Magyarországon is egyre több a földrengés: így védekezhetsz a lakásban és a szabadban

GettyImages-1330860446
Olvasási idő kb. 6 perc

Sokan nem tudják, földrengés esetén mi a teendő, pedig a saját és a családod biztonsága múlhat azon, hogy elég gyorsan cselekszel-e.

Mint ismert, szombaton két, magyar viszonylatban relatíve nagynak mondható – becslések szerint a Richter-skála szerint 4,2-es erősségű – földrengés rázta meg Magyarország déli felét, amelyeket kisebb utórengések követtek. Ennek apropóján utánajártunk, hogy az ajánlások alapján egy ilyen helyzetben miként érdemes eljárni, hogy megőrizhesd a testi épségedet.

Hogyan lehet felkészülni egy földrengésre?

A földrengést megelőzni, elkerülni nem lehet, de azért van néhány dolog, amit elöljáróban felkészülés gyanánt megtehetsz. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mindenekelőtt azt ajánlja, hogy jelölj ki menekülési útvonalakat, valamint készíts össze egy 3 napos túlélőcsomagot.

Nem árt, ha tisztában vagy legalább néhány alapvető elsőségnyújtási ismerettel és a kézi tűzoltó készülékek használatával is.

Általános jótanács, hogy az éghető anyagokat, házi vegyszereket tartsd távol a fűtőtestektől és a nyílt lángtól, a fontos iratokat tárold tűzbiztos dobozokban, a menekülési útvonalakat pedig előre próbáld ki, és gondoskodj róla, hogy szabadon átjárhatók maradjanak.

Hasznos lehet előre összeállítanod egy 3 napos túlélőcsomagot
Hasznos lehet előre összeállítanod egy 3 napos túlélőcsomagotGulcin Ragiboglu / Getty Images Hungary

Fontos, hogy legyen készenlétben vastag ruha, cipő, kesztyű (ezek a menekülés során megvédhetnek az éles törmelékektől, szilánkoktól és a szélsőséges időjárástól), elsősegélydoboz, tűzoltó készülék, továbbá a családtagok és a segítő szervek telefonszámai.

Ezt tartalmazza a vészhelyzeti csomag 

A vészhelyzeti csomagban a ruhák és biztonsági eszközök mellett legyen 3 napi önellátáshoz elegendő élelem és víz, gyógyszerek, iratok, pénz, a gyerekek kedvenc játékai, valamint fényképek a családtagokról, barátokról. Ha igazán körültekintő akarsz lenni, az autódba és a munkahelyedre is bekészíthetsz egy-egy csomagot.

„Ismerjük meg, mit kell tennünk földrengés bekövetkeztekor, és készítsük fel gyermekeinket is. Ha az iskolában éri őket földrengés, kövessék a pedagógusok útmutatásait, semmiképpen se maradjanak egyedül!” – javasolja a katasztrófavédelem.

Mit tehetek a biztonságomért földrengés esetén?

Ahhoz, hogy megúszd ép bőrrel, elengedhetetlen, hogy megőrizd a hidegvéred, és minél gyorsabban cselekedj. Mivel a legfőbb veszélyt ilyenkor a lehulló tárgyak és törmelék jelenti,

földrengés idején a legbiztonságosabb hely egy nyílt mező közepe, ahol nincsenek fák.

Ha a földrengés a szabadban ér, akkor annyi tehetsz, hogy távolabb húzódsz az épületektől, a fáktól, a tábláktól, az elektromos vezetékektől és minden egyéb potenciális veszélyforrástól. Amennyiben éppen vezetsz, állj félre, és húzd be a kéziféket – lehetőleg egy olyan helyen, ahol nincsenek felüljárók, hidak, táblák és elektromos vezetékek. Ezután maradj az autóban, amíg a rengés megszűnik.

Földrengés esetén a nyílt terepen vagy a legnagyobb biztonságban
Földrengés esetén a nyílt terepen vagy a legnagyobb biztonságbanNeno Gallery / Getty Images Hungary

A négy fal között megint más a teendő. A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy amíg tart a rengés,

 • ne hagyd el az épületet.
 • Az épületen belül igyekezz minél távolabb kerülni az ablakoktól, üvegektől, könyvespolcoktól és olyan tárgyaktól, amelyek leesve sérülést okozhatnak.
 • Keress menedéket az asztalok alatt vagy a szoba sarkában.

Más ajánlások kitérnek arra is, hogy az első rengést követően érdemes leereszkedni a földre. Így a rengések erejétől nem fogsz elesni, és könnyebben bemászhatsz a legközelebbi asztal vagy íróasztal alá. Ha viszont az ágyban vagy, maradj ott, és húzz egy párnát a fejedre.

Innen ismerhető fel egy földrengés

A földrengés egy gyenge, néhány másodpercig tartó rezgés, amelyet intenzív, többirányú rázkódás követ, morajló vagy bőgő hanggal.

A testi épségedet azzal is védheted, ha eltakarod a fejed és a nyakad. Ha sikerül bejutnod egy asztal alá, ez annyiban módosul, hogy az egyik kezeddel érdemes kitámasztanod magad, miközben a másikkal a nyakadat és a fejedet véded. Hogy mennyire jó ötlet az ajtónyílásba állni, arról megoszlanak a vélemények, ami azzal magyarázható, hogy egyes építési módoknál nem feltétlenül erősebbek, mint a ház többi része.

Az ajánlásokban közös pont, hogy azt tanácsolják, ne fuss ki a szabadba vagy más helyiségekbe. Vagyis a lényeg, hogy

maradj bent, ha bent vagy, és kint, ha kint vagy.

Mit kell tenni a fölrengés után?

Először is készülj fel az esetleges utórengésekre. A főrengést követő rengések általában kevésbé veszélyesek, de hasonló erősségűek lehetnek, és kárt okozhatnak a meggyengült épületekben, illetve akadályozhatják a mentési feladatokat.

Utórengés a főrengést követően azonnal, de akár órákkal, napokkal, hetekkel, vagy akár egy hónappal később is bekövetkezhet.

Az utórengések se érjenek váratlanul!
Az utórengések se érjenek váratlanul!Gary S Chapman / Getty Images Hungary

Az idevágó ajánlások a következők:

 • Vidd magaddal a kitelepítési és veszélyhelyzeti csomagodat.
 • Kísérd figyelemmel a veszélyhelyzeti híradásokat.
 • Telefonodat csak vészhívásra használd.
 • Mozogj óvatosan a lakásban.
 • Maradj távol a romos területektől (visszatérni a lakásba csak a hatóságok engedélyével lehet).
 • Segíts a bajba jutott embereken.
 • Ne mozdítsd meg a súlyos sérülteket, kivéve, ha közvetlen életveszélynek vannak kitéve.
 • Takarítsd fel a kiömlött üzemanyagot, vegyszert és egyéb gyúlékony anyagokat.
 • Elemlámpával ellenőrizd, majd zárd el a gáz- és elektromos készülékeket, az elektromos főkapcsolót.
 • Nyugtasd meg a riadt állatokat.

Ha tömegben, például egy bevásárlóközpontban vagy színházban vagy, vigyázz, nehogy a pánikba eső tömeg összetaposson, és amíg tart a rengés, tartózkodj védett helyen. Ha pedig autózol, maradj is ott, távol a hidaktól és felüljáróktól, őrizd meg nyugalmad, és lehetőség szerint segíts másokon.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek