A naptármódszer miatt több a terhes tini Amerikában

Egy felmérés szerint Britney Spears terhes húga és a Juno című film is olyan hatással volt az amerikai tinikre, hogy menőnek tartják a lányanyaságot.

Egy 15-19 éves lányok részvételével készült felmérés szerint egyre több amerikai tinédzser a kevésbé megbízható naptármódszerrel védekezik, írja hírlevelében az ELTE Társadalomtudományi Kara.

Az Egyesült Államokban a Centers for Disease Control and Prevention megbízásából készült felmérés magyarázatot adhat arra a jelenségre, hogy a korábbi trendekkel ellentétben, az utóbbi években miért kezdett ismét nőni a tinédzserkori terhességek aránya az országban. A közel 2800, 15 és 19 éves lány megkérdezésével készült felmérés szerint ugyanis a fiatalok egyre nagyobb arányban hagyatkoznak bizonytalan fogamzásgátlási módszerekre, mint például arra, hogy megpróbálják a termékenységi ciklusukhoz igazítani a szexuális életüket. A szakértők szerint ugyanakkor a módszer az esetek 25 százalékában nem eredményes, ráadásul rendszertelen ciklus esetén biztonsággal nem is alkalmazható. Jelenleg az összes szülés 10 százalékában tinédzser az édesanya.

A kutatók szerint a kétes fogamzásgátló módszerek alkalmazása mellett nagy szerepet játszhat a tinik gyermekvállalással kapcsolatos attitűdje is. A kutatási adatok szerint ugyanis 2002 óta 50 százalékról 64 százalékra nőtt azon fiatal fiúk aránya, akik úgy vélik, rendben lévő, ha egy lány házasságon kívül vállal gyereket. Az egyetértő tinilányok aránya ugyanezen időszak alatt 65-ről 70 százalékra nőtt.

Bár ez utóbbi változás a kutatók szerint azért is lehetséges, mert több tinédzser terhessége nagy publicitást kapott a médiában. Ez volt az az időszak, amikor Bristol Palin, Sarah Palin korábbi republikánus alelnökjelölt kiskorú lánya, továbbá az ismert énekesnő, Britney Spears tinédzser korú húga esett teherbe, majd szülte meg kisbabáját szinte gyerekként. Szintén ezen időszakban vetítették nagy sikerrel a mozik a Juno című filmet, amelyik egy tinilány boldogan végződő terhességének történetét meséli el.


Mustra