Piacmustra: A pék verseng értünk, a kofák nem

piacmustra_mDübörög a piacszezon, szombaton érdemes korábban kelni és jól bevásárolni. De hol? És mit? Sorozatunkban végigjárjuk Budapest ismert és kevésbé ismert, felkapott, lepukkant, turistacsapda, local hero, vagyis minden valamilyen szempontból érdekes piacát, és elmondjuk, mit tapasztaltunk.

Elsőként a Fény utcai piacot és a párhuzamus univerzumot, a Lehel csarnokot jártuk körbe. A körkép végén összegezzük a látottakat, hogy neked, kedves Olvasó, csak a szemizmaidat kelljen tornáztatnod a képernyő előtt, hogy megtudd, miért hova kell menni.Szempontrendszer

  • Szempontrendszerünket objektív és szubjektív elemekből állítottuk fel:
  • Keressük a házilag termesztett árut (őstermelők és kereskedők aránya).
  • Minden héten megkísérlünk megtalálni egy kicsit különlegesebb zöldséget/gyümölcsöt, aminek épp szezonja va. Ezen a héten ez a rebarbara.
  • Átlagon felüli henteseket keresünk: találunk kiemelkedőt?
  • Minden esetben említést teszünk egy-egy érdekesebb üzletről, őstermelőről, ha van ilyen.
  • Az árfekvést 2 kiválasztott, és szezonális terméken keresztül állapítjuk meg (tól-ig határt adunk meg több üzlet,
 kofa, kereskedő áruja alapján) – ezen a héten a spárga és az újkrumpli az iránytűink.
  • Szubjektív elemként a lacikonyhát, kifőzdét, büfét értékeljük, valamint a hely hangulatát igyekszünk megfogalmazni.

    piac2


Fény Utcai Piac és Kereskedelmi Központ

A Fény utcait nem az olcsó piacok között tartjuk számon, a Rózsdomb lábánál a tehetősebb vásárlókhoz szokott kofák és kereskedők jobban megnyomják a ceruzájukat, mint számos más piacon. Cserébe egy igencsak hangulatos, jól átlátható, kellemesen szellős piactéren vásárolhatunk.

A földszinten, a főbejáratnál egyből a kofákat, kis- és őstermelőket találjuk, köztük akad olyan, aki láthatóan a saját portékáját árulja, de az egész piachoz képest elenyésző számban. Ezen a területen egyből két helyen is találok rebarbarát, 980 forintos kilónkénti áron. A bejárattól balra izgalmas a füstölt húsokat, sajtokat árusító stand.

rebarbara

A hátsó sorokon és az emeleten a kereskedők kaptak helyet, itt nincs nagy különbség a kínálatban. Van köztük egy-kettő, aki csak néhány gyümölcsre szakosodott – én például szeretek a  körtés standon vásárolni, csak azt sajnálom, hogy nem válogathatok a körték között én magam. A piac árfekvése nem mondható visszafogottnak, de mégsem kiugróan magas. A különbség inkább abban rejlik, hogy nagyobb a minőségen belüli választék, például a spárga csomagját (1/2 kg) 300-1000 forint között árulják. Az újkrumpli ára 300-500 forint között mozog.

Több pékség is verseng kegyeinkért, az emeleten található Kárpáti Pékség és Tejbolt előtt általában hosszú sorok kígyoznak, a Lipóti pékséget ezzel ellentétben úgy elrejtették, hogy csak a gyakorlott piacjárók bukkannak rá könnyedén.  A Kárpáti mellett a sarkon már kora reggel is nagyon finom sajtos-szalonnás lepényt és más kemencés finomságokat árusítanak, a szombat reggeli cipekedés közben érdemes itt megpihenni egy jó kis kalóriabombára.

A hentessoron a szokásos módon vannak kifejezetten baromfira, disznóhúsra vagy akár kifejezetten magyar termélkelre (mangalica, szürkemarha) szakosodott üzletek, de kiemelkedő minőségű húst egyiknél sem nagyon találok, az átlagosnál kicsit jobb színvonalat többen is hozzák.

A piac egyik legnagyob forgalmat bonyolító üzlete a Szega Camembert Sajtszaküzlet, és a hozzá tartozó sonkákat és pástétomokat kínáló bolt, csak ezekért érdemes alkalomadtán ellátogatni a Fény utcai piacra. A város egyik legnagyobb sajtkínálatával büszkélkedő kereskedésben valóban minden igényt kielégítő a felhozatal. A földszinti bazársoron található az Ezerfűszer névre keresztelt üzlet, ahol különleges fűszereket, nemzeti konyhák alapanyagait szerezhetjük be, érdemes ide is tenni egy kitérőt.

Összességében a Fény utcai piac kellemes piaci élményt nyújt – nem túl nagy, kényelmesen körbe lehet járni egyre dagadó cekkerrel is, és arra is van lehetőség, hogy igyunk egy jó kávét (az emeleten a sarokban) vagy elfogyasszunk egy ropogós lepényt (szintén az emeleten a másik sarokban). Sok a virág! Budán központi helyen található, jól megközelíthető, viszont nagyon forgalmas a Mammut I-II. és egyéb kereskedelmi egységek, valamint a szűk utcák miatt. Parkolni a Mammut parkolójában és korlátozott számban az utcán lehet. Mindkettő fizetős.

Lehel csarnok

Első körben végigszaladok a földszinten, a megbeszélt szempontok alapján vizsgálom az árukat, rebarbarát keresek. Sehol nem találok, de több helyen megkérdezem, hogy kapható-e. Mindenhol nemleges a válasz, sőt van, ahol azt se tudják mi az. Ami rögtön feltűnik, hogy a zöldségesek 99%-ban ugyanazokat a termékeket árusítják. Ugyanolyan saláta, karalábé, spárga, ami egyik helyen nincs, azt a másik standon se kapom meg. Talán egyetlen zöldséges tűnik ki soktucatból.

virag

A kofák középen kaptak asztalt. 30-40%-ra tippelem azok számát, akik valamilyen házilag termesztett zöldséget is árulnak. Egyetlen igazán izgalmas stand a zöldfűszeresé, és az erdei gombákat árusító hölgyé.

Jöhetnek a hentesek. Itt is hasonló a választék, egyforma a pult. Egy helyen látok érdekesnek tűnő olasz felvágottakat, egy másikon pedig szimpatikus füstölt libacombot, szép libamájat.
A Lehel csarnok a legolcsóbbnak hirdeti magát, de gondolom nem járnak máshova vásárolni, ezért tévednek. Spárgát 350-450 forint között kínálják csomagonként, ami fél kiló. Az újkrumpli ára 300-500 forint között mozog.

Érdemes benézni a török fűszereshez, jóféle olajbogyókat, görög joghurtot, és mindenféle fűszert kaphatunk itt. Az eladó nem szeret korán kelni, kilenc előtt ne is próbálkozzunk.
A galérián található egy osztrák sajtokat, felvágottakat, és kenőmájasokat árusító üzlet. Nem csúcs minőség, de egyszerű, szendvicsbe való sajtot 30%-kal olcsóbban meg lehet vásárolni nála, mint a hipermarketben.

Ha megéheztünk, menjünk haza! A piacon van két lángosos, mindkét helyen hideg, zsírban tocsogó lángost akartak ránk sózni. Talán hétvégén jobban pörög a készlet, de ezt mégse kéne! A galérián se jobb a helyzet, két helyen is felmérjük a választékot: előre panírozott „falatkák”, langyos sültkolbász. Igazi kifőzdét, vagy lacipecsenyést nem találni.

A Lehelre nem a piacozás élményéért, hanem a gyors bevásárlásért érdemes járni. Mindig van hely a parkolóban, az első óra ingyenes, és ott áll meg a metró is.

A második részben a Fehérvári úti Csarnokot és az Újpesti piacot látogattuk meg.

cikk-tipus-linkek

Könyvajánló: Terka a piacon

Oszd meg másokkal is!
Mustra