A Szaturnusz leckéi - Hova billen a mérleg?

A Szaturnusz áthaladása ritkán kedvez a magas pozícióban lévőknek – tegnap a Mérleg jegyébe lépett kozmikus tanító egyéni hatásaira koncentráltunk, ma a társadalmiakat tekintjük át. És egyáltalán mi jöhet még ezután?

cikk-tipus-altalanos

 

A cikk előző része: A kozmikus tanítómester leckéi

A mérleg serpenyőit köztudottan nehéz kiegyensúlyozni. A társadalmi-gazdasági élet területein sem lesz könnyű valamennyi fél érdekeit szem előtt tartó, tisztességes megállapodásokat kötni. Az üzleti szférában a kommunikációs eszközök sokasága segíti majd a partnerek kapcsolatteremtését, a törvények félreértelmezése, a közös vállalkozásokban felmerülő viták, a valós gondok tüneti, formális kezelése viszont problémát okozhat. 

A Szaturnusz persze nem szívbajos, ha gondokat kell feltárnia vagy rá kell mutatnia az esetleges hiányosságokra, a Mérleg jegyében pedig nem tágít, amíg a szemben álló feleknek nem sikerült konszenzusra jutnia vagy kimerülten fel nem adják a vitát. 

Mivel a jelenlegi Szaturnusz átvonulást a korábban említett diszharmonikus kölcsönhatása a Bakban állomásozó Plútóval is beárnyékolja, a hagyományosan kedvező pozíció hatásai nem érvényesülhetnek majd maradéktalanul. A Plútó már eddig is sok mindent megváltoztatott, az elsietett döntéseknek világviszonylatban drámai és nem tervezett következményei lehetnek. Az új rendelkezéseket nem lesz könnyű átültetni a gyakorlatba, ahogy a szemben álló felek érdekeit is problémás lesz összeegyeztetni..

 

Látványos bukás?

Bár a Mérleg hagyományosan a diplomaták, stratégák, államférfiak jegye is, a Szaturnusz áthaladása nem mindig kedvez a magas pozícióban levőknek. Sok éves munka jutalmaként a csúcsra is emelhet, de onnan brutálisan le is taszíthat vagy a szó szoros értelmében vett támadások céltáblájává tehet. Legutóbbi, 1980–1982 közötti látogatása idején lőttek rá Ronald Reagan amerikai elnökre és II. János Pál pápára, Anwar Sadatot, az egyiptomi elnököt pedig meg is gyilkolták. Még korábban, 1862–1865 között Amerikában elemi erővel tombolt a polgárháború
 

További infláció

A Szaturnusz Mérlegbe lépése együtt járhat a fizetőeszközök elértéktelenedésével. 1923-as átvonulása idején a márka, 1950–ben a jen, 1981–ben pedig a peso hígult fel. A jelenség mögött az érintett országok adósságai álltak, bankjegyeiknek nem volt valós fedezetük.
 

Kommunikáció, találmányok

Míg a tudománykedvelő Szaturnusz a praktikus Szűz jegyében vendégeskedett, bizonyára sok  találmány született. Mérleg–beli tartózkodása idején ezek a termékek pont a megfelelő csomagolásban kerülnek a megfelelő közönséghez, hiszen a jegy specialitása egyebek mellett a külcsín megtervezése és a társasági kapcsolatok ápolása. Ugyancsak a Mérleg hatáskörébe tartozik az a sok szerződés, egyezmény és pénzügyi megállapodás is, amely szükséges ahhoz, hogy az említett javak a nagyközönség számára is hozzáférhetővé váljanak.

Akárcsak a másik két levegős jegy, az Ikrek,és a Vízöntő a Mérleg is kapcsolatban áll a kommunikációval, tömegtájékoztatással. A Mérleg Szaturnusz az olyan találmányokat részesíti előnyben, amelyek mindenki számára egyormán elérhetővé teszik  az információszerzést, tanulást. Ehhez a jegyálláshoz köthető a nyomdagép, rádió (1891-1894), a hangos filmek (1921-1924), színes tévé (1950-1953), személyi számítógép (1980-1983) megjelenése. Az Apple-Macintosh – részvények is ugyanekkor kerültek a tőzsdére.
 

Luxuscikkek alkonya?

A szintén Mérleg – hatás alatt álló luxucscikkek, csecsebecsék piaca azonban beszűkül: a réteg igényeket kielégítő ékszereket, játékszereket, nyalánkságokat nehéz lesz eladni. Divatkreációk területén is inkább a hordható, széles körben hozzáférhető holmik lesznek a kelendőbbek. Várhatóan a szépségszalonok forgalma is gyérül, a költséges kezelések helyett újra előkerülnek nagyanyáink házi praktikái, a bőrbarát, természetes alapanyagok pedig tovább hódítanak. A kereskedelemben egyébként egyre inkább érvényesülhetnek a fair trade szempontjai.
 

Képzettebb munkaerők

A Szűzben haladó Szaturnusz egyebek mellett kapcsolatban állt a munkanélküliséggel is. Akiknek sikerült továbbképezniük magukat a kényszerű tétlenség éveiben, korábbi pozíciójuknál jobb, kreatívabb munkalehetőségeket találhatnak, vagy kisebb–nagyobb csoportba társulva munkahelyeket teremthetnek maguknak. Amennyiben termékeik piacképesek maradnak a mostoha gazdasági felételek között is, ez részben megoldást jelnthet a Plútó Bakban haladása idején is folyamatos gondokat okozó munkanélküliség kérdésére.

 

Közeljövő

Az előttünk álló hónapok hangulatát a már bemutatott Oroszlán-Mars hatás , illetve Szturnusz–Plútó kvadrát színezi át (később a január 18-án Halakba lépő Jupiter, majd a május 27-én Kosba csörtető Uránusz is betársul a kozmikus színjátékba, de ez már egy másik téma).

A kétségtelenül problémás konstellációk veszélyek mellett esélyeket is tartogatnak, személyes és társadalmi szinten egyaránt. A nagyzolásra hajlamos Oroszlán jegyében a Mars többek között arra hajlamosíthat, hogy a problémákról tudomást sem véve, látványos külőségek közepette (Mérleg) eltapsoljuk maradék, szegényes tartalékainkat (Bak, Plútó).

Szerencsésebb esetekben, minden kreativitásunkat, lelkesedésünket (Oroszlán) latba vetjük, hogy valamennyi felet (Mérleg) kielégítő megoldást találjunk a súlyos gondokra (Bak, Plútó). Ezek meglétét nem söpörjük a szőnyeg alá, hanem azon fáradozunk, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki mostoha feltételeinkből. Valamilyen alkotó (Oroszlán) és/vagy művészi (Mérleg) tevékenységet végzünk, kultúrális értékeket ápolunk, kiszelektáljuk  a bóvlikat szűkebb–tágabb környezetünkből...


a szerző asztrológus

 

cikk-tipus-linkek

Ha párkapcsolatunkat csak üres formák, kölcsönös függőség tartotta össze, valószínűleg széthullik, de akik viselik a nyomást, összekovácsolódhatnak – a Mérlegbe lépett a kozmikus tanítómester, a Szaturnusz. | A kozmikus tanítómester leckéi

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra