Minden, amit a HIV-ről és az AIDS-ről tudni kell

aidsA mint AIDS. H mint HIV. Mit tudsz róluk? Mi a kettő között a különbség? Vajon gyógyítható-e az AIDS? Teszteld a tudásod!

 

 

 

Mit jelent az, hogy HIV?
A HIV az angol Human Immundeficiency Virus rövidítése. Magyarul:
emberi immunhiányt előidéző vírus.

Mit jelent az, hogy AIDS?
Az AIDS betűszó is az angol nyelvből eredő rövidítés: Acquired Immune Deficiency Syndrome. Magyarul: szerzett immunhiányos tünetegyüttes, amelyet a HIV-vírus okoz.

Mi a kettő közötti különbség?
A HIV-fertőzöttség azt jelenti, hogy a vérben megjelentek azok az antitestek, amelyekkel a szervezet a vírusra reagál. Sok HIV-pozitív emberen évek múltán sem jelentkeznek az AIDS tünetei, de szervezetükben ott van a vírus. Idővel a HIV legyengíti az immunrendszert, amely eddig védett minden fertőzéstől. Így a szervezet sokkal sebezhetőbb lesz minden betegséggel szemben. Orvosi szempontból akkor nevezhető valaki AIDS-betegnek, ha szervezetében a T-sejtek száma 200 alá csökken, vagy egy vagy több opportunista betegséget diagnosztizálnak nála az orvosok.

Hogyan terjed?
A HIV csak bizonyos testnedvekkel, hüvelyi, orális vagy anális szex és vér-vér érintkezés útján, illetve a fertőzött anyáról gyermekére terjedhet. A következő testnedvekkel viheti át a fertőzött személy:
– vér (a menstruációs vér is)
– ondó
– izgalmi előváladék
– hüvelyváladék (beleértve a hüvelyi folyásokat is)
– méhnyakváladék
– anyatej .
Tehát a HIV-nek be kell kerülnie a véráramba.

Kik a leginkább veszélyeztettek?
Az ma már nem helytálló kijelentés, hogy az AIDS a melegek betegsége. Nő vagy férfi egyaránt fertőzötté válhat orális, hüvelyi vagy anális szex során, ha partnere HIV-fertőzött. Mivel a fertőzés vér útján is terjed, azt, aki fertőzött tűt vagy fecskendőt használ, a HIV-fertőzés komoly veszélye fenyegeti. A fertőzött tűt használó személy közvetlenül a véráramba fecskendezi be a vírust!

Mik a tünetei a HIV-pozitivitásnak?
A HIV-pozitivitásnak önmagában az égvilágon semmilyen látható vagy érzékelhető tünete nincsen. Bárki lehet tünetmentesen HIV-fertőzött, illetve vírushordozó, ezt csak laboratóriumi vizsgálattal lehet kimutatni.

Érezheti-e valaki, hogy megfertőződött?
Nem. A HIV-vel történő fertőződés néha járhat enyhe, átmeneti tünetekkel, de ezek annyira nem jellegzetesek, hogy bárki figyelmét elkerülheti, illetve hétköznapi megfázásnak, rosszullétnek vélheti.

Gyógyítható?
Az AIDS gyógyítására jelenleg nem áll rendelkezésre gyógyszer, és a HIV-vírus ellen sincsen oltóanyag. Az AIDS-betegeknek adott gyógyszerek lelassítják az AIDS kialakulását, az immunrendszer leépülését, valamint segítik megelőzni azokat a fertőzéseket, amelyekkel szemben a szervezet nem tud már megfelelően védekezni.

Miből áll a kezelés?
Jelenleg a leghatásosabb kezelési módszer az úgynevezett koktélokkal történik. Magyarországon – csakúgy mint a legfejlettebb országokban – az AIDS terápiájára úgynevezett kombinált kezelést alkalmaznak, vagyis mintegy másfél tucat gyógyszerből választják ki azt a néhányat, amelyek egyidejű adása kombinációjának hatásosságát a nemzetközi orvosi tapasztalat igazolta. A terápia minden esetben személyre szabott, az orvosok számos tényező figyelembevételével és gondos mérlegelésével döntik el az adott betegnél szükséges gyógymódot.

Mikor mutatható ki a HIV-fertőzés?
A fertőzést követően leghamarabb 4 hét után, de kb. 12 hét elteltével mindenképpen kimutatható megfelelő laboratóriumi vizsgálattal.

Volt-e már olyan, aki meggyógyult az AIDS-ből?
Nem. A jelenleg használt kezelési eljárásokkal lehetséges, hogy valaki hosszú időn keresztül, akár évekig panaszmentes legyen, de teljes és végleges gyógyulást ma még nem lehet elérni.

Elkapható-e testékszer (piercing) behelyezésekor vagy tetováláskor?
Amennyiben az eszközöket nem vagy nem megfelelő módon fertőtlenítik, sterilizálják, akkor fennáll a lehetősége bármilyen fertőzés átvitelének.
Tetoválást csak jól képzett szakemberrel, legálisan működő tetoválószalonban vagy kozmetikusnál végeztessünk, házilagos módszerekkel soha!

Elkapható szúnyogtól, kullancstól, egyéb élősködőtől?
Bár az emberi vérrel táplálkozó élősködők számos fertőzést, köztük súlyos, életveszélyes betegségeket is terjeszthetnek, nincs arra bizonyíték, hogy a HIV vírusát át tudnák vinni egyik emberről a másikra.

Elkapható-e háziállatoktól?
Bár a háziállatok számos fertőzést terjeszthetnek, nincs arra bizonyíték, hogy a HIV- vírust háziállatoktól el lehetne kapni.

Elkapható-e sérülés, baleset során?
Amennyiben a sérült bőrfelület más, esetleg fertőzött személy vérével érintkezik, akkor elvileg a fertőzés átvihető.

Elkapható-e étteremben, vendéglőben, menzán?
Nem.

Elkapható-e csókolózás által?
Általában nem. Ennek ellenére nem kizárható a fertőzés átvitele, hiszen a nyálban lévő vírusok a száj nyálkahártyáján lévő apró, akár láthatatlan sérülésen keresztül átjuthatnak a partner szervezetébe.

Kapcsolódó anyagok:  Minden, amit az akupunktúráról tudni kell

Oszd meg másokkal is!
Mustra