Zanza!

hugh_river_cottage_leadNagy sikerrel fut a tévében a River Cottage kúra. Ebben a sorozatban Hugh Fearnley-Whittingstall olyan embereket híva farmjára egy-egy hétre, akik hétköznap valamilyen szörnyűséges étkezési szokásnak hódolnak: például csak és kizárólag félkész ételeket esznek. Azt hiszem, mást nevez félkész ételnek Hugh, és mást én.

Hugh szerint félkész étel az, amit teljesen készen lehet kapni a hipermarketben, de nem melegen visszük haza, hanem mondjuk lefagyasztva, ezért fogyasztás előtt még van vele némi gondja a vásárlónak: be kell tolni a mikróba.

Szerintem ezek már kész ételek, hiszen az elkészítésük befejeződött. A félkész étel magában ritkán fogyasztható, de ha igen, akkor is tovább főzzük, vagy legalábbis belekeverjük valami másba. Nos, ciki, nem ciki, én szoktam ilyen ételeket használni. Nem sokat, de azt a párat rendszeresen. Annak ellenére, hogy én is el tudom őket készíteni, sőt gyakran meg is teszem, mégis sokszor kerül a bolti változat az asztalunkra.

Ilyen a paradicsomkonzerv

Ritkábban az egész, hámozott változatot veszem, gyakrabban a feldaraboltat. paradicsom_szsz
Nyáron én is főzők be paradicsomot, leginkább paradicsomlét, lecsót, és házi ketchupot. Ezeket úgy fűszerezem, ahogy nekem tetszik, hagyom magától besűrűsödni, nem keverek hozzá semmi mesterséges adalékanyagot, és hamar elkészülnek. Viszont a jó minőségű paradicsomkonzerv télen sokkal olcsóbb, mint a friss paradicsom. Ha szerencsém van, akkor még cukor nélkül is édes, és különben is sokkal több paradicsomot használunk fel, mint amennyit évről  évre befőzők a saját kiskertemből.

A másik: a leveles tészta

Leveles tésztát igazi vajból érdemes csak otthon készíteni. Egy napos munka, a sok jó minőségű vajtól pedig eszméletlen drága lesz. Nem mondom, hogy nem éri meg a melót, de ötévente fogom csak ezzel tölteni a két napból az egyiket, az biztos.
Boltban is kapható, igaz általában növényi zsírral készül, értsd ez alatt, hogy valamilyen margarin van benne, esetleg vaj aroma az illata miatt.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a hűtőben tárolt változat általában jobb minőségű, mint a fagyasztott. Lehet kapni olyat amit még ki kell nyújtani, de legtöbbször már eleve sütőpapírra téve, megfelelő vastagságúra nyújtva csomagolják.

A harmadik: a száraztészta

tsztaEzek is nagyon jól elkészíthetőek otthon, jó minőségű tojásra és lisztre van szükség hozzá, és egy napra. Egy nap alatt fél évre való tésztát lehet gyúrni, mégis inkább vásárolom a boltban. Az oka egyszerű: a kész száraztésztát több napig kell szellős, de száraz helyen szárítani, majd vászonzacskókban tárolni úgy, hogy ne törjön össze. Ennyi tészta csak több asztalon-ágyon-kanapén tud száradni, csakis olyan lakásban, ahol futkosó gyerekek véletlenül se verik le a földre. Ilyen lakással sajnos nem rendelkezem.


Kíváncsi vagyok arra, hogy szerinted milyen félkész ételt érdemes még használni.  A cikk alatt található komment mezőben, regisztráció után szólj hozzá te is ehhez a cikkhez.

Blogmustra