Bangó Margit szakácskönyvet írt

Zanza!

Egy szakácskönyv a jó értelemben vett házikosztról, a terített családi asztalról és a nagy vasárnapi ebédekről, pont úgy, ahogy annak lennie kell: meghitten, kicsit nosztalgikusan, ínycsiklandóan.

cikk-tipus-ajanlo

Sajnos nem vehetek meg minden szakácskönyvet amit szeretnék, de azért kéthetente rászánok fél órát a könyvesbolt gasztronómiai részlegénektanulmányozására. Pár hete kezembe akadt az egyik újdonsült magyar celebnek a szakácskönyve, divatjamúlt fotókkal, rossz tipográfiával, közepes receptekkel, rossz minőségű papírra nyomtatva. El is gondolkodtam rajta, hogy elég-e, ha valaki sokat mutatkozik a családjával a tévében, óriásplakátok hirdetik a könyvét? De bízom benne, hogy nem elég.

bang_margit_knyveMost vasárnap aztán hatalmas meglepetés ért: egy újabb celeb szakácskönyv. Szinte félve nyitottam ki... és tátva maradt a szám attól, amit láttam!

Igen, hallottam róla, hogy Bangó Margit jól főzött valamelyik kereskedelmi csatornán, sőt édesanyám szerint fantasztikus hangja van, de bevallom nem néztem a főzős vetélkedőt, és nem tudom felidézni a művésznő hangját, akárhogy erőltetem is, de ezt betudom a generációs különbségnek.

A könyv borítója nem túl meggyőző, a címe se igazán figyelemfelkeltő (Határtalan lakoma), de amit belül láttam elképesztő volt!

Magyar, roma, és erdélyi receptek. Olyan ízek, amit szinte mindenki ismer, ha a Kárpát-medencében látta meg a napvilágot, talán pont ezért otthonos hangulata van egy piros zománcos lábosnak, vagy egy gusztusosan, meghitten terített asztalnak. Minden kép elvarázsol, utazni hív, vissza a gyerekkoromba, nagyanyám ölelő karjaiba, kuglóftól illatozó uzsonnákra.

A könyv nem Bangó Margitról szól. Nem őt akarja népszerűsíteni, hanem a házi kosztot, a terített családi asztalt, a közös vasárnapi ebédeket, a nagy beszélgetéseket! Persze a szerző is fel-felbukkan pár fotó erejéig, de pont akkor, amikor szinte várom, hogy lássam miként varrja össze a bőrt a töltött tyúkon.

Ajánlom minden kezdő, fiatal háziasszonynak.

 

cikk-tipus-linkek

Furcsán kezdődött a viszonyunk, olyan volt, mint először szexfilmet nézni, de aztán én is kurvának kezdtem hívni a kovászt, új könyvében ráadásul zseniális receptekkel és gyönyörű fotókkal áll elő – francia ételeket főzni amúgy is maga az otthonos melegség. | Francia káromkodás a konyhában

 

Blogmustra