Ételérzékeny vagy? Ilyen egyszerűen igényelhetsz adókedvezményt

Vermes Nikolett
GettyImages-1321469091
Olvasási idő kb. 4 perc

Havonta 11 600 forint jár a liszt- és/vagy laktózérzékeny munkavállalóknak. Mutatjuk, hogyan igényelhetsz magasabb nettó fizetést, ha téged is érint valamelyik betegség.

A mentes ételek mindig mindenhol drágábbak, mint a klasszikus fehér lisztből és állati tejből előállított készítmények. Egy laktózérzékenynek többe kerül a bevásárlás, de még egy kávézás is. Míg a lisztérzékenyek, cöliákiában szenvedők számára nehezen elérhetőek a mentes ételek. Gondoljunk bele, mennyi étteremhálózat kínál speciális menüt? Ezekkel a betegségekkel együtt lehet élni, de nem mindig könnyű. Éppen ezért fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek azzal, milyen kedvezményekre jogosultak. A havi 11 600 forint messze nem fedezi a bevásárlásokat, ma egy bevásárlást sem fedez, viszont tagadhatatlan, hogy jól jön. 

Mindenkinek ugyanakkora összeg jár?

Igen, mindenkinek 11 600 forint jár, vagyis egy esztendőben 139 200 forint. Mi több, ez a kedvezmény több évre visszamenőleg is igényelhető. Ez nem azt jelenti, hogy az alapbéren belül még több százezer forintot kapunk, hanem azt, hogy a nettó fizetésünk nő – a bruttó bért ez nem befolyásolja. Egy érintett legfeljebb öt évre visszamenőleg igényelheti az adókedvezményt. Vagyis, akik 2017-től igazolni tudják, hogy ételérzékenységgel élnek, és ezt benyújtják a szükséges helyen, akkor egész jó nettó fizetésre számíthatnak a közeljövőben. De hol lehet igényelni az adókedvezményt?

A folyamat egyszerűbb, mint amilyennek hangzik
A folyamat egyszerűbb, mint amilyennek hangzikGettyImages

Az eljárás nem olyan bonyolult 

Sokan azért nem adják be az adókedvezményt, mert félnek, hogy túl sok bonyodalommal jár, pedig valójában néhány mindennapi lépésről van szó. A teendők: az adókedvezmény érvényesítéséhez szükség van az orvos által kiadott igazolásra. Majd ezt az igazolást be kell mutatni ott, ahol a jövedelmünket kapjuk, tehát a munkahelyen.

A munkáltató ez alapján érvényesíti az adókedvezményt, és ezt figyelembe véve állítja ki az M30-as adóigazolást.

Végül az M30-as igazolás alapján kell elkészíteni az adóbevallásunkat. Nem kell mellékletet küldeni a NAV-nak, nem kell hivatalba járni miatta. Ezek után egyvalamire kell odafigyelni, hogy ezt a kört minden évben újrakezdjük, hiszen csak akkor jár kedvezmény, ha a beteg újra igazolja, hogy jogosult rá. Amennyiben mégis elbizonytalanodunk, kérjünk segítséget az adóhivatal ügyfélszolgálatán, ahol legkésőbb két napon belül válaszolnak a feltett kérdésekre. Ugyanakkor a munkaügyes kollégához is fordulhatunk, hiszen szintén ismeri a választ a felmerülő kérdésekre. 

Az ételérzékenység nem játék!

Mondhatnánk, hogy „ez ilyen egyszerű”. Csak kérünk egy igazolást az orvostól, odamegyünk a pénzügyes munkatársunkhoz, majd várjuk a magasabb nettót. Igen, dióhéjban ez ilyen könnyű, ugyanakkor az ételérzékenység ettől nem múlik el, a mentes termékek nem lesznek olcsóbbak, és valljuk be, hogy a közel tízezer forint sem nagy támogatás. Évről évre felelősséggel járjunk allergia- és ételintolerancia-vizsgálatra, és tegyünk meg mindent egészségünk érdekében! Ezenkívül hasznos tudni, hogy további betegségek esetében is jár adókedvezmény, amelyekről a 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet ad pontos információt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek