A legelegánsabb munkahelyen is felveheted a kedvenc farmered ebben az esetben

GettyImages-455281959

Az öltözködés eredeti célja mellett számtalan egyéb jelentéstartalommal bővült. Már nem csak a hideg ellen védekezünk ruháinkkal, öltözékünkkel kifejezhetjük származásunkat, közösségi hovatartozásunkat, társadalmi rangunkat is. Vigyázzunk, ha éles helyzetben melléfogunk, akár munkahelyi presztízsünkbe is kerülhet.

Megkérdeztünk egy protokollszakértőt is, hogy miként érdemes felkészülnünk, ha szeretnénk megjelenésünkkel is biztosítani, hogy alkalmasak vagyunk az általunk végzett munkára. 

Egyre több eseményre, sőt egyes munkák betöltéséhez előírják a megfelelő megjelenési szabályokat. Protokollszakértőnk segítségével igyekszünk eligazítani, mit vehetsz fel az irodába vagy a tárgyalásra, és mi az, amit mindenképp érdemes kerülni. 

Széles határok között mozog, mi fér bele az irodai öltözködésbe
Széles határok között mozog, mi fér bele az irodai öltözködésbeThomas Barwick / Getty Images Hungary

Öltözködésünkkel szakértelmünket is sugallhatjuk

„Egy könyvelővállalkozás, bank, biztosító, multicég irodai területe megkívánja a rendezett külsőt, az ügyfeleknek érezniük kell, hogy megbízható helyen járnak” – fogalmazza meg alapvetésként Görög Ibolya, a G-Protokoll Bt. protokoll-szaktanácsadója. 

Az irodai öltözködési szabályok társadalmi konszenzus következtében alakultak ki. Léteznek olyan szakmák, melyek védőöltözetet igényelnek, de olyanok is, ahol a mindennapokban ragaszkodnunk kell az öltönyhöz és a kosztümhöz. Az átmeneti skála is elég széles, sokszor pedig nehéz meghatározni, hol van a határ a komfortos munkavégzés és az ízléses külső között. 

Buisness standard, smart casual, de mik is ezek?

Biztosan vannak, akik legfeljebb a hírekben szereplő neves események meghívószövegén szembesültek hasonló hangzású szavakkal, ám a hazai munkaadók egy része – akár formálisan, akár informálisan – ragaszkodik bizonyos öltözködési szabályokhoz. A munkaerőpiacra frissen belépve, a laza egyetemi évek után érezhetünk bizonytalanságot azzal kapcsolatban, mennyire harmonizál gardróbunk tartalma a betölteni kívánt pozícióval. A munkahelyi etikai kódexek előírhatják az elvárt viseletet, melyeknek konkrét meghatározásai lehetnek. 

Mit jelentenek az öltözködési szabályok?

Buisness casual

Az üzleti életben elvárt elegáns viselet. Hölgyek esetén sötét színű kosztüm vagy komplé, a felső ujja maximum háromnegyedes. Mindig zárt cipővel viseljük!

Smart casual

A felsőruha lehet bármilyen színű kosztüm, a szoknya mellett a nadrág is megengedett. Alá nem kötelező a blúz, helyette pólót, topot vagy garbót is felvehetünk. A blézert helyettesíthetjük pulóverrel vagy kardigánnal, de az egyrészes ruha vagy komplé is megfelelő.

Casual friday

A business casualhoz ragaszkodó egyes munkahelyeken a pénteki napon megengedőbbek az öltözékkel kapcsolatban, ilyenkor belefér egy sportosan elegáns öltözet, akár egy szolid farmernadrág is. A rövidnadrágot azonban ilyenkor is kerüljük!

Akadnak lazább munkakörök is. Egy óvó néni vagy tanító esetén a praktikum, a sok és változatos formájú mozgás önmagában behatárolhatja, mit ölt magára reggel az ember munka előtt, de általánosságban elmondható, hogy az irodai alkalmazottaktól a legkisebb cégek is megkövetelik az egységes alapokon nyugvó kinézetet.

A Dívány protokollszakértője szerint legyen bármilyen laza az elvárás az öltözködést illetően, az ápolatlanságot mindenképp kerülni kell. 

„Egyáltalán nem tartom ördögtől valónak, hogy egy cég etikai kódexet készít” – mondja Görög Ibolya. Ez biztonság a munkatársaknak is, hogy tudják, mihez kell tartaniuk magukat. Természetesen az elvárásokról tájékoztatni kell a munkára jelentkezőt, hogy eldönthesse, vállalja-e vagy sem.”

A munkahelyi etikai kódexek vagy a protokollszakértők segíthetnek kiválasztani a megfelelő ruhát
A munkahelyi etikai kódexek vagy a protokollszakértők segíthetnek kiválasztani a megfelelő ruhátLuis Alvarez / Getty Images Hungary

A ruha teszi az embert?

A nők még mindig sokkal ingoványosabb talajon mozognak a munkaerőpiacon a férfiaknál. Bármennyire is kompetensek szakmájukban, sok esetben nem veszik őket komolyan még cégvezetőként sem. Átlagbérük több mint 17 százalékkal marad el a KSH jelentései alapján azonos pozíciót betöltő férfitársaikétól, a szellemi munkaterületeken pedig 30 százalékkal kevesebbet keres egy nő, mint egy férfi. A nemek közötti egyenlőtlenséget mérő európai mutató szerint Magyarország az utolsó helyen végzett a 2021-es évben a politikai, a gazdasági és a társadalmi szférában az uniós országokat tekintve. 

A nőiség megélése, a versenyhelyzet és a mobilitásbeli különbségek alkotta szakadék még mindig jelentős és látványos a két nem között, s ezért kiemelten fontos, hogy minden helyzetben a határokat tartva válasszák ki a hölgyek a napi öltözetüket. 

Tilos a farmer

Az irodai munkát végzők körében nemtől függetlenül általános szabály szerint a farmer sem anyagában, sem tartásában nem megfelelő viselet. Az eleve munkaruhának tervezett nadrág maradjon a szekrényben, amikor hétfő reggel dolgozni indulunk, ám amennyiben a casual friday, azaz a lazább hét végi öltözködés elfogadott, abban az esetben megfelelően elegáns felsővel együtt azért néha belebújhatunk egy kényelmesebb nadrágba. 

Nyáron különösen megnehezítheti a dolgunkat a hőmérséklet, de azért a nőknek több választási lehetőségük van. A munkahely azonban nem az a helyszín, ahol minden pozitív testi tulajdonságunkat meg kell mutatnunk, s a papucs sem a legjobb választás. Szakértőnk úgy véli, a férfiaknál a szandál és a papucs egyértelműen tiltólistás, és a rövidnadrág sem feltétlenül előnyös, irodai munkáknál semmiképp. A kilátszó lábszáron állhat furcsán a zokni, s a póló sem irodai viselet, diplomás állásokhoz mindenképp inget ajánl. Az általános elvárásokhoz még akkor is illik igazodnunk, hogyha a cégen belül kevésbé formális viseletben végezzük munkánkat a mindennapokban. Semmiképpen ne viseljük megszokott, lezser öltözetünket, ha értekezleten veszünk részt vagy feletteseinkkel kell megbeszélést folytatnunk, különben könnyen olyan bizarr szituációkba kerülhetünk, mint az alábbi videó egyik főszereplője:

Ami mindig beválik

A protokollszakértő szerint érdemes konzervatívabb öltözéket választanunk az első munkanapon, ha új helyen kezdünk. Férfiaknál zárt cipő, hosszú nadrág, ing a minimum. Nőknél a vállakat takaró blúz, szolid dekoltázzsal, térden felül legfeljebb 3-4 centivel érő szoknya vagy jól szabott nadrág az ideális. Ha látjuk, hogy a többiek másképp néznek ki munka közben, a második napon még van lehetőségünk alkalmazkodni. 

„Nem szabad elfelejteni, hogy minél több figyelem jut a testre, annál kevesebb jut a fejre – emeli ki Görög Ibolya. Én az eleganciára esküszöm, és ez nem pénz kérdése. Nem attól függ, milyen drága holmi van valakin, hanem ahogy hordja. Egyenes tartás, pozitív arc, rendezettség és tisztaság. Az elegancia a megjelenés intelligenciája.” 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Marsra magyar! május 2-ától, csak az Indexen.

Mustra