400 mangalicát nevel saját farmján Fekete Zsóka

fekete zsóka (2)
Vermes Nikolett

Miről álmodik a mai fiatal? Jó fizetésről, értékes kapcsolatokról, elismerésről, kevés munkáról, sok szabadságról. Fekete Zsóka ebből az első hármat kipipálhatja, nem úgy, mint az utóbbi kettőt. De történetében éppen az a szép, hogy sosem vágyott könnyű munkára.

Kislány korában megismerte, hogy milyen az élet egy farmon, hiszen gazdálkodócsaládba született. Később is ezen a területen tanult tovább, és élelmiszermérnöki diplomát szerzett. Azt nem tudta, hogy pontosan mit kezdjen mindezzel az égi ajándékkal, majd ekkor jött a sors, ami egyértelmű választ adott a fiatal lánynak. „Több, mint ötven mangalicával kezdeni kellett valamit” – mondja Zsóka.

A magyar álom

Amikor arról kérdezem a 37 éves gazdát, hogy mégis mi kellett ahhoz, hogy saját mangalicafarmot irányítson, megfontoltan és határozottan mondja: kitartás, szorgalom, elhivatottság... Zsóka a Corvinuson és a Testnevelési Egyetemen végzett, élelmiszermérnök és élelmiszeripari szakfordító, valamint lovaskultúra-szakoktatói diplomát is szerzett. Mint mondja, minden lehetőséget kihasznált, hogy gyakorlatot szerezzen, Erasmus-ösztöndíjjal tanult Hollandiában és Dániában, de dolgozott Angliában is. 2012-ben állt munkába egy angol multinacionális italcégnél, de hamarosan otthagyta az irodát, gumicsizmát húzott, és otthon kezdett dolgozni. Persze nem úgy, mint sokan mások, Zsóka home office alatt egy 65 hektáros biofarmot ért. „Nem sokkal azután, hogy elhelyezkedtem, gazdálkodó szüleimmel szőke mangalicákat vettünk, mintegy húsz tenyészkocát. A mangalicákra azért volt szükség, hogy a családi vállalkozásban termelt bio zöldségek feldolgozása közben keletkezett mellékterméket tudjuk hasznosítani.

Ennyi állattal maguk is boldogultak, csakhogy a kocák fele vemhes volt, és hamarosan több mint ötven állatot kellett ellátni. Ekkor döntöttem úgy, hogy otthagyom a vállalatot, és segítek a családomnak.

Létrehoztam a saját vállalkozásomat, aminek alapja, hogy az édesapám által megtermelt biotakarmányt etetem a mangalicákkal, így magas minőségű húst és termékeket tudunk kínálni a vevőknek." Zsóka a mangalicák tenyésztésére, majd későbbiekben a húsfeldolgozásra is uniós pályázat segítségével tudta bővíteni a meglévő tevékenységi kört.

Zsóka mindent maga végez az állatok körül
Zsóka mindent maga végez az állatok körülGetty Images

Sorra jöttek a sikerek

Zsóka az elejétől kezdve 0–24 órás készenlétben dolgozik. Lelkes, elszánt és fáradhatatlan. Ezt igazolják a sikerek is. Mert Fekete Zsóka nem egyszerűen mangalicafarmot alapított, hanem az egyik legegészségesebb húst újrahonosította Magyarországon. Az indulást követő első évben, idén tíz éve prezentálta először munkáját a szakma előtt, és azonnal neki ítélték a Hajdú-Bihar Megyei Minőségi Termék Díjat (2013). Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ezt követően minden évben kapott valamilyen kitüntetést hazai és külföldi rendezvényeken egyaránt. Legnevesebb elismerései: a Magyar Konyha termelői Díja és A leginspirálóbb Nők cím Gasztronómiai Teljesítmény Kategóriában, de jelölték az Év Agrárembere címre is. A mangalicahús híre elterjedt a gasztronómia világában is, így ma mesterszakácsok ajánlják a kiemelt fogások között. „Vannak, akik a környező országokból személyesen jönnek el hozzám Hajdúböszörményre, hogy később az én mangalicatermékeimet ajánlják az éttermükben” – mondja a gazda. Célba ért a több mint egy évtizedes munka, de pihenésről szó sincs.

A mangalicatermékek népszerűek külföldön is
A mangalicatermékek népszerűek külföldön isGetty Images

400 mangalicához elhivatottság kell

A farm fő profilja a kézműves termékgyártás, magas minőségű kolbász, szalonna és zsír, valamint olyan prémiumtermékek, mint a sonka. Az állatok feldolgozása saját kisüzemében üzemben történik, a késztermék értékesítése pedig elsősorban a budapesti Lehel téri piacon, helyben, és előrendelés útján, viszont sok külföldi megrendelésnek is érkezik. A papírmunka egy az egyben Zsókához tartozik, míg a piacozásban édesanyja segít. Minden pénteken hajnali 2 órakor kelnek, hogy reggelre a teljes portéka elérhető legyen a vásárlók számára. Vagyis, amikor azt állítjuk, hogy a Fekete Zsóka Mangalica Farm leutánozhatatlan, akkor egyrészt a gazda munkabírására, másrészt a magas szakmai háttérrel készült húsokra gondolunk. Mondjuk is, hogy a gép forog, az alkotó pihenhet, de a farmer azonnal kijavít. „Jelenleg közel négyszáz mangalicát számolok, ez nem mindig könny, ugyanakkor eszem ágában sincs váltani.” Szorgalmát senki sem kérdőjelezheti meg, noha sokan első ránézésre nem gondolják azt a fiatal, törékeny, csinos nőről, hogy több száz állatot nevel, és egy sikeres vállalkozást vezet az ország keleti csücskében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra