Bárki segíthet a koraszülöttmentőknek

A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat már közel harminc éve gondoskodik a koraszülöttek mentéséről és szállításáról. Ez idő alatt számos újszülött életét mentették már meg. Most egy új mentőről álmodnak, aminek a beszerzését már egy tankolással bárki segítheti szeptember 10-12. között a Shell töltőállomásain.

A Peter Cerny Alapítvány koraszülöttmentő-autói évente közel 200 ezer kilométert tesznek meg, és átlagosan 4000 koraszülött mentését, szállítását, intenzív ellátását biztosítják. Dr. Somogyvári Zsolt, a Peter Cerny Alapítvány főorvosa a koraszülöttmentés mindennapjairól mesélt.

Milyen feladatokat és eseteket látnak el a mindennapok során?

Elég nagy területet fedünk le, a sürgősségi ellátás mellett feladataink közé tartozik többek között az intenzív osztályra, különböző vizsgálatokra, kezelésekre valamint műtétekre történő szállítás is. Emellett speciális feladatunk a koraszülöttvakság megelőzése, amelyet az áltatunk kifejlesztett távdiagnosztikai rendszer segítségével biztosítunk az ország közel háromnegyedében. A Csecsemő-Szem-Mentő program lényege, hogy a helyszínre visszük a speciális telemedicinális rendszerünket, ha kell a lézerkészülékkel és az operáló orvossal együtt. Ezzel a vizsgálattal a koraszülött-vakság előjeleit még időben ki tudjuk szűrni, vagy a specialista meg tudja operálni a babát anélkül, hogy gyermekszemészeti központba kellene szállítani.

shutterstock 1037089339

Milyen gyakran van szükség mentésre és szállításra?

Naponta átlagosan 11-12 feladatot látunk el. A 2018-as év első félévében a koraszülöttmentő-autóink 4096 órát töltöttek mozgásban: ez olyan, mintha az egyik autót a nap 24 órájából átlagosan 22,5 órát megszakítás nélkül használtuk volna.

Miben speciális a koraszülöttek szállítása a gyermekek és felnőttek mentéséhez képest?

Először is nagyon fontos a megfelelő hőmérséklet biztosítása - a sokszor csak 1-2 kg-os koraszülött babák gyorsan kihűlnek, emiatt télen-nyáron inkubátorban szállítjuk őket. Ez a szerkezet és a benne lévő speciális matrac egyben védelemként is szolgál az esetleges sérülések ellen, sőt, a hidraulikus rendszer - amihez rögzítve van - az autó rázkódását ringatózó mozgássá alakítja. Létfontosságú eleme a felszerelésnek a sűrített levegő, ami a megfelelő oxigénmennyiséggel elkeverve segít, hogy a babák tüdejébe és a szem ereibe éppen a megfelelő mennyiségű oxigén jusson. A túl sok vagy túl kevés oxigén is káros lehet számukra.

Milyen gyakran tudnak beszerezni egy-egy új eszközt vagy bővíteni a meglévő eszközeiket?

Az eszközöket folyamatosan cserélnünk kell, amit kizárólag 1%-os adó, illetve egyéb felajánlásokból tudunk fedezni. Az eszközök elöregedése különböző: a 200-500 ezer forintos infúziós pumpáké például 4-5 év, a 7-8 millió forintos lélegeztetőgépeké 10-15 év. Mellesleg olyan inkubátorral is dolgozunk, ami már 25 éves, de az éves műszaki vizsgálatokon jól teljesít, így még egy ideig biztonsággal tudjuk használni.

Miért van szükség új mentőautóra?

A jelenlegi rendelkezések szerint a mentőautókat 13 évente cserélnünk kell. Ennek megfelelően a legöregebb autónkat januárban le kellett szerelnünk, a következőre pedig 2019-ben kerül sor. Egy jármű cseréje a koraszülöttmentéshez szükséges tartozékokkal, de az orvosi műszerek nélkül, a jelenlegi árakon körülbelül 35 millió forintba kerül.

Az új mentőautó beszerzését bárki támogathatja, ha szeptember 10-12. között valamelyik magyarországi Shell töltőállomáson tankol. Shell FuelSave tankolása esetén literenként 1 forint, Shell V-Power esetén literenként 3 forint kerül az alapítványhoz. A befolyt összeget, az alapítvány többi partnerének támogatásával egy új speciális koraszülöttmentő-autó megvásárlására fordítják. További információ a gyűjtéssel kapcsolatban a www.shell.hu oldalon olvasható.

Ezt a cikket nem a Dívány szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek