Ez az apró fűszernövény beállítja a vércukorszinted, és rendbe hozza az emésztésed

GettyImages-72664818

Állandóan puffadsz, de már mindent kipróbáltál? Alhasi görcs és hányinger gyötör? Mutatunk egy apró magocskát, amely garantáltan szabályozza az emésztésed, és vitaminforrásnak sem utolsó! A fűszernövény nemcsak a fájdalom ellen hat, de fogyókúrád hasznos része is lehet.

Ez a római kömény, amelyet ne tévesszük össze se a köménymaggal, se az édesköménnyel! Míg a köménymag az európai konyha egyik alapfűszere, a római köményt – más néven fehérköményt vagy borsosköményt – világszerte mindenhol használják, csak éppen a mi kontinensünkön nem terjedt el igazán. Állandó összetevője az indiai, dél-amerikai, kínai, afrikai, török és görög recepteknek. A hollandok sajtot ízesítenek vele, az indiaiak a garam masalába teszik bele, a mexikóiaknál pedig a chili con carne egyik alapfűszere. Sokkal markánsabb, jellegzetesebb ízű, mint a hagyományos kömény, ám a római változatot nemcsak azért szeretjük, mert kiválóan illik a húsokhoz, hanem gyógynövényként is remekül alkalmazható.

Nem minden kömény római!

A római kömény külsőre nagyon hasonlít európai testvérére, a köménymagra, ám a római kömény íze kissé markánsabb, csípősebb és földízűbb. A szóban forgó fűszer vékony és sárgás magja tulajdonképpen a kömény megszárított termése. Tény, hogy a köménymag és a római kömény is étvágygerjesztő hatású, fokozzák az anyagcserét, az epe és a gyomorsav termelését.

Ez a gyógynövény a gyomorfájdalom ellenszere, a fogyókúra segítője!
Ez a gyógynövény a gyomorfájdalom ellenszere, a fogyókúra segítője!mirzamlk / Getty Images Hungary

Köménykúra a fogyásért!

A római köményt kár kihagyni a mindennapjainkból, hiszen valódi vitaminbomba: gazdag kalciumban, vasban, B- és E-vitaminban, cinkben, magnéziumban, és nagyon magas az emésztésért felelős illóolaj-tartalma. Nagyon jól felpörgeti az anyagcserét, serkenti a zsírégetést is, úgyhogy rendkívül hatásos egy fogyókúránál. Ha diétázni szeretnél, akkor ajánlott egy hónapon keresztül reggelente éhgyomorra egy csapott teáskanál őrölt római köményt elfogyasztani. A kúrát tilos ennél tovább folytatni.

Valódi vasforrás

Bizonyított tény, hogy a római kömény tele van vassal: egészen pontosan egy teáskanál római kömény egy felnőtt ember napi vasadagjának negyedét biztosítja. Úgyhogy vashiányos vérszegénység esetén is bevethető, például gyerekek, várandós nők, kamaszok és vérszegénységben szenvedő idősek esetén.

Fájdalmas puffadás ellen is hat ez a fűszernövény

Bár számos áldásos hatása ismert, a római kömény mégis hasfájás és puffadás elleni jolly joker. Emésztési zavarok esetén nyugtatja a gyomrot, de alkalmazható görcsök és alhasi fájdalom fellépésekor, és székrekedés esetén is lehet vele próbálkozni. Ha rendszeresen ilyen problémákkal küzdesz, akkor érdemes esténként egy bögre őrölt római köményből főzött teát elkortyolgatnod.

A római kömény karakteresebb ízű, mint az Európában használatos kömény
A római kömény karakteresebb ízű, mint az Európában használatos köménycoffeekai / Getty Images Hungary

Számos tanulmány főszereplője

Mint ahogy már említettük, hogy a római kömény valóságos szupersztár Európán kívül, leginkább indiai tudósok végeztek tanulmányokat vele. Az egyik kísérlet során az derült ki, hogy a rendszeresen római köményt fogyasztóknak csökkent a magas vércukorszintjük. A Nutrition Research szaklapban megjelent tanulmányban laboratóriumi patkányokon kísérleteztek. Kimutatták, hogy a cukorbetegségben szenvedő rágcsálókra jó hatással volt a római kömény, és csökkent a hypoglikémiás indexük. Később, a táplálkozástudománnyal foglalkozó International Journal of Food Science and Nutrition szaklapban is megjelent egy tanulmány, amelyik szintén arra a következtetésre jutott, hogy a római kömény enyhíti a vércukor-ingadozásos tüneteket.

Olaja a candida ellensége

A római kömény terméséből nemcsak teát lehet készíteni, hanem a belőle kinyert illóolaj remek ellenszere a baktériumok és a gombák szaporodásának. A római kömény olaja nagyon hatásos sok nő mumusával, a Candida albicans gombával szemben. Ebből az illóolajból bedörzsölőszereket is készítenek, melyeket kötőszöveti és ízületi gyulladások esetén alkalmaznak. 

Így készítsd el otthon!

Ha szeretnél rómaikömény-teát készíteni, akkor csészénként 1-2 teáskanál őrölt vagy egész római köményt főzz fel, majd hagyd 10 percig állni a főzetet, és ezután szűrd le. Az igazán profik adnak ehhez a teához egy csipet édesköményt is, mert így még garantáltabb a hatása. Azonban akár diéta esetén, akár gyomorbántalmakkor kizárólag kúraszerűen alkalmazd a római köményt, mivel a nagy mennyiségű és a hosszú ideig tartó fogyasztása máj- és vesekárosodást okozhat!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek