Szexi lekvárhoz tüzes kalács

Zanza!

chilis_kalacs-small

ősz/kalács/fűszeres

Ne félj a kalácssütéstől, nem olyan bonyolult, mint elsőre gondolnád! Csak húsz perc gyúrás, püfölés, egy kis jóleső fáradság a végére. Ha van karos dagasztógéped, akkor a fizikai munkát is megúsztad, de a feszültség levezetésének egyik legjobb módja a kézzel dagasztás!

 

Ha a kalácsot is be akarom sorolni a divatos-nem divatos kategóriába, akkor sajnos ez sem divatos. Húsvétkor igen, de évközben leáldozott a délutáni kalács-kakaó kultusznak.
Gyerekkoromban hatalmas vita folyt az osztálytársaimmal arról, hogy finom-e a kakaóba áztatott, teljesen megpuhult kalács. Én azon az oldalon álltam, akik szerint finom, és ez a furcsa vonzalmam a szottyadt kalács, vagy babapiskóta irányába azóta se változott.
Minden héten sütök kalácsot, és néha igyekszem feltúrbózni valamivel, nehogy ráunjunk. Így született a chilis kalács is, ami vajjal se akármi, de megpirítva krémleves mellé az igazi.

Hozzávalók 4 darab kalácshoz:

• 7 pohár liszt (egy pohár 2,5 dl)
• 0,4 pohár cukor
• 2 kk só
• 2 kk chili pehely
• 1 kk kömény
• 3 tojás felverve
• 0,5 pohár olaj
• 2 dkg élesztő
• 2 pohár meleg víz


Futtasd fel picit az élesztőt a vízben egy kevés cukorral. Aztán az élesztős vizet keverd el a felvert tojással és az olajjal. A lisztet kicsit langyosítsd meg a mikróban, majd szitáld át. A szitálástól sokkal könnyebb lesz a tésztád. Ezután keverd hozzá a cukrot, sót, és a fűszereket.
Végül dolgozd össze a nedves, és a száraz hozzávalókat.

A tésztát nagyon alaposan ki kell dolgozni. Ezen áll vagy bukik a dolog.

Konyharuhával letakart tálban negyven percig keleszd a tésztát langyos helyen. Lehet, hogy ez az idő több, vagy kevesebb, a lényeg, hogy a tésztád duplájára keljen. Oszd négy részre, aztán részenként még háromra. Sodorj hosszú hurkákat belőle, majd fond be.

Sütőpapírral bélelt sütőlapra tedd, és fél órát még keleszd langyos helyen letakarva. 180 C fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsül. Az utolsó öt percen kend be a tetejét tojássárgájával, és szórd meg mákkal vagy szezámmaggal.

Ha van kedved valamilyen bonyolultabb kalácsfonási módszerrel próbálkozni, akkor itt egy kis segítség. Sok sikert!

 

A felnőttlekvár, amihez a kalács készül:

A szexi konyhatündér mit csinál augusztus végén? Olyan lekvárt tesz el, amelyben garantáltan örömüket lelik a párjával egy téli hideg reggelen: az alkohol tartósít is, kellemes is, a gyömbér pedig felpezsdíti a pasik vérét. | Felnőttszilvalekvár

 

Blogmustra