Milyen ital illik a húsvéti menühöz? Mutatunk néhány remek tippet, az egyiktől isteni lesz a madártej

Szabó Eszter

Persze hogy mindenki azt iszik ünnepekkor, amit csak szeretne. Ha van kedved, kihagyod az alkoholt, de akár pálinkával vagy habos kakaóval is kezdheted a napot, ha pedig az ünnepi hangulatnak igazán megadnátok a módját, akár pezsgőzhettek is. Nálunk egy szakértő mondta el, hogy milyen borok illenek a legegyszerűbb húsvéti fogásokhoz, de egy remek tojáslikőrreceptet is hoztunk, ami tökéletes lesz a vendégeknek is.

Mivel szerencsére húsvétkor nincsenek olyan kötelező elemek, mint a szilveszteri pezsgő, a téli forralt bor vagy a nyári, jeges koktélok és fröccsök, sokkal szabadabban válogathatunk az italok közül a közelgő ünnepen. 

Nyugodtan borozhatsz a húsvéti szendvics mellé is

Balogh Ágnes sommelier kérdésünkre elmondta: nem csak a kifejezetten elegáns fogásokhoz illenek a jó borok, akár egy húsvéti szendvics mellé is lehet remek változatot találni. 

„Az ilyenkor hagyományosan feltálalt főtt sonkához jó választás lehet egy könnyű kis kékfrankos vagy pinot noir, de ha éppen rokonokat látunk vendégül, az este végén egy testesebb vörösbort is felnyithatunk a sonkafalatokhoz.

Jó döntés lehet egy Sauska Cuvee 7 vagy 5, vagy válasszunk dűlőszelektált érlelt vörösborokat” – kezdte a szakértő. 

„Még a főtt tojás vagy az abból készült, egyszerű fogások is megérdemelhetnek egy-egy korty bort. Jól illik hozzá olyan változat, amely fahordóban érlelt, és egy kicsit testesebb, mint az alap rizlingek. A szabályok nincsenek kőbe vésve, én akár egy proseccót is felnyitnék egy tojásos alapú fogás mellé húsvétkor” – tette hozzá. 

Szakértőnk azt mondja: noha a desszertek mellé hagyomány desszertborokat javasolni, a visszafogottabb ízű húsvéti kalácsok ne kerüljenek ebbe a kategóriába, mert egy intenzív aszú mellett nem lesz jól érezhető kellemes vajas, esetleg citromos és diós ízük. 

„A borok feladata kihozni, lekísérni az ételek ízét, így a kalács mellé semmi nagyon intenzívet nem javaslok. Egy jó kis vajas, krémes tokaji chardonnay kellemes lehet egy vacsorára szánt meleg, vajas kalácsszelet mellé is, akár egy furmint is finom lehet mellette”

– fűzte hozzá. 

Szakértőnket ezek után újabb nehéz feladat elé állítottuk, és azt kérdeztük, hogy vajon lehet-e találni jó bort egy minőségi alapanyagokból összedobott, mégis nagyon egyszerű húsvéti szendvics mellé, amin több, húsvétkor használt, hagyományos alapanyag szerepel. Balogh Ágnes azt vallja, a könnyed fogásokhoz könnyed borok passzolnak, így egy fehér olaszrizling és egy pohár prosecco is jó választás lehet. 

„Az én személyes kedvencem ehhez az Etyeki Kúria Pláne Frizzante White, ami egy nagyon tavaszias, friss, üde és játékos bor, frissítő, zöldalmás jegyekkel, így nagyon jól passzol a húsvét könnyed, tavaszias hangulatához. Más borokban is hasonló jegyeket érdemes keresni ehhez a fogáshoz” – fejtette ki beszélgetőpartnerünk.

Mi van, ha nem szeretem a bort?

Ha pedig a borokat kihagynád, viszont jól bevásároltál tojásból, dobj össze egy tojáslikőrt. Az elkészült adaggal végül készíthetsz házi fagyit, isteni sajttortát, de a madártejnek is remek, ünnepi hangulatot ad. 

Hozzávalók:

  • 500 ml 3,5%-os tej
  • 250 ml habtejszín (30-32%-os)
  • 2 db vaníliarúd (belseje és héja)
  • 100 g porcukor
  • 5 db tojássárgája
  • 200 ml fehér rum
  • 150 g porcukor
  • egy csipet só

Elkészítés: 

Dobj össze egy adagot, mi baj lehet belőle?
Dobj össze egy adagot, mi baj lehet belőle?Christian-Fischer / Getty Images Hungary

A tejszínt és a tejet öntsd össze, a vaníliarudat felhasítva add hozzá, és forrald össze, majd a tűzről levéve 8 deka cukrot keverj el benne, és hagyd kihűlni. A tojások sárgáját 10 dkg porcukorral legalább 10-15 percig keverd gépi habverővel, majd vedd ki a vaníliát a tejszínes tejből. 

Kézi habverővel dolgozd össze a keverékeket, szűrd le, majd add hozzá az alkoholt, és töltsd üvegekbe. Tedd a hűtőbe, és fogyasztás előtt jól rázd fel. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek