10 hajviselet, ami slampossá tesz

Dolly Parton egyszer úgy nyilatkozott, hogy rengeteget költ arra, hogy olyan olcsón nézzen ki, ahogy. Bár neki furcsa módon jól áll a sokadik virágzását élő countrysztár imázs is, mi, többiek jobb, ha elkerüljük azokat a divatbakikat, amiktől lepukkantnak nézünk ki.

BrightSide összeszedte, melyek azok a hajviseletek, amiket jobb elkerülnöd, ha szeretnéd, hogy komolyan vegyenek. ( Te azért ne vedd véresen komolyan az összeállítást! Ha olyan gyönyörű a hajad, mint például Andie Macdowellnek, akkor is elegáns lesz a frizurád, ha pékzsineget kötsz bele.)

Dupla fonat

Ha elmúltál 12 éves és a Kardashian-klánba sem tartozol (jó, amúgy nekik sem kellene így mászkálniuk), inkább kerüld a ma nagyon divatos dupla fonatot, mert felnőtt nőként éretlennek és gyerekesnek fogsz tűnni vele.

Tiniknek okés.
Tiniknek okés.Shutterstock

Ha szereted, hogy be van fonva a hajad, válaszd inkább a klasszikus franciafonást, vagy a szintén divatos vízesés- vagy halfarokfonatot!

Befőttes és egyéb gumik

A legelegánsabb színésznőből is leharcolt, külvárosi szocio-doku szereplő lesz, ha egy jó sztájliszt néhány színes gumival ráerősít a hatásra. Dina Scherer divattanácsadó szerint a legjobb esetben is kicsit dilisnek tűnsz majd ezekkel a hajadban, a Szex és New York mindig stílusos Carrie Bradshaw-ja pedig úgy véli, ennek a filléres, de túl feltűnő darabnak maximum a fürdőszobádban van helye.

Tényleg nem túl elegáns.
Tényleg nem túl elegáns.Shutterstock

És hogy akkor mivel csinálj lófarkat? A lehető legapróbb, a hajad színével megegyező színű gumival. Ha épp nincs ilyen a kezed ügyében, az elütő színű gumit tekerd körbe egy vékonyabb tinccsel, hogy ne virítson ki a hajadból.

Hajfánk

A hajfánk villámgyors karriert futott be, majd ugyanilyen gyorsan ciki is lett. A fánkkal az a baj, hogy túl szabályos kontyot csinál, ami a balett-teremben még oké, de a hétköznapi életben inkább második fejnek tűnik, nem néz ki valami jól, ráadásul mindenki tudja, hogy optikai tunning, és igazából nincs annyi és olyan hosszú hajad. Ócska, és így olcsónak kinéző trükk. Ha elég hosszú a hajad, inkább a tarkódnál tekerj gombóckontyot, ha nem, keress inkább más frizurát.

Tényleg két fejnek tűnik, nem?
Tényleg két fejnek tűnik, nem?Shutterstock

Harapós csat

Ez a legtöbbször fekete vagy barna, fröccsöntött izé arra remek, hogy gyorsan összekapd vele a hajad, amikor fürdesz, de ha jót akarsz magadnak, utcára már nem merészkedsz benne. Öreges, fura, nem túl elegáns és nem is túl kényelmes viselet, amit inkább helyettesíts szalaggal átkötött konttyal vagy copffal.

Nem valami stílusos.
Nem valami stílusos.Shutterstock

Részleges göndörítés

Tudod, amikor oldalt becsavarod a hajad, a frufrud viszont egyenes marad. Olyan, mintha két stílust kevertél volna össze, ráadásul mindenki egyből kiszúrja, hogy otthon barkácsoltad össze magadnak ezt a frizurát. Elégedj meg az óvatos hullámmal, ha unod az egyenes hajat, így nem fog egyből lebuktatni a frufrud.

Kicsit mesterkélt.
Kicsit mesterkélt.Shutterstock

Vizes hatás

Nagyon kiment a divatból, utoljára a hüllőszerű Mystique-nek állt jól ez a viselet. A túl sok formázótól zsírosnak és ápolatlannak fog tűnni a hajad, az ilyen frizura tapintásra ragacsos és cseppet sem gusztusos. És hát hova is mennél ilyen fejjel? Az irodába biztos nem, ugye? Rövid hajadat persze hordhatod fiúsan hátrafésülve, mint például Cissy Meldrum a Csengetett, Mylord?-ban, csak ezt az erőltetett vizezést felejtsd el!

Picit sűrűbben kellene hajat mosni
Picit sűrűbben kellene hajat mosniShutterstock

Lófarokbaki

A lófarok szerencsére nem megy ki a divatból. Már legalábbis akkor, ha elég magasra vagy decensen alacsonyra kötöd. Ha a koponyád közepéből áll ki a varkocs, akkor sajnos nem néz ki jól, a hajad vékony szálúnak, zsírosnak tűnhet így, ráadásul nem is frizurának, hanem gyors kényszermegoldásnak néz ki ez a hajzat. Ha magasra copfolod, ügyelj, hogy ne feszítsd hátra túlságosan, és semmiképpen ne nyald le, ha nem akarsz pár évvel öregebbnek kinézni. Ha az irodába készülsz, inkább az alacsonyan, a tarkódon összecsatolt hajat válaszd, komoly, megbízható benyomást keltesz vele.

Kicsit tényleg elhanyagolt.
Kicsit tényleg elhanyagolt.Shutterstock

Tűzdelt pulyka

Igen, a hullámcsatok. Ha megegyeznek a haj színével, és jól el is rejted őket a frizurádban, hogy megtartsanak egy kicsit bonyolultabb kontyot, oké.  Ha csak 1-2 darabot használsz, abból viszont élénkebb színűt, és a megfelelő helyen, kiegészítőként, az is rendben van. Csak az nem menő, ha a borzas hatás kedvéért egy egész tasak feketét szórsz el a hajadban. Az ilyen sufnituning az egyik leginkább olcsósító kinézet.

Sok lesz az.
Sok lesz az.Shutterstock

Túl erős tartás

A minden időben kitartó, tökéletesen szabályos hullámok arról árulkodnak, hogy mindent meg akartál tenni, hogy tökéletes legyen a hajad, és lenyűgözd az embereket, az erőlködés viszont soha nem elegáns, ráadásul úgy fogsz kinézni, mintha a dolgozók gimnáziumának szalagavatójára készülnél. Törekedj inkább arra, hogy egyszerűnek és keresetlennek tűnjön a frizurád még akkor is, ha ugyanannyi munka van mögötte, mint a kőkeményre lakkozott loknik mögött.

Sok a lakk.
Sok a lakk.Shutterstock

Elrontott ombre

Na, az ombre festés, vagyis amikor a hajad színe nem egyenletes, hanem két vagy akár több, egymásba átmenő árnyalatban pompázik, eleve olyasmi, amit nem minden fodrász vállal be, és a viselőjének is érdemes megfontolni, tényleg kell-e ez.

Én kicsi pónim.
Én kicsi pónim.Shutterstock

Ha ránk hallgatsz, nem erőlteted, de ha mégis élsz-halsz ezért, tarts be pár dolgot, különben úgy fogsz kinézni, mint a Christina Aguilera-hasonmásverseny egyik döntőse.

Ne csináld magadnak, ne csináltasd a barátoddal, ahogy olyan fodrásszal se, akinek nincs legalább 1-2 jó referenciája. Máskülönben lejárt szavatosságú sztárok hajának olcsó utánzatának fog tűnni a frizurád.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek