Mitévő legyen a szülő, ha tehetséges a gyermek? – III. rész

A cikksorozat első részében szó volt róla, hogy az iskolával együtt elkezdődnek a gyermekek számára a mozgáshiányos hónapok. Annak érdekében, hogy a fiatalok életében ne szűnjön meg a változatosság, érdemes beíratni őket valamilyen szabadidős tevékenységre. Korábban arra is született javaslat, mit tehet az ember, ha gyermeke a művészetek terén mutatkozik tehetségesnek. A sorozat záró részében a talán legtöbbeket érintő kérdésről: a különleges hobbikról lesz szó.

Nincs miért aggódni, ha a gyerek nem mutat különösebb érdeklődést az úszás, a foci vagy egyéb sportok iránt. Akkor sem szabad kétségbe esni, ha a művészetek terén sem mutatkozik különösebben tehetségesnek, hiszen számos hobbit találhat az ember, hogy gyerekét ne nyomassza a szürke hétköznapok egyhangúsága. A hobbik által nyújtott kikapcsolódás segíteni tud abban, hogy újult erővel vessék bele magukat a leckeírásba és kipihenten, felfrissülten üljenek vissza reggel az iskolapadba. Egy jól megválasztott szabadidős tevékenységgel ráadásul sikerélményt is biztosíthatunk gyermekünk számára, amely erősíti önbizalmát. A lényeg valójában nem az, hogy milyen hobbit választ a csemeténk, hanem, hogy örömét lelje benne. Mikor ez adott, a szülőre hárul a felelősség, hogy biztosítsa gyermeke számára a megfelelő feltételeket, eszközöket, kellékeket a szabadidős tevékenységhez.

Mennyi az annyi?

A népszerű hobbiknak azonban sokszor komoly költsége is van. Például a hobbi-lovaglás esetében a kisebb költség a lovaglóóra (2–6 ezer forint), ehhez hozzáadódik a komoly kezdeti beruházást igénylő felszerelés. A minőségi, biztonságos fejvédők ára 30-100 ezer forint között lehet, de szükség lesz egy pár csizmára is, aminek az ára ismét több tízezer forintot szakíthat ki a családi kasszából. Ugyancsak elterjedt hobbi a fotózás, amely ráadásul akár hivatássá is válhat. Egy ún. félprofi gépet aligha lehet beszerezni 70 ezer forint alatt, de évek alatt a félmilliós masinákig is el lehet jutni, szűrők, objektívek, állvány és más kiegészítő nélkül is.

Sokakban nosztalgikus emlékként él saját gyerekkoruk elnyűhetetlen NDK-s modellvasútja és terepasztala. Mai szülőként nagyot csodálkoznak majd , ugyanis a régi mozdonyok akár 50-100 ezer forintot is kóstálhatnak, egy kezdőszett a terepasztallal együtt felér egy havi fizetéssel. Az autó- vagy repülőgép-modellezés sem olcsó hobbi, a komolyabb járművek ára olykor egy kiöregedett igazi négykerekűével vetekszik. A természetközeli kikapcsolódás szintén sokba tud kerülni: a hideg a kezdő hegymászókat, természetjárókat sem kíméli kevésbé, így nekik is elkél a professzionális, ám sokszor tíz- vagy százezrekbe kerülő öltözet. Ha kevésbé aktív hobbit választ a gyermek, a komolyabb csillagásztávcső, vagy a professzionális horgászfelszerelés is súlyos összegeket emészt fel kezdeti beruházásként.

Van megoldás!

A KSH adatai szerint egy átlagos magyar család keresete 200 és 300 ezer forint között mozog. A pénz szűkére eleinte jó megoldásnak tűnhet az eszközök bérlése, egészen addig, amíg a gyermekünk éppen csak kipróbál egy-egy hobbit, művészeti ágat, sportágat. Ha azonban komolyra fordul a csemete szándéka, hosszú távon nem tudja majd elkerülni a család a nagyobb beruházásokat. „A sportok és a zenélés esetében főleg, de sok más hobbi esetében is tény, hogy a szükséges kellékek beszerzése jelentős költséggel jár. Sokszorosan igaz ez a kora őszi időszakban, hiszen ilyenkor indul a legtöbb foglalkozás a gyermekek számára. A kiadások általában tehát egy rövid időszakon belül jelentkeznek. Ebben az esetben jó megoldás lehet a személyi kölcsön, amely 100 ezer és 5 millió forint között igényelhető az OTP Banknál. Így a kezdeti költségek nem egyszerre terhelik a a családi kasszát, hanem havonta, kisebb összeggel és tervezhető formában” – mondta el Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

A tájékoztatás nem teljes körű. Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. Részletes feltételek: www.otpbank.hu, 06 1/20/30/70 366 6666, 06 40 366 666

Ezt a cikket nem a Dívány szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek