18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Megrázó videó: az eutanáziáért küzdő jogászt így tette tönkre a betegsége

MG 3910
Olvasási idő kb. 3 perc

Megrázó videóban mutatta meg Karsai Dániel, mit tesz vele az amiotrófiás laterálszklerózis, azaz az ALS. A gyógyíthatatlan betegségben szenvedő, emiatt eutanáziáért küzdő alkotmányjogász azt mondta, nem célja az önsajnáltatás, csupán minél teljesebb képet szeretne adni a helyzetéről.

A videó felkavaró képsorokkal láttatja, hogyan emészti fel az embert az ALS.

Megrendítően őszinte felvételek

„A halállal való szembenézés kínkeserves, úgy is mondhatnám, nagyon szar dolog” – kezdte megindító posztja szövegét Karsai Dániel a közösségi oldalán.

A bejegyzésében egy videója is látható arról, hogy két év alatt mennyit romlott az állapota.

„Pontosan két éve, 2021. november 20-án vizsgáztam le dzsúdzsucuból barna övre. Ekkor, 44 évesen, fizikailag és mentálisan a csúcson voltam. Két évvel később, az ALS előrehaladott állapotában gyógytornázás közben a képességeim maximumát a fekvésből felállás jelenti” – folytatja írását az alkotmányjogász, aki korábban azért fordult a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, hogy ha az állapota már számára elfogadhatatlanná válik, akkor dönthessen arról, hogy véget vet az életének.

A posztja végén található felvételen korábbi övvizsgájából és mostani gyógytornagyakorlatából összevágott képsorok láthatók, amelyben megrendítő őszinteséggel mutatja meg, hogyan lesz úrrá rajta a betegsége.

Mint írja, a képsorokkal nem célja az önsajnáltatás, csak minél teljesebb képet szeretne mutatni a helyzetéről. Bejegyzése végén így hívja fel az olvasói figyelmét:

„Vigyázat, megrázó képsorok következnek. Mondanám, hogy csak erős idegzetűeknek, de nem mondom. Az elmúlással ugyanis – remélhetőleg nem olyan keserves módon, mint nekem – mindenkinek szembe kell nézni, a »gyenge idegzetűeknek« is.”

A videót csak akkor nyisd meg, ha tényleg felkészültél a felkavaró képsorokra!

Döntés születhet a jövőjéről

Az Index néhány napja számolt be arról, hogy Karsai Dániel ügyéről november 27-én és 28-án tárgyalnak Strasbourgban, és akár már a jövő év elején döntés születhet. A bíróság ezúttal szakértőket is meghallgat, hogy döntést hozhasson. Ha a beteg alkotmányjogász nyer, akkor a magyar kormánynak változtatnia kell a meglévő szabályokon.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek