Trollok és az apa sötét oldala

Megfontoltság, állhatatosság, összpontosítás a szükséges tulajdonságok, ha az alvilági időszakon sikerrel szeretnénk túl lenni – a Plútó-Szaturnusz kvadrát finomságai, negyedik rész.

cikk-tipus-altalanos

A november 15-én pontossá váló Szaturnusz–Plútó kvadrát elsősorban azokon az életterületeken tartogat kihívásokat, amelyeket elfoglal az egyéni horoszkópban, a legtöbb megoldandó feladatot pedig azokra rója, akik személyiségében hangsúlyos a Bak, a Skorpió, a Mérleg, a Rák, a Bika vagy a Kos.

Az elemzés előző részei:

1. rész: Kirándulás a purgatóriumba - Vegyük az adást!
2. rész: A rettegés foka
 3. rész: Átkelés a Könnyek Völgyén

 

A trollal szemben szaturnuszi vértben

A legutóbbi típusú viselkedés zavarból egyébként önerőből is kilábalhatunk, ha - akárcsak az öngyilkosság-és halál- fantáziák esetén - helyesen értelmezzük a tudattalan üzenetét. Hiszen bármennyire értékes energiatartalékokat hordoz is, a Plútó (és egyáltalán, mindhárom transzcendens bolygó, az Uránuszt és a Neptunt is beleértve) a kollektív tudattalan nálunk sokkal hatalmasabb, személytelen erőit jelképezi. Ezek pedig veszélyesek sőt kimondottan ártalmasak is lehetnek, ha a tudat kritikátlanul aláveti magát hatásaiknak.

 

Ezekkel a mitológiai trollok által jelképezett energiákkal szemben csak egy, a lemarkánsabb szaturnuszi erényekkel felfegyverezett tudatos magatartás állhatja meg a helyét. Ezek: spártai szigor, fegyelem, következetesség, rendszeresség, összpontosítás, komolyság, megfontoltság, állhatatosság, éberség. Tudták ezt már a középkori lovagok is, a praktikus, önvédelmi szempontok mellett ezt jelképezte páncélzatuk, etikai kódexük, akárcsak a szamurájok harci öltözéke, a viselkedésüket szabályozó bonyolult kódrendszer.

 

A többi, e két princípium energiáit magasabb megnyilvánulási síkra terelő szellemi irányzat sem bánik kesztyűs kézzel tanítványaival. Nem csupán az egyes harcművészeti iskolák kemény edzésprogramjáról van itt szó, hanem a hiteles jógairányzatokban előírt aszkétikus életvezetésről, böjtökről is. Arról a számtalan próbatételről, aminek a különböző távol-keleti mesterek alávetették tanítványaikat, mielőtt foglalkozni kezdtek volna velük . 

 

pajzs-tomb

Egyes zen kolostorokban először évekig szolgálni kellett, mielőtt a növendékek felvételt nyertek volna. A tibeti karma-kagyü tantrikus buddhista irányzat egyik prominens tanítója,Marpa különböző embertelen, sőt, európai mércével megalázó próbatételeknek vetette alá Milarepat, aki rablógyilkosból, fekete mágusból lett a XIV. századi Tibet egyik legkiemelkedőbb vallásos szereplője. Ezek egyikeként folyamatosan házakat építtetett vele, amelyeket aztán porig rombolt. A sámánizmusban (nem a sámán tanfolyamokon, hanem annak hiteles változataiban) világszerte különböző kemény, akár életveszélyes próbáknak is alávetik a tanítvány-jelöltet, hogy meggyőződjenek róla: valóban a szellemek védelmét élvezi-e vagy csak egyszerűen elmebeteg, és nagyzási mániában szenved.

A fentiek természetesen nem jelentik azt feltétlenül, hogy nekünk is hasonló „életszerűtlen” praktikákat kellene űzni legalább 2010 augusztusáig (amíg a konstelláció szorítása meg nem enyhül). De ha már nem csak környezetünk, hanem saját magunk is kezdünk besokallni bizonyos plútói-szaturnuszi forgatókönyvektől, megpróbálkozhatunk a lightosabb, de még mindig elég önfegyelmet követelő változatokkal.

 

Hatalmi harcok, az apa sötét oldala

Ez időszak ráirányíthatja figyelmünket a szűkebb-tágabb környezetünkben zajló hatalmi harcokra is. Akár kívülálló szemlélőként, akár aktív részvevőként sokszor találkozunk majd az autoritás, hatalom, a presztízs, a féltékenység, rivalizálás témáival. Elsősorban családunk, otthonunk és egzisztenciánk, karrierünk, esetleg az állam, autoritás területein szembesülhetünk vele. Vagy pénzügyi szférában, megosztott tartalékok, intimitás, szexualitás,  tabuk, tilalmak, hagyatékkal és halállal kapcsolatos területeken is.

 

A munkahelyek légörét hatalmi harcok, merev, hierarchikus légkör, túlzott fegyelem, irreális követelmények, féltékenység, egymás folyamatos szemmel tartása, a gyenge pontok felderítése, egy fajta általános „Nagy Testvér figyel” – filing jellemezheti. Kialakulásában természetesen a konstellációhoz kapcsolódó gazdasági-társadalmi változások is közrejátszanak.

 

A hatóságokkal, adóhivatallal talán még olyanoknak is meggyűlhet a bajuk, akik soha nem gondolták volna, hogy ilyesmikbe keveredhetnek. A családi titkok kamrájában pedig akár szüleink legárnyékosabb oldalával is szembesülhetünk. Utóbbi különösen akkor lehet megrázó, ha eddig félistenekként tiszteltük őket 

 

Az apakép akkor is mélyreható átalakulásokon megy keresztül, ha nem kerül sor olyan drámai konfrontációkra, mint a plútói analógiák sorában már említett Csillagok háborújában. Hiszen már az is megrázóan hat, ha egy jószerivel ismeretlen apa egyszer csak emberközelbe kerül. Mondjuk mert elvált szülők gyerekeként alig találkoztunk vele, most azonban vagy tudatosan ápolni kezdjük a kapcsolatot, mert egyre jobban érdekel, ki is ő valójában vagy pedig „véletlenül” összehoz vele a sors.

 

a szerző asztrológus


« előző | következő »

 

cikk-tipus-linkek

A Plútó és a Szaturnusz konfliktusai az egész társadalom életére kihatnak: szembenállásuk idején bukott el Róma 411-ben, egy későbbi pengeváltásukkor volt a mórok spanyolországi hadjárata, 1914-es találkozójukkor pedig kitört az első világháború. Egy kis áttekintés a korábbi találkozókról. | Nehézfiúk, ha összecsapnak

Oszd meg másokkal is!
Mustra