Kozmikus hatások az ünnepekre

Az év végi ünnepi előkészületeket, bevásárló maratont, sorbanállást, nagytakarítást, kötelező jópofizást, mesterkéltre sikerült év végi céges bulikat, meg a tünetegyüttes többi tagját eddig sem volt egyszerű átvészelni, de ha sikeresen vettük az akadályokat, meghitt órákat is eltölthettünk szeretteink körében.

cikk-tipus-altalanos

A közeljövő bolygóhatásai mellett azonban  keményen meg kell dolgoznunk annak érdekében, hogy az előttünk álló napok valóban a békéről, szeretetről szóljanak. Nézzük, mi vár ránk!

A változások ciklusát a december 17-i Nyilas újhold nyitotta meg, különös álmaival, hangulataival. Megérzéseink talán valóban pontosnak bizonyultak, de a Jupiter és a Neptun utolsó nagy találkozása hatására a Vízöntő jegyében bizonyára túlságosan optimista illúziókat táplálunk.

A még mindig ható aspektus egyébként jó hatással van minden fajta spirituális tevékenységre, egyszersmind realitásérzékünket is elhomályosítja. Szemben állásuk az Oroszlán Marssal mind emellett túlzott önbizalommal, vakmerőséggel, lehetőségeink túlbecsülésével fenyeget, aminek már december 20-án is igen kellemetlen következményei lehetnek.

A Nyilas Vénusz és a Halak Uránusz erőpróbáló fényszöge még az így Karácsony táján szokásosnál is hajlamosabbá tehet pl. a meggondolatlan költekezésre, az ünnepi forgatagban serénykedő zsebesek pedig nem csak pénztárcáinktól, hanem más értékektől, pl. mobiltelefontól is megszabadíthatnak. Mivel az elmúlt három napban egy helyben toporgó Mars most végképp hátra arcot vág és március 10-ig abba sem hagyja tolatását, a fentebbi veszélyek olyan anyagi veszteségeket is okozhatnak, amelyek jó időre kényszerparkoló-pályára küldhetnek.

Ezek a fényszögek szétszórtságra, meggondolatlanságra, figyelmetlenségre, kontrollálatlan reakciókra is hajlamosíthatnak, a miattuk okozott vagy elszenvedett balesetek pedig jelentős anyagi kárt vagy tehetelenséget vonhatnak maguk után.

A december 21-én Bakba lépő Nap egy ókori munkafelügyelő (ismertebb nevén rabszolgahajcsár) kíméletlenségével kéri számon a Neptun – Jupiter együtt állás nagyvonalú ígéreteinek gyakorlati megvalósítását. Bevégzetlen – és az ünnepi holtszezon meg a kozmikus hatások miatt egyaránt folytathatatlan – feladataink mázsás súllyal nehezedhetnek szent este is a vállunkra.

 Ha azonban semmi hasonló mulasztás sem terheli a lelkünket, a Nap találkozója a jegy elején állomásozó Plútóval, egyszersmind feszült fényszög kapcsolata a Szaturnusszal alaposan beárnyékolja a szentestét. Ha valamikor, legkésőbb mostanra sikerül tudatosítani, milyen gyakorlati követelményeket támaszt, milyen életterületeken nyilvánul meg, milyen életeseményeket vonz, személyes szintünkön a sorozatunkban részletesen tárgyalt Szaturnusz – Plútó kvadrát (pl. Összecsap a két terminátor, Plútói válságok, Kirándulás a purgatóriumba, Egyéni túlélőkészletek mozgósítása, stb.)

Jó esetben mindössze némiképp borongós hangulatban, talán egyedül, de a világ zajától mindenképpen elszigetelten töltjük a Szentestét – de ez a csöndes introspekció talán illik is a téli napforduló hangulatához. Kellemetlenebb, ha hatalmi harcok, régi ellentétek robbannak ki a családi vagy céges ünnepi vacsorákon. Bármennyire nehéz is, ne vegyük fel a kesztyűt. Összpontosítsunk belső erőtartalékainkra, a tantienre, az életerő köldökünk felett két – három centire található központjára. Ha nem is vagyunk jártasak a csikungban, lássuk magunkat plasztikusan, belső szemeinkkel, amint ezeknek az energiáknak a segítségével, zsigeri intelligenciánk bölcsességével kerekedünk felül konfliktusainkon.
 

tantien

Kép: a Tantien védősárkánya

December 26-án, amikor a Merkúr is tolatni kezd, egy diszharmonikus Mars  - Szaturnusz kölcsönhatás pedig a felszín alatt, hajszálrepedésekként ható feszültségeket gerjeszt, ez még a szent estinél is nagyobb próbatételt jelenthet. Nem csoda, hiszen idegesítő fejleményekben ezen a napon sem lesz hiány. Bizonyos, „levajazottnak” tűnő megállapodások, programok egyik pillanatról a másikra módosulhatnak, ismerőseink, rokonaink akkor állítanak kész tények elé, amikor már  alig van esély a helyzet megfelelő kezelésére, magunk sem értjük miként, egyik pillanatról a másikra kínos helyzetbe kerülhetünk: csontvázaink kigurulhatnak a szekrényből vagy mások kollekcióinak szemtanúivá válhatunk.

Bármennyire nehéz is, még mindig próbáljuk meg megőrizni béketűrésünket. Természetesen adódhatnak helyzetek, amikor meg kell vonnunk határainkat. Indulatoskodás, főleg személyeskedés helyett képviseljük világosan, egyértelműen álláspontunkat. Pontosan, lényegretorően, tárgyilagosan kell fogalmaznunk, ha minket is terhel mulasztás, azt mielőbb korrigálnunk. Az is megtörténhet ugyanis, hogy mostanra derül ki,hogyan kellett volna kezelünk adott személyt vagy helyzetet, mi mindent tehettünk volna egy tapasztalás bevonzása vagy elkerülése érdekében – de most már vagy elfogytak lehetőségeink vagy csak titáni erőfeszítésekkel köszörülhetjük ki a csorbát.

A helyzet tovább éleződik december 28-án, amikor a Bakba lépő Vénusz , csatlakozva a Plútóhoz  annak Szaturnusszal alkotott kvadrátjának kínpadjára kerül. Valamilyen érzelmi kapcsolattal, anyagi értékekkel kapcsolatos válság szinte elkerülhetetlen. A számunkra legfontosabb emberi vagy tárgyi értékeket csak konkrét vagy átvitt értelemben vett élethalálharc révén menthetjük meg, és csakis azt sikerülhet ideig –óráig biztonságba helyeznünk, ami valóban a miénk. Más, kevésbé fontos, bár még mindig igen jelentős értékeinktől azonban el kell köszönnünk. De elég egy parányi hiba is, más körülmények között észrevehetetlen mulasztás és akár a legbecsesebbtől is meg kell válnunk.

A december 31-i Rák telihold, ami egyben holdfogyatkozás is, felteszi az i-re a pontot. Nem tudni, mi a rosszabb ómen: ilyen konstellációval búcsúztatni az óévet vagy elkezdeni az újat. A 2010-et meghatározó kozmikus hatások természetesen rezonálnak is a fogyatkozás által jelzettekkel, de ne ugorjunk ennyire előre az időben.

A mostani eklipsztől hasonló hatás várható, mint július 7-i „ikertestvérétől”, ami a Bakban következett be. Utóbbi, egy szintén júliusban, 22-én bekövetkezett Nap, majd egy újabb, augusztus 6-i holdfogyatkozással kombinálódva a legígéretesebben induló projekteket is zátonyra futtatta, a hivatásba, karrierbe, otthonba, családi kapcsolatokba fektetett erőfeszítések pedig messze nem álltak arányban az elért eredményekkel. Még a legjobb esetben is csak a bukó spirált lehetett megállítani, a nagy áttörés azonban elmaradt

A jelenlegi konstelláció a családi életben és a baráti körben kavarja fel, egyik pillanatról a másikra az állóvizet. Az érzékeny, szentimentális Rák Hold szemben állá a kérlelhetetlen Plútóval és kvadrátot képez  a rideg Szaturnusszal, elviselhetetlenné fokozva  a nyomást. Belső ellentéteink vagy az egymással ütköző kötelezettségekből fakadók olyan helyzeteket vonzhatnak, melyeket csupán a gondviselés kegyéből úszhatunk meg tartósabb lelki, érzelmi vagy fizikai sérülés nélkül, önerőből viszont aligha.

Szilveszter éjszakáján természetesen nehéz visszafonunk magunkat, idén azonban, kivételesen inkább meditáció, jóga, relaxáció és társaik révén módosítsuk tudatállapotunkat, semmint pezsgőzéssel. Most ugyanis az egészen kevés is sokkal többet tud ártani, mint máskor akár a nagyon sok: balesetek, erőszakos cselekmények elkövetése vagy elszenvedése ugyanannyira valószínű, mint a különböző tudatzavarok, tudat kieséses jelenségek.

Utóbbiak miatt célszerűbbek a belső egyensúly megtartását célzó technikák semmint a különböző utazásosak. Mivel belső vizeink különösen fel vannak korbácsolva, a rajtuk való hajózást tanácsosabb elhalasztani, főleg ha némi kémiai segédlettel indultunk volna látomáskeresőbe. Az irracionális szféra betörését ugyanis (pl. saját vagy mások víziószerű élményei, indulati, hangulati hullámzás, ezektől áthatott cselekedetek, meglepő, esetleg drámai sors események) még szín józanul sem lesz könnyű kezelni.
 

a szerző asztrológus

Mustra