Ha a kamaszok a pornóból tájékozódnak a szexről, az senkinek nem jó

A Patent es a NANE, az ország két legfontosabb női jogvédelemmel és áldozatsegítéssel foglalkozó civil szervezete észrevette, hogy a kamaszoknak továbbra sincs lehetőségük valódi szexuális felvilágosító beszélgetésekre az iskolában, így összefogtak és közös adománygyűjtő kampányt indítottak, hogy minél több intézménybe eljuthassanak a foglalkozásaikkal.

A kampány az adjukossze.hu oldalon Előzzük meg az erőszakot néven jelenleg is aktív. A foglalkozás az általános szexuális felvilágosításon túl kiterjed a pornóra, a szexuális és párkapcsolati erőszakra és a szépségkultuszra is.

A Patent Egyesület erőszak-megelőző foglalkozásainak tapasztalatairól dr. Nógrádi Noá nőjogi szakértőt, a Patent Egyesület munkatársát kérdeztük.

A Kapcsolódj be! projekt iskolai foglalkozásai során kiderült, hogy a kamaszokban nagyon nagy az érdeklődés a szex iránt, ami persze egyáltalán nem meglepő, hiszen egyrészt életkori sajátosság, másrészt mondhatni kéretlenül ömlik rájuk a pornó. Ma már kisgyerekként is könnyen találkozhatnak vele, akár videójátékozás közben, felugró ablakok formájában, ugyanakkor mivel továbbra is tabu a szexről nyíltan beszélni, nagy a zavar a fejekben: sok kétség és kérdés fogalmazódik meg bennük, amikről nem tudnak beszélni.

A pornó veszélyes elvárásokat támaszt a kamaszokban

A foglalkozás célja nem az, hogy lebeszélje a kamaszokat a pornónézésről, hanem inkább az, hogy kritikai gondolkodásra nevelje őket, és hogy a hallottak tudatában egy pár- és/vagy szexuális kapcsolatban kölcsönösségen alapuló, partneri viszonyt tudjanak kialakítani egymással, tudjanak beszélgetni arról, hogy kinek mi esik jól és mi nem. Az lenne a legfontosabb, hogy ne hagyják, hogy a pornóból rájuk ömlő elvárások alakítsák a szexuális életüket.

Mert ezek az elvárások a pornóban elég egyértelműek: a fiúktól elvárás az agresszió, a folyamatos készenlét, a keménység, az erőszakosság – ami egyébként, mint kiderült, őket is elrettenti eleinte, de később sajnos elfogadják. Ami a lányokat illeti, az ő esetükben az a legnagyobb veszély, hogy azt gondolják, az a normális, ha hagyják, hogy a fiúk azt csináljanak velük, amit akarnak – és a pornó alapján ez lehet hajhúzás, fenékcsapkodás, pofozkodás vagy durva behatolás is. Nagyon fontos, hogy ne féljenek attól, hogy nem lesznek elég menők, kívánatosak, vagy netán szakít velük a barátjuk, ha nemet mondanak.

A pornót nemcsak meg lehet, hanem inkább meg kell kérdőjelezni

Nógrádi Noá szerint a legfontosabb az, hogy a fiatalok megértsék, hogy a pornóban látottakat meg lehet, sőt meg is kell kérdőjelezni: fontos az önismeret, hogy az ember tisztában legyen vele, hogy voltaképp mit szeretne, és ez alapján megszabja a határokat, amiket a másik fél köteles tiszteletben tartani.

Az első találkozás olykor akaratlanul történik
Az első találkozás olykor akaratlanul történikVesnaandjic / Getty Images Hungary

A pornónak számos negatív hatása van a mindennapjainkra, ezek közül az egyik az, hogy nagyon elfogadottá vált általa az erőszakos szex. Sőt, ma már az is tudható, hogy nem lett igaz az a feltevés, miszerint a pornó csökkenteni fogja a szexuális erőszak mértékét (ennek az lett volna az alapja, hogy aki kielégült pornónézés közben, az már nem veszélyes), sőt ellenkezőleg: normalizálja az erőszakot. Szintén nagy probléma, hogy a pornófilmek között rendkívül népszerű a tinilány, iskolás lány kategória, és minél többet nézik ezeket a filmeket felnőtt férfiak, annál normálisabbá válik számukra a gondolat, hogy ilyen korú lányokkal akarjanak szexelni.

Különösen a fiatal fiúkat érintő komoly veszély, hogy a túlzott pornófogyasztás hatására egyre följebb kerül az ingerküszöbük, és ha egy természetesen fiatal lánnyal találják szembe magukat, az már nem jelent nekik elég ingert: gyakorlatilag már fiatal korban erekciós zavarok lépnek fel náluk. 

A szülők nem nézhetnek félre

Ha egy gyerek nyugodtan ül a számítógép előtt, nyomkodja a videójátékát, és a szexualitással kapcsolatos első élménye mondjuk egy váratlanul felugró ablakban látható szexuális aktus – és ez sajnos egyáltalán nem a valóságtól elrugaszkodott példa –, az akár traumatikus is lehet számára, különösen ha nem tud róla beszélni a szüleivel. A gyereknek nincs korábbi tapasztalata a szexről, ezért nem tudja, hogy ez egy torzított kép, és az marad meg benne, hogy a szex az ilyen. Ezért nagyon fontos, hogy a szülő nyitott legyen a szexről való beszélgetésre, sőt még jobb, ha nemcsak nyitott, de akár kezdeményez is, például elgondolkodtató (nem vallató) kérdések formájában. Ha belegondolunk, igenis sok alkalom nyílhat a szexről, pornóról való beszélgetésre: elindíthatja egy kirakat egy plázában, egy óriásplakát – nem hiányoznak világunkból az ilyen típusú vizuális ingerek. Arra is figyeljünk, hogy szülőként autentikus hangot üssünk meg a gyerekkel, azaz érezze, hogy nem szerepet játszunk. Ehhez persze nem árt ismernünk önmagunkat. Próbáljuk meg beleélni magunkat a helyzetébe: ha még egész kicsi a gyerek – hiszen sokszor már 8-9 éves korban megtörténhet ez a fajta a kéretlen találkozás –, akkor vele másképp beszélgetünk, mint egy kamasszal.

Ha kiderül, hogy valóban találkozott a pornóval, akkor érdemes kérdéseket feltenni neki arról, hogy mit gondol arról, amit látott, szerinte lehet-e az igazán jó valakinek, ha bántják, és elmondani neki, hogy amit látott, az nem egy valós kép a szexről. A lényeg, hogy a gyerekek meg merjék kérdőjelezni, amit látnak, és ne alapvetésként fogadják el a pornót, hanem tudják, hogy lehetnek róla saját, kritikus gondolataik.

Az iskola és az állandóan emlegetett közösségi média

Nógrádi Noá felhívta a figyelmet arra, hogy az egyesület iskolai foglalkozásaira azért is van szükség, mert a magyar iskolákban sajnos nagyon alacsony a szexuális felvilágosítás színvonala. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy akár egy napon belül is teljesen ellentétes hatások érik a diákokat: délelőtt az iskolában CSÉN (családi életre nevelés) órán vesznek részt, délután pedig lehet, hogy otthon pornót néznek, és ez a kettő együtt gyakorol hatást a nőkről, párkapcsolatokról való elképzelésükre.

A mai pornó már inkább ijesztő
A mai pornó már inkább ijesztőJohner Images / Getty Images Hungary

Az alkalmak során mindig szóba kerül, hogy a női test tárgyiasítása, amivel a mai vizuális alapú kultúrában (a Facebookon, az Instagramon, a TikTokon) a fiatalok folyamatosan találkoznak, óriási nyomást helyez a lányokra, akik ettől komoly kényszert éreznek, hogy megfeleljenek ezeknek a külsővel kapcsolatos elvárásoknak. A témával foglalkozó angol kutató, Gail Dines nem finomkodott, amikor megállapította: „ma a baszhatóságod mértéke határozza meg a láthatóságodat”. Ezért ha egy lány nem akar láthatatlan lenni, ha azt akarja, hogy figyelembe vegyék, akkor ez határozza meg a kinézetét, az öltözködését.

Az iskolai zaklatásban is megjelenik a pornó hatása

Aránylag új keletű jelenség, hogy ma már sajnálatos módon – és valószínűleg a pornó hatására is – az iskolai csoportos zaklatásnak, azaz bullyingnak a szexuális jellegű erőszak is gyakran a részét képezi. Előfordult olyan is, hogy egy konkrét eset, kitudódott orális szexre kényszerítés miatt hívták el a Patent foglalkozását az iskolába.

A szakember szerint ma feministaként is nehezebb kritika alá vonni bizonyos nőket tárgyiasító dolgokat, mint a prostitúció, a pornó vagy a legújabb jelenség, az OnlyFans, ami egy olyan oldal, ahol nők osztanak meg magukról sokszor szexis, erotikus tartalmakat fizetős formában. Divatos lett az „én testem, az én választásom” szlogen, ami elsőre nagyon pozitívnak és felszabadítónak tűnik, de figyelmen kívül hagyja a kontextust. Nem vizsgálja, hogy mennyire szabadok valójában a nők döntései, szexszel kapcsolatos tevékenységekre alkalmazva pedig gyakran puszta illúzió, és kiszolgáltatott, alárendelt viszonyok elfogadásához vezethet.

Hogy mennyire szükség van ezekre a foglalkozásokra, az abból is kiderül, hogy amikor az egyesület munkatársai felnőttekkel beszélgettek erről, a nők közül többen is jelezték, hogy szívesen részt vennének rajta, mert úgy érzik, nem ismerik igazán a saját testüket, vagy nem volt alkalmuk kialakítani egy önálló, autentikus, külső befolyástól mentes viszonyt a szexualitással.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra