Ennyire (nem) mérnek pontosan az okoskarkötők és társaik

Ha valaki sokat mozog, előbb-utóbb biztosan beszerez magának valamilyen aktivitásmérőt, mondjuk egy okoskarkötőt, hiszen jó, ha nemcsak az edzőteremben vagy futás közben, hanem szinte egész nap követni tudjuk, hogy mennyit mozogtunk. Világszerte tavaly 70 millió ilyen eszközt adtak el, és a jövőben ez a szám csak tovább növekedik majd – írja a Daily Mail.

Arról már mi is írtunk korábban, hogy a technika bizony becsapós, mert több százaléknyi eltérés is lehet a mért és valós értékek között. A cél az volt, hogy kiderítsék, milyen pontosan is számolják ezek az eszközök az elégetett kalóriákat valós helyzetekben. Az Iowai Állami Egyetem munkatársai utána is jártak, hogy a legnépszerűbb termékek tévednek-e, és ha igen, akkor mennyit.

Yang Bai és kollégái 50 teljesen egészséges, 18 és 65 év közötti felnőttet kértek meg arra, hogy vegyenek részt a kísérletben. Az eszközök három különböző intenzitású tevékenység közben mérték az adatokat: a tesztalanyoknak 20 percig kellett ülve olvasniuk, tévézniük vagy mondjuk gépelniük, 25 percig aerobikoztak vagy futógépeztek, majd 25 percig ellenállásos gyakorlatokat végeztek. A három szakasz között 5 perces pihenők voltak.

fitbit.png
Getty Images

A résztvevők hét különböző terméket viseltek (Fitbit Flex, Polar Loop, Misfit Shine, Nike+Fuelband SE, Jawbone UP, Actigraph GT3X+ és BodyMedia Core) egyszerre és közben egy olyan készülékkel is mérték a teljesítményüket, ami a kilélegzett oxigénből állapítja meg, mennyi kalóriát égetünk. A teszten a BodyMedia Core bizonyult a legpontosabbnak, a Fitbit Flex lett a második. Egy korábbi vizsgálaton szintén ez a két termék vezetett. A harmadik helyen Jawbone Up24, a negyediken a Nike Fuelband SE végzett, és ez eredményeik 15-18 százalékban tértek el a Oxycon Mobile értékeitől, míg a Misfit Shine-nál ez 30, a Polar Loopnál pedig 40 százalék volt.

Az emberek egy része csak ösztönzésképpen hordja ezeket a kütyüket, de van, aki pontosan szeretné követni a fejlődését. A kutatók szerint egyébként sokan hajlamosak túlbecsülni a teljesítményüket, ezért is nagyon fontos, hogy ezek az eszközök a lehető legpontosabban mérjenek. Az Arizoniai Állami Egyetem egyik tanára, Matthew P. Buman szerint nem a teljes precizitás a cél. „Egy százszázalékos pontos eszköznél sokkal fontosabb egy olyan termék létrehozása, ami viszonylag pontosan, viszont hosszabb ideig hordható. A cél, hogy a fogyasztók visszajelzést kapjanak arról, amit csinálnak és hogy ennek megfelelően tudjanak fejlődni.”

nike

Ugyan a vásárlók többsége ezeket preferálja, az aktivitásmérők közül nem azok mérnek pontosabban, melyet a karon, hanem amelyeket a lábon vagy a törzsön, a csípőn kell hordani. Ha mégis a kényelem fontos, vagyis jobban szereti a karkötőket, akkor sincs baj, az olyan mozgásformákhoz tökéletesek, amelyek közben sokat mozog a kar, ilyen például a kocogás és a futás. Ha viszont biciklizik, jógázik, akkor már nem szerencsés ez a megoldás – írja a Wall Street Jorunal.

Hogy mennyire hasznosak ezek az eszközök, természetesen attól is függ, hogy mennyire elszánt a tulajdonosuk, az emberek egyharmada ugyanis pár hét után ráun az egészre. És egyelőre azt sem sikerült bizonyítani, hogy a viselőiket tényleg komolyabb teljesítményre sarkallják-e ezek az eszközök, mert lehet, hogy figyelemmel kísérik az eredményeik alakulását, de nem biztos, hogy tudatosan tesznek annak érdekében, hogy fejlődjenek.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra