többnyire csak hónapokkal később éleződik ki, addigra viszont már szerelmes vagy, és borzasztó nehéz kilépni valamiből, ami úgy tűnik, hogy egyébként működne. Az is egy folyamat, amíg rájössz, hogy nincs egyébként, mindenhogy működnie kell. Amikor ez még csak az első vagy második komoly kapcsolatod, akkor többnyire fogalmad sincs, hogy kell kezelni" - mesélte.

Szerinte általános, hogy a lányok ilyenkor hajlamosak magukat hibáztatni, hogy velük van a baj, pedig ez egyáltalán nincs így. "A folyamatos elutasítás szerintem a lányok szexuális önbizalmát sokkal jobban megtépázza. Az, hogy ez állandó feszültségforrás, még ha kimondatlan is, szép alattomosan halmozódik és marja az egészet. Ráadásul a férfiak, fiúk meg sajnos borzasztó rosszul reagálnak, ha erről akarsz beszélni" - tette hozzá.

Közel egy éve nem szexeltek

Diána esete elég speciális és meglehetősen ijesztő: huszonéves és már majdnem egy éve nem szexelt a pasijával. "Együtt élünk, minden este egymás mellé fekszünk le" - mondja, tehát még csak az sem lehet kifogás, hogy távkapcsolatban élnének. A fiú az összes saját kínját és sikertelenségét a lányon vezeti le, és amikor próbált erről vele beszélni, mindig hárított, sőt még borzasztóan le is alázta. Diána még mindig vele van, mert elmondása szerint szeretik egymást.

Kata (28) szintén évekig együtt volt egy fiúval, aki nem akart szexelni - mondja egy ismerőse. "Nem tudom a pontos okokat, csak hogy teljesen más volt az igényszintjük. Jártak vele párterapeutánál is, de nem segített. Az önhibáztatás, és a saját önbizalom lenullázódása itt is erősen jelen volt."

Sokszor a libidókülönbség az ok

Helga elmondta: az ő esetében is arról volt szó, hogy alapvetően egészen más volt a libidójuk. "Az ember szerelmesen tényleg vak és idióta, és nem hallgat arra, aki már átment ilyenen. Én próbálkoztam persze, mert megőrültem érte, ő viszont sokkal többször elhajtott, mint belement". A pasi legtöbbször nem szóban utasította el, csak gyorsan elaludt (vagy úgy tett), hasra fordult, és legalább fél vagy egy év eltelt, mire elmondta a lánynak, hogy őt zavarja, hogy ő kezdeményez.

"Addigra már én is tele voltam gátlásokkal, amik eleinte nem voltak. Próbáltam beszélni róla, de mindig azt éreztem, bezárkózik, próbáltam egyezkedni, jutni valamire, nem zsaroltam, nem adtam ultimátumot, de úgy éreztem, csak én kötök kompromisszumot, ő nem tesz semmit, hogy nekem jobb legyen. Iszonyú sokat sírtam emiatt. Még 3 év telt el így, addig reménykedtem, mert amikor mégis összejött egy jó szeretkezés, az mindig elhitette velem, hogy jobb lesz. 1-2 hetente egyszer volt szex, a maximum talán 2 hónap volt szex nélkül, de akkor már a falat kapartam.

A családi háttér is közrejátszhat

A libidókülönbségek mellett nem ritka, hogy a családi háttérben keresendő a probléma gyökere. Helga a libidóeltérésen kívül mindig azt érezte, hogy a srác családjában "valami nem kóser", hogy valahogy "ezt a témát állati bénán kezelték", és az is a meggyőződése volt, hogy a fiúnak van valami ilyen jellegű traumája. Soha nem jött rá, mi lehetett ez, de a megérzései ritkán csaltak. "A legszemetebb pillanat az volt, amikor azt mondta, nimfomániás vagyok, ezen iszonyatosan kibuktam és nagyon megbántott, mert az ugye egy orvosi eset, nekem meg szimplán csak egészséges étvágyam volt".

Fáradtság, stressz, depresszió

Az sem ritka, hogy az egyébként egészségesen működő kapcsolatba csúszik be egy-egy kisebb szünet a férfi részéről. Franciska (26) akkor tapasztalta ezt meg, amikor a pasija túl sokat sportolt, este is, reggel is, napközben pedig dolgozott. Másik lány nem volt a képben, ő pedig természetesen kezdte magában keresni a bajt. Már a barátnőinek is panaszkodott, volt aki közülük maga is tapasztalt ilyet az edzőtermet gyakran látogató pasijánál, közben kezdett kicsit agresszív és hisztis lenni. "Szerencsére ez nem tartott sokáig, és meg tudtuk beszélni. Elgondolkodtam: a sportoló pasi teste izmos, kitartása példás, de néha igazán kimaradhat egy-egy edzés - azóta ki is marad időnként".

Judit (29) saját tapasztalatai alapján úgy véli, legtöbbször a stressz és a depresszió okozza a férfilibidó mélyzuhanását, de szervi baj is lehet: az egyik volt barátja például szívbeteg volt. "Ha meg valaki más van az életében, akkor az előbb-utóbb úgyis kiderül, vagy egész egyszerűen a nő unja meg az absztinenciát" - mondta. Linda (28) szerint az okok egy férfinél sem lehetnek mások, mint egy nőnél. "Stressz, fáradtság, megfelelési kényszer, önértékelési problémák, testképzavarok, szorongások. Ráadásul a pasik szerintem ezt sokkal tragikusabban élik meg, mint a nők, ha valami gond van, akkor triplán rástresszelnek, így csak romlik a helyzet." Ha tehát ilyet tapasztalsz, ne rögtön magadban keresd a hibát: sajnos előfordul, hogy rajtad kívülálló okok miatt nem kíván a másik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra