Családtervezés: Petesejt fagyasztással lehet halasztani?

petesejt-lead29 éves vagyok, és ideális állapotban ahhoz, hogy szüljek- mondta interjúalanyunk, aki azonban munkája és életvitele miatt úgy látja, csak a harmincas évei közepén lesz lehetősége gyereket vállalni. Addig is be szeretné biztosítani magát, ezért lefagyasztatná a petesejtjét. Sorozatunkban kiderítjük, ennek mi a módja.

cikk-tipus-altalanos

“29 éves vagyok. Úgy érzem, hogy fizikailag most lennék az ideális állapotban ahhoz, hogy gyereket vállaljak. Csakhogy a munkám és az életvitelem ezt még nem teszi lehetővé, a családalapítást néhány évvel későbbre tervezem. Ez azonban komoly dilemmát okoz nekem”- mondta Lénárt Hajnalka, aki nemrég kezdett el dolgozni a reklámszakmában, emellett dokumentumfilmezéssel foglakozik.
 

Akkor biztos szingli karrierista

A fiatal nő egyike azoknak, akik a statisztikák alapján a gyerekvállalásra ideálisnak tartott időszakon túl, a harmincas éveik közepén szeretnének szülni. Erre jó néhány okuk van. Többek közt az, hogy megfelelő egzisztenciális alapokkal szeretnének belevágni a családalapításba, és fontosnak tartják, hogy még gyerekvállalás előtt a karrierjükben olyan szintre érjenek, hogy idővel, a lehető legkevesebb kompromisszummal újra vissza tudjanak menni dolgozni. A családtervezést amiatt is késleltethetik, mert a húszas éveik végén még nem találták meg azt a férfit, akivel együtt vállalnának gyereket.

“Azt, aki ehhez hasonló okokból későbbre szeretné halasztani a gyerekvállalást, gyakran azzal támadják, hogy törtető, karrierista nő. Ha pedig arról van szó, hogy harmincévesen még nem találta meg az igazit, akkor rásütik, hogy szingli, aki kizárólag magával törödik. Egyiknek sem érzem magam.”
 

Kevesebbet kellene aggódni az idő miatt

A gyerekvállalás miatt sok lánynak félelmei vannak. Amikor Lénárt Hajnalkával beszélgetni kezdtünk, elsőként arra gondoltam, a családalapítás lelki oldala kerül majd szóba köztünk, de nem.  Interjúalanyomnak határozott elképzelése van arról, hogyan lehetne megoldani a problémáját, ami elmondása szerint nála - mint sokaknál - nem a felelősségvállalással szembeni félelmekből fakad.

“Ha lenne arra lehetőség, hogy egyedülállő nők lefagyasztathassák a petesejtüket abban az időszakban, amikor fizikailag, mentálisan és az egészségi állapotukat tekintve is úgymond a csúcson vannak, akkor nem kellene  azon aggódniuk, hogy évekkel később, amikor az életük abba a szakaszba ér, hogy ténylegesen gyereket tudnak vállalni, vajon megtehetik-e még. Félek attól, hogy a munkám olyan stresszel jár, és a külső körülmények olyan hatással lesznek rám, hogy idővel a petesejtjeim minősége romlik.”

Lénárt Hajnalka úgy tudja, a gyerekvállalásra ideális időszak a nők esetében 23-26 éves kor. Más statisztikák szerint a 27-30 éves kor az ideális, de tény, hogy a családalapítási idő az elmúlt évtizedekhez képest kitolódott, és ebben a szociológiai és gazdasági okok is szerepet játszanak.
 

Technikailag nehéz megoldani

Ami a petesejt lefagyasztását illeti, valóban nem sűrű gyakorlat, ugyanis technikailag nehéz megoldani a sejt fagyasztását, majd idővel a felolvasztását úgy, hogy a sejt vagy a petefészek szövete megőrizze az eredeti genetikai és fiziológiai tulajdonságait. Az orvosi szaklapok alapján az ondó fagyasztva tárolása, azaz kriokonzerválása, illetve a lombikprogram már megoldott feladat hazánkban, de petesejt esetében egyetlen sejtről van szó, amelyet biztosítani kell, hogy a fagyasztás után is képes legyen a megtermékenyülésre. A petesejtet többek közt a nagy a víztartalma is sérülékennyé teszi.

A Róbert Károly Magánklinika honlapján leírtak alapján a fagyasztott petesejtből létrejövő terhességek aránya most még alacsonyabb, mint a fagyasztott embriókéból. Hazai sikertörténetről azonban be tudott számolni már a sajtó 2005 augusztusában, amikor petesejt lefagyasztása után létrejött terhességből egészséges fiúgyerek született.
 

Csak tökéletes sejt alkalmas a fagyasztásra

A Budai Meddőségi Centrum biológusa, Kanyó Katalin, a szövettenyésztési program irányítója akkor a sajtónak elmondta, Magyarország a világon a nyolcadik, Európában pedig a harmadik ország, ahol fagyasztott petesejt megtermékenyítéséből gyerek született, és hozzátette, az eljárást egyelőre csak náluk alkalmazzák, nem utolsósorban azért, mert ott áll rendelkezésre olyan berendezés, amelyik alkalmas az élő petesejt dns-állományának a vizsgálatára, mert mélyfagyasztásra csak tökéletes állapotú petesejt alkalmas.

Ebben az esetben azonban szó sem volt arról, hogy egyedülálló nő az ideálisnál későbbre szeretné halasztani a családalapítást, hanem a centrum programjában résztvevő, meddőséggel küszködő, 30 éven felüli párnak sikerült az eljárásnak köszönhetően gyereket vállalnia.

Cikksorozatunk folytatásában többek közt azokra a kérdésekre keressük a választ Lénárt Hajnalkával, hogy milyen esetekben lehet indokolt, hogy egy nő a petesejtje lefagyasztását kérje. Lehetséges-e, hogy egyedülálló nőként kérje ezt az eljárást. A Dívány genetikus szakértője véleményezi Hajnalka terveit, és kiderítjük azt is, milyen etikai normák és jogi szabályozások vonatkoznak erre az eljárásra.

 

cikk-tipus-linkek

Soron a babaprojekt - harmincon túl

Előbb az egzisztencia, aztán a baba – a szakmai sikerek magukban is fogamzásgátlók, ám a biológiai óra ketyeg, sőt le is ketyeghet, mire kellene már az a gyerek: a harmadik x fölött a teherbeesés valószínűsége csökken.

Oszd meg másokkal is!
Mustra