Amikor veszélyes a medenceparton limonádézni

Ne simogasson ismeretlen növényeket, majd feküdjön ki napozni, és nemcsak a limonádéval, de a citromos, lime-os koktélokkal is vigyázzon! Miért? Bizonyára sokan nem hallottak még a fitofotodermatitiszről. Okulásnak ott van a New England Journal of Medicine-ben megjelent cikk, amely szerint egy 30 éves férfinél komoly bőrtüneteket okozott a medence melletti margaritázás. Szerencsétlen fickó több tucat lime-ot facsart ki, és két nappal később a bal keze felduzzadt, hólyagok jelentek meg rajta és égető fájdalom kínozta. Az orvosok szerencsére rájöttek, hogy mi okozta a tüneteket.  

A történet lényege, hogy bizonyos növények a bőrrel érintkezve az UV-sugárzás hatására elváltozásokat, viszketést, gyulladást okoznak a bőrön. "Bőrpír, gyulladás, hólyagok, duzzanat jelentkezhet az érintett területeken" - fejtette ki Micole Tuchman bőrgyógyász a Shape magazinnak. Hozzátette, a bőrpír nyoma akár hónapokig is megmaradhat, de az szerencsére nagyon ritka, hogy ennyi idő után sem tűnik el. A fitofotodermatitisz egyébként meglehetősen alattomos probléma, mert nem azonnal jelentkeznek a tünetek, hanem egy nappal később, ráadásul csak két-három nap múlva lesznek igazán kellemetlenek, ezért sokan nem is tudják, hogy mi lehetett a kiváltó ok. 

A bűnösök és a megoldás

Az ernyősvirágzatúak mellett a citrusfélék okoznak ilyen megbetegedést, így gyakran érintettek a mixerek és a szakácsok. A fügefalevél szintén veszélyes, szóval sose kenegesse a bőrét fügefalevéllel napos időben!

Mi a teendő, hogyan lehet megelőzni a bajt? Touchman szerint ha citrusokat fogdosott, mosson kezet szappannal, napozáshoz pedig persze használjanak naptejet. Ha mégis kiütései lesznek, vizes kendővel csökkentse a kellemetlen érzést, és ha továbbra is nagyon szenvedü, keressen fel egy bőrgyógyászt, ő fel tudja írni a megfelelő gyulladáscsökkentő készítményeket. 

Ezekkel is vigyázzon

Umbelliferae - Ernyősök: Daucus carota vadmurok - vadrépa, Heracleum sphondylium - medvetalp, Pastinaca sativa - pasztinák, Apium graveolens - zeller 

Rutaceae - Rutafélék: Citrus bergamia - bergamottnarancs, Citrus maxima - óriás narancs, Dictamnus albus - nagy ezerjófű 

Moracea - Fügefélék: Ficus carica - füge 

Leguminosae - Hüvelyesek: Psoralea corylifolia - maláj tea

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek