A túlzásba vitt intimhigiénia csak árthat

Intimszappan, törlőkendők, irrigálók, intim spray: se szeri, se száma azoknak a termékeknek, melyek az intim területek illatosítását, tisztítását célozzák. Az allergiás tünetek, irritációk elkerülése érdekében érdemes mértékkel használni ezeket a szereket. Most az is kiderül, kellenek-e ezek egyáltalán?

A nők ma már kényszeresen figyelnek arra, hogy az üzletekben lehet-e kapni a legújabb, ultra felszívóképességű intimbetétet, vagy szuper fertőtlenítő hatású testápoló készítményt. Ezzel kapcsolatosan azonban nem lehet elég gyakran ismételni, hogy a tisztálkodással, éppen ezen az érzékeny területen, könnyen túlzásokba is eshetünk – ami végül, akaratunkkal szemben, nem kívánt eredményekhez vezethet. De nemcsak a nőknek, a férfiaknak is el kellene gondolkodniuk a jelenségen, mivel a kozmetikai ipar, mint célcsoportot, már őket is felfedezte.

Intimhigiénia alatt a nemi szervek, a végbéltájék, hónaljak tisztaságát, ápolását értjük, amire azért van szükség, mert ezek a test kiválasztásának szervei. Az intim testtájakon, a bőr hámlása, baktériumok megtelepedése, széklet, vizelet következtében, szennyeződések keletkeznek, az intim testtájak anatómiája pedig - a bőr számtalan ráncával, gyűrődésével - kedvező feltételeket teremt a szennyeződések felgyülemlésének.

Az intim területeken a bőr nemcsak nagyon érzékeny, de itt helyezkedik el számtalan, apokrin típusú verejtékmirigy is - például a hónaljban . Ezek a mirigyek magas zsírtartalmú, intenzív szagú váladékot bocsátanak ki, és ezek okozzák az individuális illatot. Éppen ezek a speciális testszagok serkentenek némelyeket arra, hogy az intimhigiénia területén túlzásokba essenek, míg mások a tisztálkodást teljesen elhanyagolják, vagy nem megfelelő intim mosakodó vagy tisztálkodó szereket használnak. A fent felsoroltak talán elegendő okot szolgáltatnak ahhoz, hogy a témában mélyebbre ássunk.

Intimhigiénia alapjai

- A hüvely külső részét naponta tiszta, langyos vízzel, elölről hátrafele haladva finoman lemosni (mosdókesztyű, kendő használatát mellőzzük)

- Még fokozott tisztasági igény esetében is kerüljük a túlzott intimhigiéniát.

- A bugyit naponta cserélni - ezzel nem csak a bőrirritációk, de fertőzések és a gyulladások is megelőzhetők.

- 60 fok felett mosható alsóneműt válasszunk, ugyanis a csírák, melyek a kellemetlen hüvelyi fertőzéseket okozzák, csak ezen a magas hőmérsékleten pusztulnak el. A csak alacsony hőmérsékleten mosható fehérnemű öblítéséhez speciális öblítőszerek állnak rendelkezésre.

- Műszálas helyett pamut fehérneműt viseljünk. A pamut légáteresztő, és felszívja a nedvességet, így az intim testterület mindig száraz marad. A korszerű mikroszálas anyagok ugyancsak légáteresztők, és sok esetben 60 fok feletti vízben moshatók.

- A széklet utáni törlést a hüvelytől kiindulva hátrafele végezzük. A széklettel bélbaktériumok kerülhetnek a hüvelybe. Egyes bélbaktériumok, mint például a coli baktérium húgyúti fertőzések okozói is lehetnek. A nők a rövid húgyvezetékek, illetve ezeknek a végbélhez való közelsége miatt fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve.

Alapvető intimhigiénia a nőnek

Az intim testtájak tisztálkodásának területén a nők körében még mindig számtalan félreértés uralkodik. Azonban tény, hogy ezen a területen a kevesebb több lehet, ami annyit jelent, hogy a rendszeres mosdás és a fehérnemű rendszeres cseréje alapfeltétel, speciális szerek túlzott mértékű használata az intim területeken viszont kontraproduktív. A természetes hüvelyváladék egy egészen speciális feladatot lát el: a gombákat és baktériumokat a hüvelyből kimossa, illetve az érzékeny intim területet nedvesen tartja. Ha ebbe a működési mechanizmusba beavatkozunk, könnyen előfordulhat, hogy a hüvely kiszárad, és hajlamossá válik a gyulladásra.

Az intim testrész nyálkahártyáját számtalan mikroorganizmus népesíti be, ezek némelyike a savas környezetért felel, illetve egy nagyon fontos védekező funkciót is ellát. Ennek köszönhetően nem tudnak a kórokozó csírák - mint például az élesztőgombák - megtelepedni. Éppen ezért az agresszív, alkálikus szappanok helyett, melyek a természetes savas védőköpenyt rombolják, pH-bőrsemleges mosdószereket szabad használni.

A túl sok higiénia ártalmas

Még akkor is, ha a reklámok ennek ellenkezőjét sulykolják: az intim tisztálkodásra kifejlesztett, speciális készítmények használata nemcsak, hogy nem szükséges, de teljesen ellentétes hatású. Az intim területek ápolására, tisztítására nagyon sok orvos kizárólag víz használatát javasolja, a víz ugyanis megakadályozza a természetes genitálflóra agresszív anyagokkal történő elpusztítását. A legmegfelelőbb egy rövid zuhanyozás, mivel a hüvely eleve rendelkezik öntisztító funkcióval, amelyhez tejsavbaktériumokra van szüksége. Ha ezeket kimossuk, megzavarjuk a természetes öntisztulási folyamatot, illetve az egészséges baktériumháztartás működését felborítjuk.

Egy korszerű, a mai igényeknek megfelelő intim-tisztálkodási szer nem tartalmazhat szappant, parfümöt és alkoholt, illetve meg kell egyeznie a külső nemi testrészek normál pH-értékével. A hüvelybemenet környékének pH-értéke lényegesen alatta van a normál bőr pH-értékének. Ha erre nem figyelünk, akár a folyékony intimszappanok, a higiéniai kendők, de a normál szappanok is bőrirritációt, allergiát okozhatnak. De a többi intim termék sem kímél jobban: a hüvelyi irrigálószerek elpusztíthatják a természetes hüvelyflórát, de a természetes csíraállományra legveszélyesebb intim spray-k és a fertőtlenítő oldatok is káros hatással vannak a flórára.

Intimhigiénia a menstruációs ciklus alatt

A menstruációs ciklus ideje alatt fokozódik a fertőzésveszély, a betét vagy tampon rendszeres cseréjével azonban csökkenthető a kockázat. Úszás után a tampont és lehetőség szerint a fürdőruhát is azonnal cseréljük le. Szerencsés, ha a ruházat a fentiektől eltekintve is szellős, bőrbarát, és a lehető legmagasabb hőmérsékleten mosható. A kórokozók csak ilyen feltételek mellett pusztíthatók el. Ezeken túlmenően, a megfelelő folyadékbevitel is segít a szervezetbe bekerült kórokozók kiválasztásában.

A vérzés ideje alatt napi többször kell mosakodni – de ekkor is elegendő a tiszta, langyos víz. Aki szívesebben használ tampont, annak ajánlott az első 2-3 napban – a vérzés intenzitásától függően –, a 3-6 óránkénti tamponcsere, ellenkező esetben a baktériumok szaporodását serkentjük. Később már a 4-8 óránkénti csere is elegendő. Az enyhébb napokon speciális, kisméretű tamponokat érdemes felhelyezni, ezek gyakorlati célja ugyanis nem más, mint a gyengülő vérzés felfogása, de méretükből következően nem szívnak el nedvességet a hüvelyi nyálkahártyából - a kiszáradt hüvely ugyanis fertőzésre hajlamosabb. Ha gyulladt a terület, betétet használjunk!

Ezek közül is szerencsésebb a műanyag borítás nélkülit vásárolni. A nedvesség ugyanis összegyűlik a betét peremén, ami a gombák, baktériumok szaporodásához optimális táptalajt biztosít. Az illatosított betétekben lévő illatanyagok a hüvelynyílásnál és a húgycsőnél irritációt okozhatnak.

Szagok és illatok

Az intim testtájékon található nyálkahártyán számtalan mikroorganizmus telepedik meg. Ezek némelyike a savas környezetről gondoskodik és fontos védekező funkciót tölt be. Az intim terület ezen felül számtalan verejtékmiriggyel is rendelkezik, melyek a szagok kialakulásáért is felelnek. Ezek a mirigyek magas zsírtartalmú, intenzív szagú váladékot bocsátanak ki – ezek együttese a személyes illatjellegünket is meghatározza.

Az emberek korábban az egyéni szagok alapján tudták azonosítani meglévő, vagy potenciális partnereiket. Ezzel szemben ma a természetes, egyéni illatainkat mesterséges illatanyagokkal fedjük el, holott az individuális illatjellegnek fontos szerepe van a párválasztásban, ez jelzi, hogy genetikailag illünk-e egymáshoz. A hüvelyflóra összetétele mindenesetre gondoskodik a nők egyedi intim illatáról.

Különböző befolyásoló tényezők hatására – mint a hüvelyi vagy húgyúti fertőzések, stressz, hormonális változások, pubertás, menstruáció, hormonális fogamzásgátlás, terhesség vagy klimax –, a hüvelyflóra egészséges egyensúlya felborulhat. De az antibiotikumok, a túl szűk ruhák, a szauna, az uszoda, a gyógyfürdő, a szexuális közösülés, vagy éppen a nem megfelelő intimhigiénia is megzavarhatja a hüvelyflóra egyensúlyi állapotát, ez befolyásolja a testszagok jellegét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek