6 test, amiben egy dolog közös

Azt már tudjuk, hogy a BMI önmagában nem mond semmit. Most azonban újabb és igazán látványos bizonyítékot találtunk arra, hogy a mutatószám mennyire nem pontos, mert hiába egyezik meg két embernek a testtömegindexe, mivel az csak a magasságot és a testsúlyt veszi figyelembe, a testalkatukban óriási különbség lehet.

A The New York Times oldalán futottunk bele egy grafikába, amit a BodyLabs készített és amin hat ember háromdimenziós modellje látható. A közös bennük, hogy mindannyian 177 centisek és 78 kilogrammot mutat alattuk a mérleg. Bár a képen látszik, hogy teljesen különböző a testalkatuk, a BMI mindegyikőjük esetében 25,4 – ami egyébként már túlsúlyt jelez. Az, hogy ennyire eltérő a külsejük, annak is köszönhető, hogy a csontoknak és az izmoknak nagyobb a sűrűségük, mint a zsírnak.

sos bmi-jumbo.png
Fotó: BodyxLabs

A figurák felett található szám azt mutatja, hogy hány liter vízzel lehetne feltölteni azt a konténert, amelynek ugyanakkora a térfogata, mint az adott testé. Mivel ezek között van 3,5 literes eltérés is, ezért újra kiderült, hogy a BMI helyett inkább a testzsírszázalékot és a test felépítését érdemes figyelni, hiszen ezek sokkal beszédesebb mutatók.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.