szalonna_A héten félretesszük a finomkodást, a vega ételeket, az olívaolajat, és belecsapunk…
a zsírba! Itt van már az ideje, hogy a férfiasabb ételek felé fordítsuk fakanalunkat, ezért úgy döntöttünk, nem akármivel, a szalonnával foglalkozunk a Heti Fókuszban. Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere, csak győzzétek megvalósítani a jobbnál jobb húsos és szalonnás ötleteket!

Elsőként minden szalonnavacsorák királynőjével, a szalonnasütéssel foglalkozunk – nyár van, ez igazán adja magát.

Szalonnasütés – miniesszé

A probléma ott kezdődik, hogy van, aki szerint a szalonnát sütni csak serpenyőben lehet. Amit parázs felett forgatunk, az nyársalás. Akárhogy is legyen, az enyhén füstszagú, langyos szalonna az egyik legjobb dolog a világon!

Több okból is a kerti partik mostohagyereke. Először is maga a két megnevezés – kerti parti és szalonnasütés – szinte kizárják egymást. Ahol koktélokat szürcsölnek a hölgyek, ott ritkán csöpög a zsír. Aztán sokszor már a parázson elbukik a történet: az éhes társaságnak nincs türelme megvárni, amíg a farakásból parázs lesz. Pedig a parázs talán még a szalonnánál is fontosabb. Ha láng ég, akkor a lecseppenő zsír csak szítja a tüzet, aminek az lesz a vége, hogy előbb a nyárs vége, majd a szalonna is lángra kap. Kívülről elszenesedik, belül nyers marad, szinte garantált a gyomorrontás.

Tehát nagyon fontos, hogy legyen türelmed kivárni, amíg valódi parázs lesz a tűzből. Ez a farakás nagyságától függően akár másfél óra is lehet, erre készülni kell.

A szalonnasütés társas elfoglaltság. Minnél többen ülitek körbe a tüzet, annál nagyobb élmény. Érdemes este nekilátni, akkor a legnagyobb kánikulában is jól tud esni a meleg, de hidegebb napokon nem árt, ha mindenki hátára jut egy pléd.

Mi legyen a lecsöppenő zsírral? Ez ízlés kérdése, de egy részét mindenképp fogd fel – vagy friss fehér kenyérrel, vagy főtt krumplival. Ha gondolod, húzhatsz hagymát is a nyársra, de finom a paradicsom és a paprika is parázs felett sütve. Nagyanyám kovászos uborkát készített a szalonna mellé, én pedig erős paprikával szeretem.

Nem árt, ha sok hideg szóda van készleten valamilyen kellemes fehérborral, de az is lehet, hogy a társaság inkább sörre vágyik a füstszagban.

Persze lehet készen vásárolt fémnyársakat is használni, ám ha a tűznek és a nyársnak valót is közösen gyűjtitek be, a jókedv garantált.

Annyira kiment a divatból a szalonna nyárson forgatása, hogy szinte kuriózumnak számít. Egy barátnőm kezét akkor kérte meg a párja, amikor grillcsirke helyett hangulatos szalonnasütést rittyentett a kollégáknak.

Mustra