Bizarr étkek: csirkeembrió és bikapénisz leves

Zanza!

A dzsungelben minden ehető: te is – hangzik a pápua közmondás, és a következő bizarr fogásokat szemlélve valóban elgondolkodik az ember, vajon hol az ő helye a táplálékláncban. Összegyűjtöttük a legdögösebb fogásokat, nagy részük ráadásul szexuális vágygerjesztő. Csak erős idegzetűeknek!

Bizarr tojás: a fejletlen élet maga a csemege

A világ egyik legbizarrabb étke a Fülöp-szigeteki konyha büszkesége. Ráadásul egy olyan fogásról van szó, amelyhez nem kell beülni drága étterembe, hiszen az utcán is annyira könnyű hozzájutni, mint a Teréz körúton a kebabhoz. A balut egy megtermékenyített kacsa- vagy csirketojás, benne egy majdnem kifejlett embrióval. Van már csőre, tollazata, és jól látható az étvágygerjesztő, sűrű erezet is. Attól függően, hogy a megtermékenyítés éppen milyen fázisban lett megszakítva, a tojás belső tartalma lehet egy gusztustalan, porcos kulimász vagy teljesen szilárd is. Amikor lefejtik a tojás héját, belül egy már majdnem kész madár figyel. A helybeliek afrodiziákumnak tartják, és mivel magas fehérjetartalma van, kiadós reggelit látnak benne. Számukra ez egy teljesen hétköznapi élelmiszer, az éttermekben a mai napig előételnek számít. A balutra akkora az igény, hogy ma már tömegtermeléssel állítják elő. A Fülöp-szigeteken az ideális balut 17 napos: a csibe ilyenkor belül még nem elég idős ahhoz, hogy erős csőre, csontja, tolla vagy karma legyen. Ez a fejletlen élet maga a csemege. A vietnámi konyhában is népszerű a balut, ám ők a 19-21 napos változatban bíznak, amikor olyan érett a tartalom, hogy már ropognak a csontjai.

Balut: látszik az embrió
Balut: látszik az embrió

Élet a tányéron

Hogyan vacsorázhatunk nyugodtan, ha a tányérban egy állat küzd az életéért? A koreai konyha egyik büszkesége a sannakji, ami nem más, mint élő, mozgó, frissen vágott polip, szezámmaggal és szezámolajjal fűszerezve. Minden vendégnek külön felhívják a figyelmét, hogy a mozgó, tapadókorongos falatokat nagyon alaposan rágják meg, mert sok ember fulladt meg tőlük.

Sannakji
Sannakji


A fogás szelídebb testvére a casu marzu, ami egy olyan olasz sajtféle, amelyben nyüzsgő férgek csapatait kell a sajttal együtt a szánkba venni. Ez benne a pláne. Tehát, aki a sajtokat választja, hogy kikerülje a húst, az sem ússza meg élőlények nélkül. Ez egy hagyományos étel Szardínián, és úgy vélik, növeli a szexuális vágyat. A sajt erjedése során a kukacok kikelnek és elkezdik enni a sajtot: a zamatot pedig a végtermékük jelenti, ugyanis a sajt lágy textúráját a több ezer kukac emésztőrendszerén keresztül ment lebontott zsír adja. A legfontosabb szempont a casu marzu fogyasztás során, hogy férgestül kell megenni. Nemcsak a vonagló kukacokat kell befalni, de azok elpusztult testvéreit is. Hogy az étvágyat tovább fokozzák, tálalás előtt azt javasolják a kezdőknek, hogy viseljenek védőszemüveget is, mivel ezek a kukacok igen vehemensek: falatozás közben olyan magasra képesek ugrani, hogy könnyen a szemükben köthetnek ki. A csemege egyéb veszélyei közé tartoznak az allergiás reakciók, a bélrendszeri fertőzések, hányás, hányinger, hasmenés.

Casu marzu
Casu marzu

Péniszek a tányéron

A bikapénisz Ecuadortól Kínáig csemege, de nemrég egy kaliforniai étterem is bevette a menüsorába, elsősorban az innovatív turisták számára. Természetesen a hagyományos ételekhez is hozzá lehet jutni, a marha steaktől a pacalig. Maga a bikapénisz leves egész gusztusosan fest: a pincér egy tál gőzölgő levest szervíroz, benne tésztával és a bika legbecsesebb alkatrészével. Állítólag az illata csodálatos, olyan, mint a hagyományos húslevesé. Aki kedvet kapott hozzá, és nem tudja, mihez kezdjen a hűtőjében várakozó, kilós kiszerelésű bikapéniszével, itt talál egy receptet a fogáshoz. Kínában az állati péniszek fogyasztásának fickósító hatást tulajdonítanak, de a hölgyek körében is népszerű a kutyapénisz-karikákból álló saláta. A legdrágább hímtag a tigrisé: egy tigrispénisz levesért akár 400 dollárt is elkérhetnek.

 

Mézes, grillezett sáska

Aki követi Bear Grylls kalandjait, tudja, hogy a ropogós sáska a túlélők egyik kedvenc fogása. A hobbitúlélők otthon, grillezve, mézzel fogyasztják, de a vagányak nyersen is bevállalják, amikor az állat még kapálózik a szájban. A kártékony sáskajárások felszámolásának egyik alternatívja lehet a tömeges sáskafogyasztás. Számos kultúrában elfogadott, az iszlám és a zsidó étkezési törvények sem tiltják. Egyes országokban élelmezési céllal nemesítik és tenyésztik a sáskát. A sáska gazdag proteinben, és a tenyésztése is olcsóbb a szarvasmarháénál. Szintén előny, hogy a sáskák nem termelnek üvegházhatású gázokat. Aki kedvet kapott, itt talál egy pompás receptet is.

Sáskatál
Sáskatál

Ebben a kategóriában a legmegrázóbb harapnivaló talán a tűzön sült madárpók: ami nekünk rémálom, egyes dél-amerikai törzseknél ínyenc csemege. Először botokra tűzik a teremtményeket, majd rövid időre a tűz fölé rakják, hogy a pók irritáló szőrzete leperzselődjön róla és maga a test is kellően átsüljön. Az egzotikus csemegékre szakosodott étteremben ugyanezt a változatot kérhetjük méz és karamella bevonattal. Ha abból indulunk ki, hogy a statisztikák szerint egy ember átlagosan kilenc pókot eszik meg élete során, miközben alszik, nem is olyan súlyos fogás.

Kígyógaluskához kígyóbor illik

Vietnámban egy hanoi étterem kifejezetten a kígyófogyasztókra specializálta magát: a konyha vágóhídként is üzemel, a fogások pedig szintén itt tekergőznek. A kígyó-éttermek egyik sajátossága, hogy a hüllőnek szinte semmilyen része sem vész kárba. Kapni itt kígyólevest, kígyótekercset, vagdalt kígyógaluskát és sült kígyóbőrt is. A kígyó kinézetre és ízre leginkább a többi fehér húsra hasonlít. Felvágva és megfőzve nem igazán kelt megütközést. A kígyóevés jót tesz a férfiak és nők szexuális életének, és a vesékre is jó hatással van.

Kígyóleves ínyenceknek
Kígyóleves ínyenceknek

Még kígyóbort is kapni, amelynek elkészítése nagyon bonyolult folyamat - az állatot alkoholba áztatják, majd kiürítik, és rizsborral töltik meg az üveget. A kígyónak legalább 100 napig kell állnia a borban. A kígyóbor sok betegségre, többek közt a hörghurutra és a hátfájásra is kiváló. A csontrendszeri problémákon is segít. Ám nem csupán a kígyókról tartják úgy, hogy gyógyító hatással rendelkeznek. Más állatokból, skorpiókból, varjakból és gyíkokból is készítenek bort. Ezeknek mind jótékony hatásuk van az egészségre.

Blogmustra