Mitévő legyen a szülő, ha tehetséges a gyermek? – II. rész

A mozgalmas nyarat követően az iskola kezdetével könnyen megszűnhet a változatosság a gyermek életében. Szeptembertől előfordulhat, hogy a kora délutánig tartó tanulást kora estig tartó leckeírás követi. Ez a fajta egyhangúság azonban hosszú távon hátrányára válhat a gyerekeknek. Érdemes, sőt ajánlott beépíteni a napirendbe a mozgást, a hobbit, a zenét is.  Kétségtelen azonban, hogy ezek a tevékenységek sok esetben plusz kiadással járnak. A sorozat előző cikkében a sportokban tehetséget mutató gyermekekkel kapcsolatos költségekről volt szó, most nézzük a művészpalánták pluszkiadásait.

Kutatások szerint, a kiskorban elkezdett zenélés nagymértékben fejleszti a gyermek agyának azon részét, amely a nyelvérzék kialakulásáért, valamint a logikus gondolkodásért felel, ráadásul fejleszti a gyerek szépérzékét és kreativitását is.

 A zenetanulásról azt gondoljuk, nem kell hozzá sok minden. Elég egy jó hangszer és egy odafigyelő tanár, hogy a tehetséggel megáldott fiatalból néhány éven belül valódi művész váljon. A gond akkor kezdődik, ha mondjuk nincs egy leporolható gitár a garázsban, amin a leendő John Bon Jovi megtanulhatja az első akkordokat. Ma egy minőségi akusztikus gitár ugyanis legalább 100 ezer forintba, míg az elektromos változata ennek a kétszeresébe is kerülhet. Utóbbinál nem árt beruházni egy erősítőbe is. A felszereléssel és a tanárral együtt az első hónap kiadásai több százezer forintot is jelenthetnek.

A gitár az egyik legkedveltebb, de nem a legdrágább hangszer

A család akkor sem jár jobban anyagilag, ha a gyerek hegedülni, zongorázni vagy éppen csellózni szeretne, hiszen ezeknek a hangszereknek is megkérik az árát. Egy tanuló hegedű körülbelül 20 ezer forintba kerül, de aki nem szeretne egy éven belül újat vásárolni, annak érdemes rögtön egy drágábbal kezdeni. Használt pianínó már 100-150 ezer forintért is kapható, csakúgy, mint egy elektromos zongora. A tehetségeket valóban kiszolgáló, komolyabb hangszer ára azonban inkább 250-300 ezer forintnál kezdődik. A már nem kezdő szintű vonós hangszerek közül például a cselló, a fémfúvósok közül pedig például a fuvola, a harsona, a tuba ára lehet sokkoló. Két-háromszázezer forinttól, egészen az egymillió forintig terjedhet az áruk.

Egy átlagos magyar család keresete a KSH adatai szerint 200 és 300 ezer forint között mozog. „A kezdeti költségek előteremtésére egy jó megoldás lehet a személyi kölcsön, amely 100 ezer és 5 millió forint között igényelhető az OTP Banknál, ráadásul most akciósan. Így a kezdeti költségek nem egyszerre jelentkeznek a családi kasszában, hanem havonta, tervezhetően” – javasol egy megoldást Dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

A gyermeke jövőjében pedig joggal bízhat, aki befektet a tehetségbe, hiszen a közvélekedéssel ellentétben a zenei karrier kifizetődő tud lenni. A színvonalas zenekarok tagjai, mint például a 2008-ban nemzetközi hírű zenekritikusok által a világ 9. legjobb zenekarának minősített Budapesti Fesztiválzenekar –amely olyan nagyhírű zenekarokat utasított maga mögé, mint a New York-i vagy a Bostoni Szimfonikusok – nem küzdenek anyagi gondokkal. Családjaik biztosan nem bánták meg, hogy annak idején zenei pályán indították el gyermekeiket. A sorozat következő részében a költségesebb hobbik kerülnek terítékre.

A tájékoztatás nem teljes körű. Jelen hirdetés nem minősül ajánlattételnek, célja kizárólag a figyelem felkeltése. Részletes feltételek: www.otpbank.hu, 06 1/20/30/70 366 6666, 06 40 366 666

Ezt a cikket nem a Dívány szerkesztősége készítette. Bővebben a PR cikkről, mint hirdetési formátumról itt olvashat.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek