A Vaják főhősének neve is anyakönyvezhető már: ezekből a sorozatokból veszik a szülők az új keresztneveket

GettyImages-1189670409

Az új magyar keresztnevekre beadott kérelmek időnként megmosolyogtatók tudnak lenni: tavaly is több száz kérelmet kellett a Magyar Nyelvtudományi Kutatóközpont utónévbizottságának elbírálnia.

Nagyon sok külföldi nevet szeretnének eredeti helyesírással engedélyeztetni hazánkban a szülők: ebben származásuk mellett annak is lehet szerepe, hogy a sorozatok nagyon népszerűek, köztük is kiemelkedő a török sorozatok ismertsége. De nemcsak innen, hanem mesékből is próbálnak inspirálódni az egyedi névre hajtó leendő szülők – viszont Maugli vagy Krisztofóró továbbra sem lehet szemük fénye. Az uniszex, illetve becézett formájú neveket sem engedélyezték 2021-ben sem, viszont két, korábban már létező név összetételből alkottak új utónevet: Annazsófia vagy Minabella is lehet már egy gyermek neve.

Tesztünkből megtudhatod, mennyire jó érzékkel tudsz azonosulni az utónévbizottság elveivel, illetve mennyire ismered a legeslegújabb neveket.

Az értékelésért görgess lejjebb!

Minden kérdés megválaszolására 40 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!

Értékelés:

0–3 pont: Téged még érhetnek meglepetések nevek terén!

4–5 pont: Nem rossz, de jobb, ha forgatod az utónévkönyvet!

6–8 pont: Ráéreztél, mit lehet, és mit nem!

9–10 pont: Gratulálunk, mindent tudsz a legújabb utónevekről is!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek