Chili és Vanília multikulti utazása

chili-leadMegjelent a Chili és Vanília blog szerzőjének szakácskönyve – kötelező olvasmány és tökéletes karácsonyi ajándék ínyenceknek, haspókoknak, gasztrománoknak és azoknak, akik szeretik a szépet és a jót.

cikk-tipus-ajanlo


Mautner Zsófia szakácskönyvének már a borítója is sokat ígér. Nem a szerző mosolyog róla vissza ránk, mint a szakácskönyvek 99%-áról, hanem lenyűgöző fűszerkollekciója.

chiliesvaniliaEgy ország gasztronómiáját jelentősen meghatározzák, különlegessé, és azonnal felismerhetővé teszik jellegzetes fűszerei. Nem csoda hát, hogy a több nemzet konyhájába bekukucskáló és onnan inspirációt merítő Zsófi számára is ennyire fontosak. Mint beköszöntőjében írja: „Két legfontosabb ihletadóm az alapanyag és az utazásaim... A világot konyhaablakon keresztül figyelem, így ugyanis mindig sokkal könnyebben be lehet fogadni egy-egy nép vagy ember kultúráját, mint másképp.”

Megfigyeléseit, utazásai esszenciáját, receptjein keresztül osztja meg velünk. A receptek formabontó, merész koncepció szerint Zsófi utazásainak egyes állomásai alá rendeződnek. Így találkozunk például thai, vietnámi, koreai vagy kínai receptekkel a new yorki Multikulti rovatban, vagy újragondolt klasszikus magyar fogásokkal az Édes otthon szekcióban.

A recepteket olvasva nem csak a konyhába kívánkozik azonnal az olvasó - én egyből utazni is szeretnék, hogy végigkóstolhassam a vietnámi konyha remekeit újra, megismerjem jobban a török édességeket - Pirított mandulás puding sárgabarackkal, hmmmm - vagy belevessem magam New York kulináris forgatagába. És közben arra gondolok, hogy Zsófi igazán írhatna egy-egy teljes könyvet minden egyes fejezetből.

A Chili és Vanília blog olvasói a könyvben egy ismeretlen ismerőst köszönthetnek: néhány receptet már ismerhetünk, a hangvétel is ugyanaz – kedves, nagyon pontos és sugárzik belőle a gasztronómia iránti alázatos rajongás - és persze a receptek is egytől-egyig különlegesek, mint ahogy azt már Zsófitól, vagyis "chiliesvaniliától" megszoktuk. Mégis, a könyvben sokkal több Zsófi van. Mesél nagypapájáról, megoszt egy családi receptet, vagy éppen pontos listát ad kedvenc éttermeiről a világban.

Nem csak azok számára értékes ez a szakácskönyv, akik rendszeres olvasói a szerző blogjának. Ismeretlenül is kötelezővé tenném mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik a főzés, de különösen a gasztronómia iránt, mert ebből a konyvből nem csak azt tudhatjuk meg, hogy hogyan készítsünk Balzsamecetes véreshurkát kelkáposztás krumplipürével, hanem azt is, hogy merre tart a világ a gasztronómia terén.

Mondanom sem kell, hogy tökéletes karácsonyi ajándék!


• Chili és Vanília

 

cikk-tipus-linkek

Szakácskönyvajánlók a Díványon:

• Joanne Harris a franciákról
• Bangó Margit szakácskönyvet írt
Francia káromkodás a konyhában

Mustra