Sirokai Diána plussize modell: Nem szobrok vagyunk a tökéletesség pillanatában megőrzött testtel

GettyImages-992132496
Kofrán Eszter

Kinek ne fordult volna már meg a fejében, hogy bárcsak máshogy nézne ki? Legyen szó a súlyunkról, az orrunkról vagy egy nagy anyajegyről, előszeretettel boncolgatjuk saját magunkat testünk tökéletlenségeit listázva. De mi lenne, ha e helyett a hibakeresés helyett inkább a szépet tudnánk meglátni saját testünkön? Sirokai Diána az önelfogadás erejéről tartott előadást ennek orvoslására.

Október 29-én ingyenes online előadás-sorozatot hirdetett Knapek Éva klinikai szakpszichológus és Kozma Rita body positive aktivista, újságíró, (plus size) stylist Elég Jó Vagyok Konferencia címmel. Vezetett beszélgetést folytattak Cserháti-Herold Jankával (a hormonmentes.hu alapítója), Balogh-Bugár Annával (színésznő), Fuller Biankával (TikTok-pszichológus) és Sirokai Diánával (nemzetközileg elismert plussize modell).

Sirokai Diána – az önelfogadáshoz vezető út

Sirokai Diána az önelfogadás erejéről beszélt előadásában, hogy miként érezhetjük magunkat elég jó nőnek mindenféle beavatkozás nélkül. Hivatásának tekinti, hogy minél több embernek segíthessen abban, hogy el tudja fogadni saját kinézetét. Instagram-oldala is ezt a célt szolgálja, és örömmel mondta, hogy nemcsak nők, de férfiak is visszajeleztek neki, mennyit segített Diána önfelvállalása abban, hogy megbarátkozzanak saját testükkel.

Diánának is hosszú utat kellett bejárnia az önelfogadásig. Tízéves korától nem engedte családjának, hogy fényképet csináljanak róla, nem tetszett magának. Mostohanővéréhez hasonlítgatta magát, aki teljesen más testalkattal rendelkezett, mert a környezete is hozzá hasonlította Diánát. Önelfogadása előtt Diána egy alkalommal másfél év alatt leadott magáról 30 kilót, de nem látta magát szépnek, akkor sem szerette magát. Csak évekkel később visszanézve látta meg, hogy csinos volt lefogyva is. Depresszióval is küzdött, majd egy napon, sok év szenvedés után, eldöntötte, hogy nincs értelme tovább ostoroznia magát teste miatt, elfogadja olyannak, amilyen. Belevágott a plussize modellkedésbe, ami segítette építeni önbizalmát.

Nézőpontváltással az önelfogadásért

Élettapasztalata testével való kapcsolatáról három olyan erős gondolatot szilárdított meg benne, amit mindenkinek hallania kell az életben:

  1. Fejben dől el, mikor tudjuk szépnek látni saját magunkat, nem a testsúlyunktól függ. Sokszor csak évek távlatából pillantjuk meg, milyen szépek is voltunk a múlt egy pillanatában, amikor viszont éppen csúnyának láttuk saját magunkat a tükörben.
  2. Testünk folyamatosan változik, ez a természet rendje, nem szobrok vagyunk a tökéletesség pillanatában megőrzött testtel. Fogadjuk el testünket minden változatában, és tanuljuk meg azt szeretni, amink éppen van.
  3. Fókuszáljunk testünk azon tulajdonságaira, amiket szeretünk, ami tetszik, ahelyett, amivel nem vagyunk elégedettek. „Én az arcomba szerelmes vagyok […], pedig van benne hiba […], de én inkább arra figyelek oda, amit szeretek rajta” – mondta Diána.

Mindenki számára fontos üzenetek ezek, hiszen mindenki látta már magát csúnyának, mindenki volt már elégedetlen testének egy részével. Testünk elfogadása segíthet abban, hogy kényelmesen érezzük magunkat a saját bőrünkben és több önbizalomra tegyünk szert. Érdemes a végtelen diétázás, plasztikáztatás és önsanyargatás előtt először kipróbálni ezt a nézőpontváltást testünkkel kapcsolatban, hátha csupán ennyire van szükség ahhoz, hogy megszeressük.

Oszd meg másokkal is!
Mustra