Virslikalauz

virsliMagyarországon 27 ezer tonna virslit eszünk meg egy év alatt, és ennek majdnem 20%-a decemberben fogy. Érdekes módon, a tavalyi évhez képest kevesebb pezsgőt veszünk, de annál több virslit pakolunk a kosarunkba. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen virslit vásárolunk, és azt hogyan készítjük el!

 

Az az igazság, hogy a virsli egyáltalán nem olcsó élelmiszer. Ha igazán ízletes, szaftos falatot szeretnénk, mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni, 1500-2000 forintba kerül kilója. Ezek az ún. juhbeles virslik, általában füstölve. A bécsi virsli sertés és marhahúsból készül enyhén füstölt virsli. A frankfurti virsli valamivel nagyobb, pirospaprikát tartalmaz.

Kaphatóak műanyag bélbe töltött virslik is, ilyenkor akár 400 forintért is, de ezekben elenyésző a hús mennyisége, leginkább darált bőrt, kötőszövetet, szóját, tejport, és térfogatnövelőt tartalmaznak. Gondoljunk csak bele, amikor a legolcsóbb húsnak is 1000 forint kilója, vajon miből készülhet a 400 forintos virsli?!

A virslit gőzölni kell ahhoz, hogy tökéletesen roppanós legyen. A legjobb zöldségpárolóban betenni egy ujjnyi vízzel telt lábosba, lefedni, és tíz percig gőzölni, majd azonnal elfogyasztani.
Ha már megvásároltuk a legjobb virslit, ne sajnáljuk a pénzt egy üveg jóféle mustárra, és vastaghéjú fehérkenyérre se!

Szilveszter éjjelre készíthetünk hagymás-majonézes virslisalátát, de a hagymával bánjunk óvatosan, ha táncolni is szeretnénk. A majonéz zsíros, jól bírja majd a gyomrunk a pezsgőt utána!

Banálisan egyszerű, de mégis a szilveszteri asztal nagy slágere a „malac paplanban”, vagyis a leveles-vajas tésztában sült virsli.

Hozzávalók:

1 csomag 50 dkg-os félkész leveles tészta
10 dkg bacon
3 ek mustár
20 dkg füstölt sajt
1 kg juhbeles virsli
2 tojás
só, bors, köménymag

A tésztát lisztezett deszkán nyújtsd 3 mm vastag lappá, kend meg mustárral, szórd meg a reszelt sajttal, majd vágj annyi hosszú csíkot belőle, ahány virslid van. A virsliket tekerd a bacon-be, majd a tésztacsíkba.
A tojást verd fel egy csipet sóval, kend meg vele a tekercseket, szórd meg sóval, borssal és köménymaggal.
200 fokra előmelegített sütőben süsd szép pirosra.
Debreceniből is finom.