Átkelés a Könnyek Völgyén

Szorongás, bűntudat, rögeszmék és megszállott kapcsolatok, vagy a nyers energiák alkotó mederbe terelése, út a Boldogok Szigetére – a Plútó-Szaturnusz kvadrát finomságai, harmadik rész.

cikk-tipus-altalanos

A november 15-én pontossá váló Szaturnusz–Plútó kvadrát elsősorban azokon az életterületeken tartogat kihívásokat, amelyeket elfoglal az egyéni horoszkópban, a legtöbb megoldandó feladatot pedig azokra rója, akik személyiségében hangsúlyos a Bak, a Skorpió, a Mérleg, a Rák, a Bika vagy a Kos.

Az elemzés előző részei:

• 1. rész: Kirándulás a purgatóriumba - Vegyük az adást!
2. rész: A rettegés foka


Korántsem biztos, hogy a haladás majd abban az ütemben zajlik, ahogy szeretnénk. Eredményeket csak nagy szorgalommal, önfegyelemmel, többszöri nekifutásra sikerül produkálni. Ez egyébként más életterületekre is igaz.

Bár látszólag semmi sem mozdul, a felszín alatt nagy a feszültség. A Plútó ugyanis azonnali és gyökeres változásokat sürget, a Szaturnusz viszont csak apránként enged. Ha elveszti biztonságérzetét, azonnal bekeményít, a Plútó pedig válaszul levegőbe röpítheti az egész konstrukciót. Néha ez teljesen ártalmatlan ügyekben nyilvánul meg: folyamatosan elkésünk mindenünnen (bár egyébként pontosak vagyunk), ha sietni akarunk, dugóba keveredünk, lerobban a kocsi, határidős munkáinkat különböző technikai malőrök fékezik, ha pedig erőszakoskodunk, baleseteket, konfliktusokat provokálunk. Mintha még a legeslegbanálisabb helyzet is azt akarná belénk súlykolni: nem vághatjuk le a kanyarokat.

Akkor sem, ha többnyire, a konstellációban részt vevő bolygók természetéből adódóan ennél sokkal nagyobb horderejű ügyekről van szó, gyakran élet-halál kérdésekről, melyek mielőbbi megoldást sürgetnek. Gyakorlatilag borotvaélen táncolunk. Sajnos ezekben az esetekbena részeredményekre is büszkéknek kell lennünk, különösen, ha sikerül tartósítanunk őket és további (apró) lépéseket tehetünk célunk felé. 
 

Átkelés a Könnyek Völgyén

Hiszen nem ritka a totális kudarc sem, szándékaink meghiúsulása vagy akár a teljes szakmai, egzisztenciális bukás. Egész értékrendünk is összeomolhat, mindannak az elvesztésével együtt, ami eddig biztonságot nyújtott, amiből identitásunkat merítettük. Ilyen tragédiák esetén nehéz arra gondolnunk, hogy ahhoz, hogy testileg, lelkileg újjászülessünk, a Könnyek Völgyén is át kell kelnünk. Idővel majd felismerhetjük, hogy csak az omlott össze, ami nem volt a miénk: némelyeket csak egy ilyen egzisztenciális kataklizma képes valódi életútjára terelni. 

Az általánosítás azonban ezúttal is kerülendő, hiszen sokszor meg pont azzal bizonyítjuk állhatatosságunkat saját utunkon, hogy az akárhányadik összeomlás után is képesek vagyunk az alapoktól újrakezdeni az építkezést.

Esetleges tévedéseink, hibáink felismerése, megbánása sem sokat használ önmagában. Nincs ugyanis semmi garancia arra, hogy ez lerövidíti megpróbáltatásaink időszakát. Többnyire ki kell várni, míg szenvedésünk mértéke betelik és szárba szökkennek új életünk csírái. 

Mindeközben azonban, még a legnagyobb tehetetlenség idején is rengeteget tehetünk. Folyamatosan növeljük testi–lelki állóképességünket (a konstelláció karakterének egyik legmegfelelőbb energetizáló módszera hatha jóga, látszólagos passzivitásával), válasszunk valamilyen szellemi, önismereti utat (lehetőleg szigorú önfegyelmet követelő, puritán szellemű, mint egyes zen irányzatok), olvassunk ilyen témájú tanulmányokat (például pszichológia, asztrológia, stb).
 

eronovenyKülönös kegyetlenséggel…

A fenti módszerek abban is segítséget nyújthatnak, hogy bizonyos kegyetlen tapasztalatokat elkerüljünk, finomítsunk megélési szintjeiken, ha pedig mégis át kell élnünk őket, felépülhessünk a trauma után. A túlélés érdekében hozott kíméletlen döntések még békeidőben is gyakoriak. (A szülést levezető orvosnak és családtagoknak például dönteniük kell, a baba vagy a mama maradjon életben – a szülési komplikációk, farfekvés, túlhordás, szintén gyakoribbak ennél a konstellációnál, a sziámi ikerpár szüleinek esetleg választaniuk kell, melyik gyerek maradjon életben, stb.)

Mondani sem kell, hogy a két bolygó által befolyásolt háborúk is bővelkednek ilyen fordulatokban. A II. világháború rémtetteiről viszonylag sokat tudunk, de a közelmúltbeliek módszerei sem finomodtak. A ruandai polgárháborúban az áldozatok szabadon megválaszthatták haláluk módját: ha minden földi javukat odaadták, „csak” tarkón lőtték őket, a nincsteleneket viszont a legbrutálisabb módszerekkel kínozták halálra. A délszláv háborúban a megerőszakolt (a nemi erőszak, annak legkegyetlenebb formáival szintén e konstelláció hatása alá esnek) nők egy része úgy döntött, kihordja ellenségtől fogant magzatát és megpróbálja szeretetben felnevelni.

Máskor, ha mi magunk „vétlenek” vagyunk is, a kegyetlenség a testünkben munkál – gondoljunk csak a szöveteket szétroncsoló rák formáira, a skizofrénia (részben ehhez a konstellációhoz kapcsolódó személyiség zavar) egyes változataira, amikor a beteg megcsonkítja magát, illetve az ettől nem is annyira távoli, megint csak a  Plútó és a Szaturnusz által befolyásolt szerelmi megszállottság formákra. Amikor a csalódott fél tehetetlen fájdalmában, vagy a szó szoros értelmében vérre menő hatalmi játszmák részeként saját magát kezdi megsebezni.

 

Folytatjuk

a szerző asztrológus

« előző | következő »

 

cikk-tipus-linkek

A Plútó és a Szaturnusz konfliktusai az egész társadalom életére kihatnak: szembenállásuk idején bukott el Róma 411-ben, egy későbbi pengeváltásukkor volt a mórok spanyolországi hadjárata, 1914-es találkozójukkor pedig kitört az első világháború. Egy kis áttekintés a korábbi találkozókról. | Nehézfiúk, ha összecsapnak

Oszd meg másokkal is!
Mustra